Χουλιάρας: Η Ελλάδα έχει καλύτερες υποδομές από την Τουρκία, οι επιπτώσεις σε σεισμό-τέρας θα ήταν μικρότερες - iefimerida.gr

Χουλιάρας: Η Ελλάδα έχει καλύτερες υποδομές από την Τουρκία, οι επιπτώσεις σε σεισμό-τέρας θα ήταν μικρότερες

Καταστροφές από τους σεισμούς στην Τουρκία
Καταστροφές από τους σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: Ahmet Akpolat/DIA via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί στην Ελλάδα ένας σεισμός ανάλογος με αυτόν της Τουρκίας, «ένας σεισμός-τέρας» όπως τον χαρακτήρισε, δηλώνοντας πως «βρισκόμαστε στο παράθυρο του αιώνα» για έναν τέτοιο «μεγασεισμό».

Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ουσιαστικά συμφώνησε με τον Κώστα Συνολάκη, καθώς ο πιο πρόσφατος σεισμός αυτής της κλίμακας στο ελληνικό τόξο ήταν τα 8,2 Ρίχτερ το 365 μ.Χ. «Είναι ο σεισμός που ανέφερε ο κ. Συνολάκης και ήταν εκεί που συγκρούεται η αφρικανική πλάκα με την ευρασιατική πλάκα», είπε συγκεκριμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να είναι συγκεκριμένος, καθώς το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο ουσιαστικά δημιουργείται από το 1964, οπότε τα δεδομένα για παλαιότερους σεισμούς δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά στην αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία». Τα κτίρια της Τουρκίας είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο ΟΑΣΠ δημιουργήθηκε το 1983 για να ελέγχει κτίρια, κάτι που πρέπει να γίνει με πιο γοργούς ρυθμούς, καθώς, όπως είπε, τα κτίρια είναι αυτά που σκοτώνουν.

Χουλιάρας: Δεν κινδυνεύουμε από ντόμινο σεισμών - Ποιο είναι το ευεργετικό στοιχείο για την Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Χουλιάριας μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως το ρήγμα που έδωσε τις δύο ισχυρές δονήσεις 7,8 και 7,5 Ρίχτερ είναι πάρα πολύ μακριά από την Ελλάδα για να μας επηρεάσει, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «φαινόμενα ντόμινο δεν εκπροσωπούν τις τεκτονικές πλάκες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανέλαβε πως υπάρχουν 3-4 ιστορικά παραδείγματα με σεισμούς αυτού του μεγέθους στη χώρα μας, ενώ σε σχέση με τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεισμού στην Ελλάδα, εκτίμησε πως «θα ήταν μικρότερες», καθώς «έχουμε καλύτερες υποδομές». «Το ευεργετικό είναι ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές» σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, επέστησε εκ νέου την προσοχή στην ανάγκη να γίνονται συνεχείς έλεγχοι κτιρίων και υποδομών.

Δείτε όσα δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας σε ΕΡΤ και ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ