Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Πνινάτ Γιανάι, υποδέχθηκε άτομα και παιδιά με αναπηρία, καθώς και παιδιά από οικογένειες που έχουν ανάγκη, στη σουκκά της Πρεσβείας, για να γιορτάσουν μαζί την εβραϊκή γιορτή του Σουκκότ.
Στην εβραϊκή παράδοση, η σουκκά είναι μια προσωρινή κατοικία που θυμίζει την πορεία του λαού του Ισραήλ στην έρημο μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο. Αυτή η απλή κατασκευή μεταφέρει ένα βαθύ μήνυμα: να θυμόμαστε τις δύσκολες εποχές, να ζούμε με ταπεινότητα, να ανοίγουμε τις πόρτες μας και να υποδεχόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους καλεσμένους.
Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, κάθε ημέρα του Σουκκότ υποδεχόμαστε στη σουκκά τους «Ουσπιζίν» — συμβολικούς καλεσμένους από την εβραϊκή ιστορία. Χθες, όμως, οι πιο σημαντικοί καλεσμένοι στη δική μας σουκκά ήταν τα παιδιά.
Απόλαυσαν χειροτεχνίες, παράσταση μαγείας, φαγητό, μουσική και, πάνω απ’ όλα, όμορφες στιγμές χαράς μαζί.
Όπως είπε η Πρέσβης Πνινάτ Γιανάι:
«Όταν κοιτάζω την εβραϊκή μου σουκκά εδώ, στο σπίτι του Ισραήλ στην Ελλάδα | Israel in Greece, και βλέπω μέσα της παιδάκια από την Ελλάδα να χαμογελούν και να γιορτάζουν μαζί μας, νιώθω απλώς πολύ χαρούμενη».
Βίντεο από την εκδήλωση
Οι δηλώσεις της Πνινάτ Γιανάι στο iefimerida
Στην εκδήλωση βρέθηκε το iefimerida και εξασφάλισε μια σύντομη συνέντευξη με την πρέσβη του Ισραήλ, η οποία μίλησε για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις πρώτες της εντυπώσεις από την Ελλάδα.