Πάτρα: Το iefimerida φέρνει στο φως τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

Η μικρή Ίριδα, ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα

Την ώρα που η έρευνα για τους θανάτους των τριών παιδιών την οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα έχει περάσει στην τελική ευθεία, το iefimerida.gr φέρνει στο φως δύο σημαντικά ντοκουμέντα.

Όπως προκύπτει, «ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς» δεν αναπτύχθηκε στην Ίριδα και γίνεται ανατροπή από τον πραγματογνώμονα, που τονίζει για τη Μαλένα ότι δεν μπορεί να συμβεί ηπατική ανεπάρκεια χωρίς ιστορικό ή δηλητηρίαση.

Πρόκειται για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συνέταξαν η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τη μικρή Ίριδα, η οποία βρέθηκε νεκρή στην κούνια της, και εκείνη που συνέταξε ο πραγματογνώμονας Σωκράτης Τσαντίρης για την 3,5 ετών Μαλένα, η οποία πέθανε στο Νοσοκομείο Παίδων.

Για την Ίριδα, μετά την ιστολογική διερεύνηση της παθολογοανατόμου Αντιγόνης Μητσέλου, η οποία παραλήφθηκε τρεις και πλέον μήνες μετά τον θάνατο του βρέφους, στις 30 Ιουνίου 2021, αναφέρεται ως αιτία θανάτου η αγενεσία φλεβόκομβου, μια σπάνια πάθηση που έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους βρεφών στο εξωτερικό.

«Ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέως Δασκαλάκη επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας -πνευμονικού οιδήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιατροδικαστική έκθεση.

Στα σχόλια του πορίσματος, η ιατροδικαστής εξηγεί τι ακριβώς είναι ο φλεβόκομβος, που χαρακτηρίζεται και φυσικός βηματοδότης.

«Ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου, είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Τα μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδιακά κύτταρα. Είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς, ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματαγωγό σύστημα μπορεί να μην αναπτυχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση, δεν προέκυψαν άλλα ευρήματα, με μόνες επισημάνσεις ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής / εκζεματωειδούς αντιδράσεως» και ότι «διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλενογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών».

Μυστήριο με τη Μαλένα

Αναφορικά με τη Μαλένα, το πρώτο κορίτσι που πέθανε αιφνιδιαστικά, οι γονείς είχαν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η Εισαγγελία είχε διορίσει πραγματογνώμονα τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη.

Σε αντίθεση με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, που είχε συντάξει την αρχική έκθεση και είχε αποδώσει τον θάνατο του παιδιού σε ηπατική ανεπάρκεια, ο κ. Τσαντίρης είχε ζητήσει να επανελεχθεί η καρδιά της, καθώς, όπως τονίζει στην έκθεσή του, «στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν προκύπτουν συμπτώματα εξελισσόμενης ηπατικής βλάβης, δεν προκύπτει με την τοξικολογική εξέταση ανεύρεση τοξικής ουσίας στο αίμα και στο ιστορικό δεν προκύπτει ενεργή λοίμωξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξεία ηπατική βλάβη».

Στο πόρισμά του, ο έμπειρος επιστήμονας αναλύει ωστόσο τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια στην παιδική ηλικία.

«Τα αίτια της ηπατικής βλάβης μπορεί να είναι τα εξής: Λοιμώδη, μεταβολικά, τοξικά (π.χ., φαρμακευτικές δηλητηριάσεις)» επισημαίνει ο κ. Τσαντίρης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου «μάλλον δεν είναι οξεία ηπατική βλάβη που οδήγησε σε ηπατική ανεπάρκεια, αλλά σχετίζεται με καρδιολογικά αίτια, μάλλον γενετικά».

Συνυπολογίζοντας ότι και ο θάνατος της Ίριδας αποδόθηκε σε καρδιολογικά αίτια, αλλά και το ότι η Τζωρτζίνα είχε υποστεί ήδη εκείνη την περίοδο την πρώτη ανακοπή, ο ιατροδικαστής εκτίμησε ότι μπορεί να υπήρχε γενετικό ζήτημα.

«Θεωρώ ότι ο θάνατος της μικρής Ελένης (Μαλένας) οφείλεται σε καρδιακά αίτια και η ηπατική βλάβη που διαγνώστηκε με ιστολογικές εξετάσεις είναι επακόλουθο της καρδιακής ανακοπής σε συνδυασμό με την τοξικότητα της απαιτούμενης θεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Οξεία ηπατική ανεπάρκεια χωρίς προϋπάρχοντα συμπτώματα ή ιστορικό ή φαρμακευτική ή/και ατυχηματική δηλητηρίαση δεν μπορεί να συμβεί», τονίζει στην έκθεσή του ο Σωκράτης Τσαντίρης.

Με βάση την έκθεση αυτή, τέθηκε στο αρχείο η μήνυση των γονιών, καθώς από τον ιατροδικαστικό επανέλεγχο δεν προέκυψαν ευθύνες του προσωπικού του Νοσοκομείου Παίδων.

Ήδη πάντως γιατροί και νοσηλευτές που φρόντιζαν τα δύο κορίτσια, τα οποία πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους, έχουν λάβει κλήσεις να καταθέσουν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας με την ελπίδα να φωτίσουν το θρίλερ της Πάτρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ