Δείτε φωτογραφίες: Μαγικές εικόνες από την «μπλε πανσέληνο» ανά την Ελλάδα

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η δεύτερη Πανσέληνος του Αυγούστου ξεπρόβαλε και το φως του φεγγαριού έλουσε κάθε γωνιά της χώρας.

Το «Μπλε Φεγγάρι», όπως ονομάζεται το αποψινό φαινόμενο, σκαρφάλωσε στον ουρανό, σκορπώντας λίγη από τη μαγεία του. Η Πανσέληνος γοητεύει όσους την κοιτούν και οι φωτογραφίες των πρακτορείων εντυπωσιάζουν.

Η Πανσέληνος στο Σούνιο

Ο Θανάσης Σταυράκης του Associated Press αποτύπωσε την ονειρική πανσέληνο, καθώς ανατέλλει στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis
Φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis
Φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τη μαγεία της Πανσελήνου αποτύπωσε και η Κάτια Χριστοδούλου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ολόγιομο φεγγάρι ξεπρόβαλε πάνω από την Αστυπάλαια, γεμίζοντας φως τη Χώρα του νησιού. Όνειρο…

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Το παραμυθένιο φεγγάρι έκανε ντόπιους και ταξιδιώτες στην Πάτμο να στρέψουν τα μάτια τους στον ουρανό.

Ο φωτορεπόρτερ της Eurokinissi, Βασίλης Παπαδόπουλος, απαθανάτισε την πανσέληνο του Αυγούστου πάνω από το ρομαντικό Ναύπλιο.

Φωτογραφία: Βασίλης Παπαδόπουλος / EUROKINISSI
Φωτογραφία: Βασίλης Παπαδόπουλος / EUROKINISSI

Ο όρος «Μπλε Φεγγάρι» της αυγουστιάτικης πανσελήνου δεν σχετίζεται με το χρώμα της, αν και δύναται υπό κατάλληλες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να φαίνεται γαλαζωπό. Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, καθώς υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Πάντως, το φεγγάρι που φωτίζει τον ουρανό έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… είναι μια υπερπανσέληνος. «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, όπως σημειώνει ο αστρονόμος Φρεντ Έσπενακ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ