Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Μοναδικός τρόπος βελτίωσης η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα - iefimerida.gr

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Μοναδικός τρόπος βελτίωσης η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα

Ι Χατζηθεοδοσίου
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ι.Χατζηθεοδοσίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δηλώσεις σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση που διανύει η χώρα έκανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενόψει της ΔΕΘ.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ μέτρα πραγματικής στήριξης της κοινωνίας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διάσωση των επιχειρήσεων. Είναι ώρα να σταματήσουν τα επιδόματα και να δούμε δράσεις για την συγκράτηση των τιμών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής:

«Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δημόσια κάνει λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος από το 1945 και μετά.

Περιμένουμε λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ μέτρα πραγματικής στήριξης της κοινωνίας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διάσωση των επιχειρήσεων. Είναι ώρα να σταματήσουν τα επιδόματα και να δούμε δράσεις για την συγκράτηση των τιμών.

Χατζηθεοδοσίου: Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη

Γιατί με τα σημερινά δεδομένα οι εργαζόμενοι των 713 ευρώ ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και στις υψηλότερες τιμές ακόμα και βασικών αγαθών. Οδηγούμαστε δηλαδή σε φτωχοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως αυτοί οι άνθρωποι θα στηρίξουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της κατανάλωσης, την ώρα που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τους απλούς πολίτες-καταναλωτές.

Άρα είναι επόμενο να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες φορέων επιχειρηματικότητας, εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Με επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο και με μεγάλο αριθμό πολιτών που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το πιθανότερο είναι να δούμε να απειλείται η κοινωνική συνοχή με εντονότατες διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Οι προτάσεις του ΕΕΑ για τη βελτίωση της κατάστασης

Μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι η αλλαγή του μίγματος πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένα από τα μέτρα που έχει προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και που ελπίζουμε να εξεταστούν σοβαρά από την κυβέρνηση, είναι:

  • Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της ΕΕ ενώ μελετάται και σε επίπεδο Ένωσης.
  • Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να διατηρηθούν οι μίνιμουμ αντοχές των καταναλωτών.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε να μη λείψουν απαραίτητα είδη από τα νοικοκυριά.
  • Τη θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών.

Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα μέτρα, τότε ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι δύσκολος για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα αλλά καταστροφικός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ