Χίος: Μαίνονται οι πυρκαγιές -Νέο 112, έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί, ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - iefimerida.gr

Χίος: Μαίνονται οι πυρκαγιές -Νέο 112, έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί, ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Φωτιά στη Χίο
Φωτιά στη Χίο / Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στη Χίο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών της Χίου που δοκιμάζονται από τη φωτιά δέχονται μηνύματα από το 112, με το νεότερο μέτωπο να είναι στα Λεπτόποδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, λίγο πριν τις 12:30, εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11:00, εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, αλλά και στον Δαφνώνα, προκειμένου να μετακινηθούν προς την πόλη της Χίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τον Δαφνώνα αντίστοιχο μήνυμα είχε σταλεί και νωρίτερα, λίγο πριν τις 9:00.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα στις 6:05 το 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ρεστά να απομακρυνθούν προς την πόλη της Χίου ενώ λίγο αργότερα ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής Καρυών.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάηκαν σπίτια στην Παφυλίδα -Στις φλόγες η Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες απείλησαν κατοικημένες περιοχές, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην περιοχή Παφυλίδα έχουν καεί τέσσερα σπίτια του οικισμού.

Η φωτιά καίει σπίτια στον οικισμό Παφυλίδα / ΣΚΑΪ / Glomex
Η φωτιά καίει σπίτια στον οικισμό Παφυλίδα / ΣΚΑΪ / Glomex

Παράλληλα, στις φλόγες έχει τυλιχθεί και ο Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου στη Χίο, ενώ πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν να φτάσουν το δύσβατο σημείο, με τις συνθήκες να εξακολουθούν να είναι δύσκολες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτιά έχει αναπτυχθεί σε τρεις βασικές εστίες, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να δώσουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Χίος: Πολλαπλές εστίες και έντονες υποψίες για εμπρησμό

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με τρεις ταυτόχρονες εστίες σε Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιο Μακάριο Βροντάδου. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει τις υποψίες για εμπρησμό, με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να βρίσκεται στο νησί για έρευνες, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Η φωτιά στη Χίο μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Βροντάδου προς τον Κοφινά, όπου επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η περιοχή δεν είναι κατοικημένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι Βροντάδοι παραμένουν χωρίς ρεύμα επί ώρες, επηρεάζοντας τόσο τους κατοίκους όσο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αρχών.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο Βαρβάσι, που είναι κατοικημένη περιοχή, όπου άμεσα έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τρίτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στο χωριό Δαφνώνας, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις από το 112

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 16 οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Ανάμεσά τους οι περιοχές Καρυές, Βροντάδος, Χαλκειός, Ζυφιάς και Παναγία Ευρετή. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να μετακινηθούν προς ασφαλείς ζώνες, καθώς η φωτιά απειλεί άμεσα κατοικίες και περιουσίες.

Η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη καταστρέψει ελαιοκαλλιέργειες, θερμοκήπια και βοηθητικές υποδομές. Ανάμεσά τους, μια τροχοβίλα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ συνεχίζονται οι καταγραφές ζημιών.

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Στη Χίο επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα της 1ης και 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 23 οχήματα. Επιπλέον, 35 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από την Ελευσίνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη νύχτα έφτασαν 11 πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, μηχανήματα έργου από τη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.

Νέες ενισχύσεις αναμένονται από τον Πειραιά, ενώ τα εναέρια σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Προληπτικές διακοπές ρεύματος -Έκκληση από τον Δήμο Χίου στους πολίτες

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Ομηρούπολης, της Αμανής και των Καρδαμύλων για λόγους ασφαλείας, ώστε να προστατευθούν το δίκτυο και οι επίγειες/εναέριες πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Χίου απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν νερά, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ώστε να στηριχθούν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Παράλληλα, έχουν διαμορφωθεί χώροι φιλοξενίας στον Όρμο Λω για τους εκτοπισμένους κατοίκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χίος φωτιά πυρκαγιά πυροσβέστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ