Το iefimerida στο εμβολιαστικό κέντρο Ιλίου -Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός, οι πρώτες εικόνες - iefimerida.gr

Το iefimerida στο εμβολιαστικό κέντρο Ιλίου -Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός, οι πρώτες εικόνες

Κορωνοϊός και εμβολιασμός
Κορωνοϊός και εμβολιασμός

Το iefimerida.gr επισκέφθηκε ένα από τα δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα για τον κορωνοϊό που θα λειτουργήσουν στην Αττική.

Το iefimerida βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, το οποίο έχει τρία εμβολιαστικά κέντρα που θα ριχτούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού από τη νέα χρονιά.

Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται η αίθουσα βραχείας νοσηλείας και τρεις ακόμα αίθουσες στις οποίες θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μας εξήγησε ο γιατρός κ. Μιλτιάδης Καράμπελας, η διαδικασία θα διαρκεί περίπου μισή ώρα. Οι πολίτες, αφού θα έχουν κλείσει το ραντεβού τους, θα προσέρχονται την προγραμματισμένη ώρα στο κέντρο και θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό για την κατάσταση της υγείας τους. Αφού κάνουν το εμβόλιο, θα παραμένουν για 15 λεπτά στην αίθουσα αναμονής. Όπως μας εξήγησε ο γιατρός, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Η αναμονή θα είναι σύντομη και θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκός πόνος.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αγγίζει το 94%, είναι σχεδόν τέλειο. Ο χρόνος δημιουργεί την καχυποψία στους πολίτες. Θα το έκαναν οι γιατροί πρώτοι αν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά;», κατέληξε ο κ. Kαράμπελας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια θα φτάνουν στο κέντρο σε στερεά μορφή, από τους υπερκαταψύκτες όπου θα φυλάσσονται στους - 75 βαθμούς. Στη συνέχεια θα φυλάσσονται σε ψυγείο που υπάρχει στο κέντρο και θα τα διατηρεί στους - 2 βαθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα τα εμβολιαστικά κέντρα

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123. Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια:

  • 245 στην 1η ΥΠΕ  που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής
  • 135 στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου
  • 123 στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης,
  • 129 στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης,
  • 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,
  • 176 στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
  • 66 στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer έδωσε το «ΟΚ» στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει την εμβολιαστική προσπάθεια, την επιχείρηση «Ελευθερία», παράλληλα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, από τις 27 Δεκεμβρίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου στον «Ευαγγελισμό», όπως και οι δύο πρώτοι Έλληνες που θα κάνουν το εμβόλιο, ένας ηλικιωμένος και μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο. Θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην του Κ. Βελόπουλου. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, θα εμβολιαστούν την ίδια ημέρα, αλλά σε διαφορετικές ώρες.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Emvolio.gov.gr: Η διαδικασία του εμβολιασμού

Το βράδυ της Δευτέρας, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, εξειδικεύτηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία εμβολιασμού.

Ηδη, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr τέθηκε στην πρώτη φάση λειτουργίας της. Πηγή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε στο iefimerida.gr ότι «η πλατφόρμα για το εμβόλιο ανέβηκε, παρέχοντας αρχικά πληροφορίες για τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, υπάρχει ένας σύνδεσμος προς τη σελίδα εγγραφών στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, για τους πολίτες που δεν το έχουν ήδη κάνει. Τα ραντεβού για το εμβόλιο θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο και τα κριτήρια για τις προτεραιότητες και τη διαδικασία θα καθοριστούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εγγραφούν από τώρα στην άυλη συνταγογράφηση για να είναι έτοιμοι».

Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση (η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη) και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του. Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα SMS/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς Τaxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν, ενώ, τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την Covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Ακολούθως, το εμβόλιο θα κάνει το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα γίνονται τα εμβόλια στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ