Χρήση μάσκας: Τι ισχύει στους εξωτερικούς χώρους -Τι είχε ανακοινώσει η επιτροπή - iefimerida.gr

Χρήση μάσκας: Τι ισχύει στους εξωτερικούς χώρους -Τι είχε ανακοινώσει η επιτροπή

Κόσμος με μάσκες στο δρόμο
Κόσμος με μάσκες στο δρόμο / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε αναφορικά με το τι ισχύει για τη χρήση ή μη της προστατευτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μετά από τις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα.

Τη Δευτέρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σε δηλώσεις τους είπε πως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και μάλιστα τόνισε πως πρόκειται για ένα εντελώς λάθος μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία. Ωστόσο σημειώνεται πως αυτό που είπε η επιτροπή είναι «ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύψας: Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση

«Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα», σημείωσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο OPEN.
Ο κ.Σύψας πρόσθεσε «Είδαμε τίτλους όπως: Πετάμε τις μάσκες. Αυτό δεν το κατανοώ. Η επιδημία είναι εδώ, η μετάλλαξη είναι εδώ, το τέταρτο κύμα έρχεται», προσέθεσε, σημειώνοντας πως «θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, διότι υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση ότι η Επιτροπή έχει δώσει τέτοια οδηγία».

Πελώνη: Παραμένει η χρήσης μάσκας εκτός από τα σημεία όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός

Από την πλευρά της η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε «Δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία», είπε, ενώ για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας, η ίδια υπενθύμισε ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας» εκτός από τα σημεία «όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός». «Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα» σημείωσε, αναφέροντας επίσης πως «δεν έχω κάτι νεότερο αυτή τη στιγμή».

Πολιτική κόντρα για τις μάσκες

Τις δηλώσεις του κ.Σύψα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις μά. «Ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη.Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του. Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτερ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει» σημειώνεται.

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας τους ειδικούς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βγάζει ανακοινώσεις με fake news, ποντάροντας στο σαμποτάζ της εθνικής προσπάθειας για λίγους αντιπολιτευτικούς πόντους» επισήμανε η ΝΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι δήθεν ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας την επιτροπή των ειδικών», συνέχισε το κυβερνών κόμμα με ανακοίνωσή της που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά fake news και τον κατηγορεί για «σαμποτάζ στη δημόσια υγεία».

Το παρατηρητήριο fake news της ΝΔ επισήμανε συγκεκριμένα:
Πρώτον, ουδέποτε ζήτησε κανείς από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες. Αντίθετα, το μόνο που άλλαξε ως προς τη χρήση μάσκας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μη υποχρεωτική χρήση της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό καθώς και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Δεύτερον, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της ίδιας της επιτροπής των ειδικών. Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση της 23/6/21, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, εισηγούμαστε τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήση της μάσκας παραμένει απαραίτητη».

«Δυστυχώς, το σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία συνεχίζεται με βασικό εργαλείο τα fake news και την επένδυση στην καταστροφή. Ευτυχώς για τη χώρα, όπως απέτυχαν 1,5 χρόνο τώρα, θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν».

Γεωργιάδης: Καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής

Και ο υπουργός Ανάπτυξης όμως Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Σύψα, τονίζοντας πως «καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στις 23 Ιουνίου η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε την αναίρεση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι συγχρωτισμού.
«Η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε η επιτροπή αποδέχτηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self test.
Επίσης, η επιτροπή εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων παραλλαγών. Με αυτά υπόψη, αποφάσισε τη διατήρηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
«Εισηγούμαστε την εξαίρεση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ