Είσαι φοιτητής και θες να γίνεις επιχειρηματίας; Δες εδώ πώς θα το καταφέρεις - iefimerida.gr

Είσαι φοιτητής και θες να γίνεις επιχειρηματίας; Δες εδώ πώς θα το καταφέρεις

gsea διαγωνισμός entrepreneurs organization / τρεις νέοι κοιτάζουν οθόνη λάπτοπ
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχεις το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας, είσαι φοιτητής και θες να βαδίσεις αποφασιστικά στο μονοπάτι της επιτυχίας; Τότε, ίσως, θα πρέπει να μάθεις τι είναι ο μεγάλος διαγωνισμός Global Student Entrepreneur Awards του Entrepreneurs’ Organization.

Γιατί (πρέπει να) σε αφορά ο διαγωνισμός GSEA

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό ο οποίος αναδεικνύει ταλέντα της επιχειρηματικότητας και, ουσιαστικά, πραγματοποιεί τα όνειρά τους, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά τους να κατακτήσουν τους στόχους τους. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού γίνεται στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί ο τελικός στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Εκεί «κρύβεται» και το μεγάλο έπαθλο των 50.000 δολαρίων για τον πρώτο νικητή, με τα συνολικά βραβεία για τους συμμετέχοντες να «αγγίζουν» το μισό εκατομμύριο δολάρια!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό διαγωνισμό τα έπαθλα είναι άκρως ελκυστικά: Δωρεάν mentorship από ένα επιτυχημένο επιχειρηματία της επιλογής σου, συμμετοχή στο EO Accelerator training program, tailor made online marketing strategy από τη SEMWizard, δωρεάν τριήμερο σε ξενοδοχείο μέλους του ΕΟ και πολλά ακόμη. Μια εντυπωσιακή εισαγωγή στον πραγματικό κόσμο του επιχειρείν, με συνοδοιπόρους επιχειρηματίες εγνωσμένης αξίας.

Σε ποιους απευθύνεται, τι πρέπει να γνωρίζεις

Ο διαγωνισμός GSEA απευθύνεται σε εν ενεργεία φοιτητές, ηλικίας έως 30 ετών και που είναι ιδιοκτήτες (ή συνιδιοκτήτες) μιας εταιρείας που να λειτουργεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

Το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022. Το «κλειδί» της διαδικασίας είναι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους πρότζεκτ, αναδεικνύοντας, πρωτίστως, τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Αριστερά, ο κ. Δημήτρης Στρατάκης, υπεύθυνος για το GSEA από την πλευρά του Εntrepreneurs’ Organization, δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Unismack.
Αριστερά, ο κ. Δημήτρης Στρατάκης, υπεύθυνος για το GSEA από την πλευρά του Εntrepreneurs’ Organization, δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Unismack.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρατάκης: Ψάχνουμε το ταλέντο, το πάθος, τη σπίθα

«Θέλουμε να αναδειχθεί το ταλέντο. Ο διαγωνισμός τρέχει για πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Και όσοι συμμετείχαν μέχρι σήμερα έχουν τα καλύτερα να πουν και πραγματικά πήραν αξία από τη συμμετοχή τους. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους νέους. Δεν είναι σαν άλλους διαγωνισμούς που κρίνουν απλά ένα business plan. Η επιτυχία για εμάς εξαρτάται από το πάθος του επιχειρηματία και τη δυνατότητά του να ελιχθεί. Αυτή τη σπίθα ψάχνουμε» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Δημήτρης Στρατάκης, υπεύθυνος για το GSEA από την πλευρά του Εntrepreneurs’ Organization, δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Unismack.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για τουλάχιστον 6 μήνες, «ακόμα και αν είναι σε πρωτόλειο στάδιο, αρκεί να είναι δομημένο, όχι απλά μια ιδέα».

Ο Δημήτρης Στρατάκης μιλά στο iefimerida.gr για τον μεγάλο διαγωνισμό GSEA
Ο Δημήτρης Στρατάκης μιλά στο iefimerida.gr για τον μεγάλο διαγωνισμό GSEA

Σίγουρη επιτυχία για όποιον μπει στην «οικογένεια» του ΕΟ

Τι είδους επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές; Πρέπει να είναι απαραίτητα κάποια πρωτοποριακή ιδέα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ψάχνουμε για φοιτητές ή επιχειρηματικές δράσεις που δείχνουν τη διάθεση του επιχειρηματία να βελτιώσει τις συνθήκες γύρω του, να πετύχει κάτι καλό. Να δει ένα πρόβλημα και να θελήσει να το λύσει, να έχει μια θετική επιρροή στην κοινωνία και τον τόπο του. Δίνουμε βάρος στον άνθρωπο, περισσότερο από την επιχειρηματική ιδέα. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι στο οποίο δεν χρειάζεται να είσαι μόνος. Ο άνθρωπος είναι τελικά που μετράει. Το 90% των νέων επιχειρήσεων μπορεί να αποτυγχάνει. Όμως όταν έχει ένας επιχειρηματίας διάθεση και ικανότητα, και ιδίως σε ένα πλαίσιο για mentorship όπως αυτό που προσφέρουμε, τότε η δεύτερη ή η τρίτη ιδέα του θα πετύχει, σίγουρα θα πετύχει» απαντά ο Δημήτρης Στρατάκης, που έχει αναλάβει το κομμάτι του GSEA τα τελευταία δυο χρόνια.

Όπως εξηγεί, αυτό είναι ακριβώς το «δόγμα» στο οποίο εστιάζει ο διαγωνισμός GSEA. «Βαθμολογούμε κατά 30% την επιχειρηματική ιδέα και κατά 70% τον ίδιο τον φοιτητή – επιχειρηματία. Το πάθος, τις γνώσεις του, το αν είναι ανοιχτός να πάρει γνώση και να τη μετατρέψει σε δράση. Όλα αυτά τα στοιχεία αν τα έχει κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα τον κάνουν πολύ ικανό να πετύχει επιχειρηματικά» σημειώνει.

Entrepreneurs’ Organization: Ένα ισχυρό δίκτυο 15.000 επιχειρηματιών

Τι είναι, ωστόσο, το Entrepreneurs’ Organization που έχει πλέον γερές βάσεις και στην Ελλάδα;

«Ο ΕΟ είναι μια οργάνωση Peer to Peer, δηλαδή συνεργάτης προς συνεργάτη, μη κερδοσκοπική προφανώς, που απευθύνεται σε επιχειρηματίες που έχουν από κάποιο μέγεθος και πάνω και στόχο έχει να βοηθάει την ανάπτυξη του επιχειρηματία μέσα από συνεργασίες, διαμοιρασμό γνώσης, events. Δηλαδή πράγματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα κάνουμε πράξη το “we’ll grow together”, δηλαδή να αναπτυχθούμε, όλοι μαζί οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και προκλήσεις» λέει ο Δημήτρης Στρατάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο EΟ, όμως, είναι και ένα διεθνές δίκτυο. «Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οργανισμό με πάνω από 15.000 επιχειρηματίες – μέλη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και 10 περίπου χρόνια. Εμείς εκπροσωπούμε τον ΕΟ Ελλάδας που έχει περίπου 90-95 μέλη επιχειρηματίες, οι οποίοι, συνολικά, απασχολούμε πάνω από 10.000 εργαζόμενους. Ο ΕΟ Ελλάδος από τα πιο δυναμικά και αναγνωρισμένα παραρτήματα στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς που κάνει» προσθέτει.

Πώς λειτουργεί η «ομάδα»

Ο ΕΟ πραγματοποιεί πολύ συχνά δράσεις, τοπικές και διεθνείς. Ερωτηθείς σχετικά ο Δημήτρης Στρατάκης τονίζει ότι πέρα από τον διαγωνισμό υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες. «Έχει για παράδειγμα ένα πρόγραμμα Accelerator. Απευθυνόμαστε δηλαδή σε μέλη μας που αφιερώνουν χρόνο και βοηθάνε με mentorship , με δομημένα προγράμματα, νέες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ώστε να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν την εταιρεία τους. Είναι σαν το επόμενο στάδιο επιχειρηματικότητας μετά τον διαγωνισμό» σημειώνει.

Η καρδιά του προγράμματος αυτού είναι ότι δημιουργούνται «γειτονιές» επιχειρηματιών, αριθμώντας 6 έως 8 μέλη. « Αυτές οι ομάδες μένουν σταθερές και βρίσκονται κάθε μήνα, μοιράζονται εμπειρίες και γνώση. Πάνω εκεί χτίζονται και σχέσεις και εμπιστοσύνη. Η ουσία, όπως είπαμε, είναι ότι ως επιχειρηματίες δεν χρειάζεται το ταξίδι να είναι μοναχικό. Μπορεί ο καθένας τεχνικά στον χώρο του και στον τομέα του να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που ο ίδιος γνωρίζει. Υπάρχει όμως και το άλλο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Σε θέματα ηγεσίας, διαχείρισης, ανάπτυξης μιας εταιρείας, προσωπικά θέματα όπως το πώς ισορροπείς την προσωπική και επαγγελματική ζωή μπορεί να υπάρχουν πολλά κοινά. Και εκεί είναι η ουσία στο πώς ένα peer network όπως αυτό του ΕΟ μπορεί να βοηθήσει και να αλλάξει τον “χάρτη” της επιχειρηματικότητας» αναφέρει ο κ. Στρατάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Δες περισσότερες πληροφορίες για τον μεγάλο διαγωνισμός GSEA σε αυτόν τον σύνδεσμο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ