Η Δράμα ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό -Τα σημαντικότερα μνημεία - iefimerida.gr

Η Δράμα ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό -Τα σημαντικότερα μνημεία

Η πόλη της Δράμας
Η πόλη της Δράμας, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια περίοδο που αρκετοί προορισμοί της χώρας βιώνουν ήδη την άνθηση του θρησκευτικού τουρισμού ή έστω κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, η Δράμα αναζητά ακόμα το βηματισμό της.

Στόχος είναι η ανάδειξη όλων των σημαντικών θρησκευτικών μνημείων που διαθέτει η πόλη της Δράμας και η ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράμετρος αυτή, του θρησκευτικού τουρισμού, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, στην εκδήλωση που διοργανώνει, αύριο το απόγευμα, το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τη Θρακική Εστία Δράμας. Μάλιστα, οι διοργανωτές επιχειρούν να προσδώσουν στην όλη εκδήλωση και μια επετειακή χροιά, αναδεικνύοντας το προσφυγικό στοιχείο της πόλης, με καταγωγή οι περισσότεροι από την ανατολική Θράκη.

Ανάπτυξη για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Δράμα

Για τον λόγο αυτό, επίσημος καλεσμένος θα είναι ο μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο που εξέδωσε η ιερά μητρόπολη Σηλυβρίας, αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου. Το βιβλίο, αναφέρεται στη ζωή και το έργο του επισκόπου Πενταπόλεως και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων, αφιερωμένα στον Άγιο του 20ου αιώνα.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας της Θρακικής Εστίας Δράμας Πασχάλη Δερμετζής, που θα αναφερθεί στη δράση και το έργο του συλλόγου και ο νομικός Δημήτρης Τσιανικλίδης, ο οποίος θα κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στην ιερά μητρόπολη Σηλυβρίας και στον προσφυγικό ελληνισμό της ανατολικής Θράκης, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Δράμας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ακόμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τις μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Δράμας στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Πριν από δύο χρόνια, το Επιμελητήριό εξέδωσε σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά) έναν ενδιαφέρον οδηγό, που διανέμεται δωρεάν και στον οποίο έχουν καταγραφεί τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Δράμας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή συμβάλλοντας στη συνολικότερη ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας.

Απαραίτητη η συνεργασία των φορέων στη Δράμα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός λειτουργεί συνδυαστικά με όλες τις άλλες μορφές τουρισμού, προσφέροντας πολλές εναλλακτικές δράσεις για τον επισκέπτη που θα έρθει στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας τονίζει την αναγκαιότητα της συνεργασίας, όχι μόνο με την τοπική εκκλησία αλλά με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η ακριτική Δράμα.

Τα μνημεία στη Δράμα

«Μοναστήρια, εκκλησιές και άλλα μνημεία στην περιοχή της Δράμας μαρτυρούν όχι μόνο τον θρησκευτικό χαρακτήρα των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας αλλά και την ίδια την ιστορία του τόπου. Μνημεία του βυζαντινού κόσμου και άλλα των οθωμανικών χρόνων μεταφέρουν μνήμες της ιστορικής διαδρομής του τόπου και αξίζει να αναδειχθούν», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζει: «χαρακτηριστικά μνημεία είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, του 10ου αιώνα, που μετατράπηκε σε τέμενος την περίοδο της τουρκοκρατίας και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που χτίστηκε την εποχή των Παλαιολόγων σε ρυθμό μονόχωρης βασιλικής, και βρισκόταν σε επαφή με το βυζαντινό τείχος. Ιδιαίτερο μνημείο αποτελεί φυσικά και το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας και 33 ακόμα μεταβυζαντινές εκκλησίες σ' ολόκληρο τον νομό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής βέβαια δεν σταματά εδώ», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και προσθέτει: «Η περαιτέρω ανάδειξη αυτών των θρησκευτικών μνημείων είναι σαφώς αναγκαία. Στην κατεύθυνση αυτή εντάχθηκε και η απόφασή μας για τη δημιουργία ενός έντυπου καταγραφής των επισκέψιμων θρησκευτικών μνημείων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο επισκέπτης του θρησκευτικού τουρισμού έχει και άλλα ενδιαφέροντα, όχι μόνο για τα εν λόγω μνημεία, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, για τα προϊόντα της περιοχής, για τις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις».

Η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη της ακριτικής Δράμας
Η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη της ακριτικής Δράμας

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, που θα φιλοξενηθεί στο πνευματικό κέντρο της ιεράς μητρόπολης Δράμας, θα βραβευθεί από τους διοργανωτές ο μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος για την πολύτιμη και πολύχρονη εκκλησιαστική του διακονία του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Δράμας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ