Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Έρευνα της ΔΕΗ «ρίχνει» φως στις αόρατες πτυχές

Η ΔΕΗ για τη βία κατά των γυναικών

Αλήθεια, από πού ξεκινά η έμφυλη βία; Από τα λόγια, τις αντιδράσεις, τα ένστικτα ή μήπως από την ντουλάπα; Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δεκάδες ερωτήματα αναζητούν υπεύθυνες και στοχευμένες απαντήσεις, ενώ κίνητρα και συμπεριφορές έρχονται σε πρώτο πλάνο για να δώσουν αποκαλυπτικά στοιχεία.

Η ΔΕΗ δίνει το σύνθημα: «Ας αλλάξουμε μυαλά, όχι ρούχα»

Που τελειώνει ο μύθος και που ξεκινά η αλήθεια για τα περιστατικά βίας κατά γυναικών; Και άραγε πόσο σοβαρά έχει ασχοληθεί η παγκόσμια κοινότητα με το θέμα; Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο πλανήτης ντύνεται πορτοκαλί για να γιορτάσει αυτήν την τόσο ξεχωριστή ημέρα και σε αυτό μας παρακινεί η διεθνής καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΟΗΕ «Orange the World», από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Η ΔΕΗ συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΔΕΗ ενεργώ, με μία πρωτοβουλία που στόχο έχει να φωτίσει αθέατες πτυχές της έμφυλης βίας για όσα κανείς δύσκολα θα παραδεχτεί. Για τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα που συνδέουν τη γυναικεία γκαρνταρόμπα με οποιαδήποτε δήλωση «προκλητικότητας» ή έλλειψη σοβαρότητας, και κατ' επέκταση την άσκηση βίας.

Έτσι, διενεργήθηκε η πρώτη πανελλαδική έρευνα με ποσοτική μεθοδολογία σε δείγμα 1.000 ατόμων πανελλαδικά, ηλικίας 18-64 χρονών. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΔΕΗ χαρτογραφεί τη στάση των διαφορετικών κοινών πάνω στο ζήτημα, καταδεικνύει τον βαθμό αισιοδοξίας που αυτή μας επιτρέπει αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της διαιώνισης στερεοτυπικών αντιλήψεων στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Αρωγοί στη θεμελιώδη αυτή προσπάθεια στάθηκαν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους: η εταιρεία ερευνών Focus Bari και ο μη κερδοσκοπικός - μη κομματικός οργανισμός WOMENACT.

Σύμφωνα με άκρως ενδιαφέροντα ευρύματα της έρευνας:

  • 9 στους / στις 10 έχουμε ακούσει το σχόλιο «τα θέλει» ή «πάει γυρεύοντας με το ντύσιμό της» στο περιβάλλον μας
  • 21% πιστεύουν ότι μια γυναίκα ή ένα κορίτσι που φοράει εφαρμοστά ρούχα ή κοντή φούστα είναι υπεύθυνη εάν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
  • 34% πιστεύουν ότι το ντύσιμο μίας γυναίκας ή ενός κοριτσιού δικαιολογεί κάποιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά.
  • 1 στους 5 άνδρες πιστεύει ότι μια γυναίκα πρέπει να προσέχει το ντύσιμό της, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε χώρους με άγνωστους άνδρες.
  • 38% πιστεύουν ότι γυναίκες και κορίτσια πρέπει να προσέχουν το ντύσιμό τους, για να μην προκαλέσουν σεξουαλική παρενόχληση.

Η ΔΕΗ τολμά και κάνει τη διαφορά! Δίνει τον τόνο σε μία μάχη ενάντια στον παραλογισμό, για την κατανόηση, την ανθρωπιά, μακριά από ταμπού και παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι, αποφάσισε να δώσει πορτοκαλί τόνο και στο Facebook και Instagram της για 16 μέρες, δημοσιεύοντας καθημερινά και τα νέα στοιχεία της έρευνας. Στόχος να ενθαρρύνει τη συζήτηση τόσο στα social media, όσο και μέσα στις οικογένειες και τις παρέες γύρω από το «πώς και γιατί το ντύσιμο γυναικών και κοριτσιών μπορεί να οδηγεί στην παρενόχληση ή και στη βία» και να αναδείξει τη σοβαρότητα του θέματος για τον ψυχισμό, την ασφάλεια και την ακεραιότητα των γυναικών. Γιατί μια καλύτερη κοινωνία, είναι η υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο και την ευημερία όλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ