Μιχαλολιάκος: Σήκωνα το δεξί χέρι, δεν έκανα κάτι άλλο -Κασιδιάρης: Είμαι αθώος, με δικάσατε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές απ' έξω

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

Με την τοποθέτηση του δικηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ολοκληρώθηκε για αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση επί των αιτημάτων αναστολής των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του δικηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, στον οποίο έχουν επιβληθεί 13 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία, έστω της ΓΑΔΑ;», υποστήριξε ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρουν εδώ, να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

«Καταδίκασαν τον εθνικισμό. Καταδίκασαν την ιδέα και όχι εγκλήματα», έλεγε άλλωστε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος την Τετάρτη, ισχυριζόμενος ότι «η Χρυσή Αυγή δεν ήταν εγκληματική οργάνωση. Ήταν το Κίνημα της εθνικής αντίστασης ενάντια στην ξενοκρατία των μνημονίων και του ραγιαδισμού».

Έρημο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο συνήγορος του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρθηκε και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Έκλεισε η εφημερίδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε», είπε.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου του 1993 και το τελευταίο την περασμένη εβδομάδα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ημέρα της καταδίκης της οργάνωσης.

Οι προσπάθειες των καταδικασθέντων να πάρουν αναστολή

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο ένας μετά τον άλλον οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής μεταχειρίζονται όποια επιχειρήματα μπορούν να σκεφτούν προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο να τους δώσει αναστολή, ώστε να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Η φροντίδα μελών της οικογένειάς τους, η τέχνη του πεϊνιρλί και άλλες πολλές δικαιολογίες ακούστηκαν ενώπιον της έδρας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την πλευρά του επέμεινε πως είναι αθώος και επανέλαβε την πρόταση της εισαγγελέως, που απέρριπτε την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε μία προσπάθεια να του δοθεί αναστολή είπε «πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου να λάβω αναστολή. Ζητώ να πάω σε δεύτερο βαθμό, όμως μέχρι να ολοκληρωθεί ο δεύτερος βαθμός ουσιαστικά θα έχω εκτίσει την ποινή εάν δεν είμαι ελεύθερος. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό, επαγγελματικό, ηθικό».

Κλείνοντας δεν δίστασε να τα βάλει και με το πλήθος του κόσμου που ήταν έξω από το Εφετείο της ημέρα που ανακοινώθηκε η ιστορική απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση λέγοντας «Δεν είναι δυνατόν το δικαστήριο να κρίνει με 20.000 βίαιους διαδηλωτές απέξω. Τονίζω ότι είμαι αθώος, μη μου στερήσετε το δικαίωμα να κριθώ σε δεύτερο βαθμό».

Τι αιτήθηκε ο συνήγορος του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Παππά, επίσης καταδικασθέντος από το δικαστήριο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο εντολέας του, καταλήγοντας: «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδησή σας. Στον Θεό και στα χέρια σας η απόφαση».

Διαβάστε αναλυτικά τις αστείες δικαιολογίες που προέβαλαν και σήμερα οι καταδικασθέντες της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή εδώ.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για την ερχόμενη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί με την τοποθέτηση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων αναστολής που υπέβαλαν όλοι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, πλην του Γ. Λαγού και του Γ. Ρουπακιά.

Πολιτική Αγωγή: Οργανωμένη κλάψα από την ΧΑ, να απορριφθούν τα αιτήματα να πάνε φυλακή

Η πολιτική αγωγή από την πλευρά της, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας έκανε λόγο για οργανωμένη κλάψα από την πλευρά της ΧΑ.

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις "κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή"» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κ. Παπαδάκης.


Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής τις ημέρες αυτές εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα την οποία επικαλούνταν, τουλάχιστον στην εξάρτηση της δίκης, του πολιτικού αγωνιστή και διωκόμενου. Γιατί ο πολιτικός αγωνιστής έχει μάθει να κοιτάει με το κεφάλι ψηλά το δικαστήριο όταν βγαίνει από αυτό, είτε για να πάει στο σπίτι του, είτε για να πάει στη φυλακή και, πιο παλιά ακόμα, για να πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

«Σε μια οργανωμένη κλάψα», επιδίδεται, σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, «εδώ και τρεις μέρες» η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα «στην επίκληση κάθε είδους αποδεικτικού μέσου και επιχειρήματος προκειμένου να ασκήσει συναισθηματική πίεση στο Δικαστήριο για να πάρει μια μικρή παράταση για τα λίγα χρόνια φυλακής στα οποία τους καταδίκασαν».

«Να απορριφθούν τα αιτήματα και να πάνε φυλακή τα μέλη της Χρυσής Αυγής»
«Άνθρωποι, που πριν λίγα χρόνια αισθάνονταν ότι θα κάνουν τη γη να τρέμει, τρέμουν οι ίδιοι σαν το ψάρι μπροστά στη δικαστική ετυμηγορία και πολιτικά στελέχη, που ορκίζονταν την αντίθεση τους στο κατεστημένο, εκλιπαρούν το Δικαστήριο υποσχόμενοι ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την πολιτική» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι «μόνο θυμηδία προκαλούν όλα αυτά», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Δικαστήριο δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιες παραστάσεις». Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε «τα λόγια του ποιητή που λέει "αν τη ζωή σου δεν μπορείς να κάνεις όπως την εθέλεις, τούτο τουλάχιστον προσπάθησε μην την εξευτελίζεις"».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Στρατής, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναστολή των ποινών ότι «εκπροσωπώντας τα θύματα, τόσο τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όσο και τα υπόλοιπα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά, και με την πίστη ότι εκφράζουμε τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι πρέπει τα αιτήματα αυτά να απορριφθούν και οι εγκληματίες ναζιστές, κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, να οδηγηθούν στις φυλακές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ