«Η Γαύδος παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και μαγικός προορισμός πάντα, αληθινή, ατόφια και ανοιχτή στον κόσμο», δηλώνει η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη, σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός έχει ξεκινήσει και η δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν για να δώσουν τη δική τους αλήθεια.
Όπως επισημαίνει η δήμαρχος: «Το νησί της Γαύδου, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, συνεχίζει να προσφέρει στους επισκέπτες του αυτό που πάντα το χαρακτήριζε, δηλαδή, μοναδική φυσική ομορφιά, γαλήνη, φιλοξενία και αυθεντικότητα. Το τελευταίο διάστημα, η τουριστική εικόνα του νησιού έχει αδικηθεί από υπερβολικά ή παραπλανητικά δημοσιεύματα που δημιουργούν την εντύπωση ότι το νησί δέχεται μαζικά μεταναστευτικές ροές».
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η κα Στεφανάκη, το ποσοστό των αφίξεων μεταναστών στη Γαύδο είναι «εξαιρετικά μικρό, καθώς χάρη στην αυξημένη παρουσία και την αποτελεσματική διαχείριση του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή της Frontex, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται άμεσα στην Κρήτη και στη συνέχεια σε δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Γαύδος δεν αποτελεί σημείο εγκατάστασης ή παραμονής μεταναστών».
Το νησί της Γαύδου, με τις παρθένες παραλίες, το ανεξάντλητο φως, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη μοναδική ενέργεια και την ανθρώπινη ζεστασιά, όπως το περιγράφει η δήμαρχος «συνεχίζει να υποδέχεται τους επισκέπτες του με σεβασμό και αγάπη. Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να στηριχθεί».
Παράλληλα, όμως ξεκαθαρίζει πως η Γαύδος παραμένει ένα νησί που, «χωρίς να διαθέτει υποδομές για την υποδοχή μεταναστών, επιλέγει τη στάση της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα διεθνές ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μικρούς νησιωτικούς δήμους. Είναι ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και απαιτεί συντονισμένες πολιτικές με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ