Η παρουσίαση του Gov.gr Wallet: Το app που θα «στεγάσει» ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης - iefimerida.gr

Η παρουσίαση του Gov.gr Wallet: Το app που θα «στεγάσει» ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

πολίτες περπατούν στην ερμού
Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, η οποία θα «στεγάσει» ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης.

Η παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet (διαθέσιμη σε Google Play και Appple Store) έγινε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την εκδήλωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Πιερρακάκης: Ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα και θωράκιση των συναλλαγών

Αρχικά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Gov.gr Wallet, ανέφερε ότι η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από το απόγευμα της Τετάρτης (27/7) για τους πολίτες που έχουν ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό το 1.

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. Ο υπουργός επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρουσίαση της εφαρμογής, εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS», περιέγραψε.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.

Ακόμη, μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή», όπως επισήμανε.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο υπουργός ευχαρίστησε και τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αυτό το πρότζεκτ από όταν είσαστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και είναι στην καρδιά σας αφορά το δικό σας όραμα και ακριβώς για αυτόν τον λόγο γίνεται και σήμερα πράξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρικάκος: Μειώνεται η γραφειοκρατία και εξοικονομούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα νέο σημαντικό βήμα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε σημεία που σχετίζονται με το έργο και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ψηφιακή εφαρμογή με την οποία περνούν η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας, είναι μεγάλη διευκόλυνση για τους πολίτες, αλλά και για το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Από τώρα οι πολίτες θα μπορούν να βεβαιώνουν σε οποιαδήποτε ευκαιρία τους είναι αναγκαίο, την ταυτότητά τους, μέσω της εφαρμογής στο κινητό και θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή και για τα ταξίδια τους στο εσωτερικό της χώρας. Ελπίζω ότι το μέλλον θα μας φέρει πιο κοντά, τουλάχιστον και για ταξίδια εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν, εφόσον η ΕΕ υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που αφορούν υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν πάρει ψηφιακή μορφή: Διαδικασία για το γνήσιο της υπογραφής, ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης απώλειας ταυτότητας, αίτηση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου, αίτηση χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος από το βιβλίο αδικημάτων, συμβάντων, συλλήψεων, συστάσεων και παραπόνων της ΕΛ.ΑΣ.

«Οι καταγγελίες πολιτών για εγκλήματα τα οποία συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο, όλα αυτά πλέον, εδώ και αρκετούς μήνες, γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Έπαψαν να είναι αιτίες για να πηγαίνουν οι πολίτες της χώρας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Εξυπηρετούνται πλέον πολύ πιο πρακτικά και ουσιαστικά, χωρίς να δαπανώνται δυνάμεις αστυνομικών και χωρίς οι πολίτες να χάνουν χρόνο», τόνισε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πλέον «οι πολίτες εξυπηρετούνται πολύ πιο πρακτικά και ουσιαστικά, χωρίς να δαπανούνται ομάδες αστυνομικών και χωρίς οι πολίτες να χάνουν χρόνο γι’ αυτό. Και ασφαλώς, κορυφαία θέση στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που αφορά την Ελληνική Αστυνομία, έχει η προώθηση της επίδοσης 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων ετησίως. Απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί καθημερινά, που επιστρέφουν από τον Σεπτέμβριο στο βασικό τους καθήκον -την ασφάλεια του πολίτη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του δελτίου ταυτότητας των πολιτών, υπογραμμίζουμε ότι η ψηφιακή καταγραφή της ταυτότητας στο κινητό μας, προστίθεται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί η διάρκεια των διαβατηρίων στα 10 χρόνια. Πρόκειται για αποφάσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, μειώνουν σημαντικά το διοικητικό κόστος και τη γραφειοκρατία, ενώ ταυτόχρονα, εξοικονομούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και για τους πολίτες, και για το κράτος».

«Συνεχίζουμε λοιπόν», όπως ανέφερε, «σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., με ένα ξεκάθαρο στόχο και ένα σαφές σχέδιο: Να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη, να κάνουμε πράξη μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος και βίας, και πάνω απ' όλα φιλική απέναντι στους πολίτες. Φιλική ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους».

Καραμανλής: Τίποτα δεν ήταν δεδομένο, εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα

Η μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή έτσι, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «μέσα με τη μέρα οι υπηρεσίες προς τον πολίτη γίνονται όλο και πιο σύγχρονες, όλο και πιο φιλικές. Τρία χρόνια μετά το στοίχημα της κυβέρνησης δικαιώνεται, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν ήταν εύκολος και αυτονόητος. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο, εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα. Στο υπουργείο αλλάξαμε το πληροφοριακό του σύστημα μετά από 38 χρόνια» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αλλάξαμε εμείς, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, πως «η διαλειτουργικότητα των διοδίων αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά από εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συμπολίτες μας», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αποκαθιστά τον σεβασμό του κράτους προς τους πολίτες. Να μην τον εκδικείται με πολύπλοκες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με δυο λόγια, να μην τον αντιμετωπίζει ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων με την οποία απλοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και το My Auto την εφαρμογή με την οποία κάθε πολίτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών και έγγραφων που αφορούν στο όχημά του. «Σήμερα, όμως ήρθε η σειρά της ψηφιακής άδειας οδήγησης, μαζί με την ψηφιακή ταυτότητα», σημείωσε.

Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», το οποίο θα εμπεριέχει το δίπλωμα και την ταυτότητά τους. Είναι το αποτέλεσμα της άριστης και πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας των τριών υπουργείων, του Υποδομών & Μεταφορών, του Προστασίας του Πολίτη και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που βεβαίως είχε προηγηθεί με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο και κατά την επαναφορά του Δακτυλίου στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο που διασφαλίζεται λοιπόν με αυτή την εφαρμογή είναι η γνησιότητα των προσωπικών εγγράφων. Ταυτόχρονα, όμως, διευκολύνεται και η διαδικασία της ταυτοπροσωπίας επομένως διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών Αρχών.

Για το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το electrokinisi.yme.gov.gr, επισήμανε πως είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας με πόρους που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία θα είναι διαθέσιμη το Σεπτέμβριο για κινητά τηλέφωνα.

Παράλληλα υπενθύμισε ενδεικτικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή:

 • Άδεια οδήγησης (προσωρινή και ανανέωση, ή αντικατάσταση λόγω φθοράς/κλοπής)
 • Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
 • Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ
 • Σήμα δακτυλίου της Αθήνας, και σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος

Σύμφωνα με τον υπουργό, με όλες τις παραπάνω ενέργειες ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

«Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα μας μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση. Μια εκ βάθρων επανασύσταση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα Υπουργεία. Τομές για ένα κράτος πιο σύγχρονο, πιο φιλικό προς τους πολίτες και με περισσότερη διαφάνεια. Το ελληνικό κράτος δεν είναι πια «ψηφιακά αναλφάβητο» όπως πριν τρία χρόνια. Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα πλέον πρωτοπορεί. Δεν είναι πια παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε καταληκτικά ο Κώστας Καραμανλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: O ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι επιφανειακός μοντερνισμός

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Σκεφτόμουν, καθώς άκουγα τους υπουργούς να παρουσιάζουν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, προϊόν συστηματικής συλλογικής δουλειάς, πόσα βήματα έχουμε διανύσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τότε είχε στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να κάνω πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, βλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που η τεχνολογία θα μας προσέφερε, προκειμένου να απλοποιήσουμε την επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Διαπίστωσα ότι όλα αυτά που ήθελα να κάνω, ήταν ανέφικτα, γιατί το υπουργείο ήταν Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατ’ όνομα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Νομίζω ότι η ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στη χώρα μας, έγκειται ακριβώς σε αυτό: ότι τρία χρόνια μετά η συνεργασία ανάμεσα σε τρία υπουργεία και εν προκειμένω στα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και πάρα πολλά στελέχη, έχει εμπεδωθεί η διαλειτουργικότητα δεδομένων του Δημοσίου, σπάζοντας τα στεγανά που υπήρχαν. Αυτό που γίνεται σήμερα, δεν ήταν καθόλου δεδομένο πριν από κάποια χρόνια και είναι ένα συνολικό κέρδος για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής και μια κατάκτηση της χώρας, όχι της κυβέρνησης, που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμη».

«Η προφανής επιτυχία της ψηφιακής επανάστασης, που διευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των πολιτών, επιταχύνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη εξέλιξη. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε από την αρχή νέες διαδικασίες, οι οποίες να έχουν αποκλειστικό ψηφιακό αποτύπωμα. Αναφέρομαι ενδεικτικά εδώ στη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά και σε άλλες δράσεις που βελτιώνουν όλα τα μέτωπα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι «έχουμε τη δυνατότητα ως Πολιτεία σε στοχευμένες δράσεις, επειδή η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε. Η τεχνολογία, λοιπόν, βρίσκεται όχι μόνο στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά και στο πλευρό μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις πολύ σημαντικές κατακτήσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως παρεμβάσεις όπως το Power Pass και το Fuel Pass δεν θα ήταν εφικτές, χωρίς την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων του Δημοσίου. «Το κράτος έχει αποδείξει πια τις δυνατότητές του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι μπορεί να σέβεται τον χρόνο τους, να τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και να μπορεί να θέτει τις υπηρεσίες του, στη διάθεσή τους», είπε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως είναι αυτονόητη, όσο και πολύ σημαντική, η αξία της συμπερίληψης στο ψηφιακό πορτοφόλι της ταυτότητας, αλλά και του διπλώματος οδήγησης. «Επιτρέψτε μου να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα», σημείωσε, για να συμπληρώσει «ότι ο ψηφιακός αυτός μετασχηματισμός δεν είναι ένας επιφανειακός εκμοντερνισμός. Είναι μια βαθιά τομή, μια επιλογή που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τη ζωή του και γι’ αυτό η ψηφιακή μετάβαση είναι τελικά μετάβαση σε μια πιο δυναμική οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι τα ψηφιακά έγγραφα

To όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης», που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο τιμόνι του.

Σημειώνεται ότι για την ώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μετά και την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής από τον υπουργό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσθήκη των εγγράφων θα γίνει με σειρά ΑΦΜ.

Ωστόσο, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη ήδη τόσο στο Google Play για κινητά Android (εδώ), όσο και στο Apple Store (εδώ) για τις συσκευές της Apple.

Κατεβάζοντας κανείς την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο μπορεί να διακρίνει πως η προσθήκη των δύο εγγράφων θα γίνεται με τον κλασικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr: α) είτε με τους κωδικούς του TaxisNet είτε β) μέσω e-banking.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλακτικά, στους πολίτες παρέχεται η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Σημειώνεται ότι τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγγραφα που υπάρχουν σε χάρτινη μορφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως φαίνεται, το Gov.gr wallet είναι δομημένο στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν για να επιδεικνύουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Ποια στοιχεία θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

Ταυτότητα

 1. Ο αριθμός ταυτότητας
 2. Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
 3. Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
 4. Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
 5. Η ημερομηνία γέννησης
 6. Ο τόπος γέννησης
 7. Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
 8. Η φωτογραφία του κατόχου

Δίπλωμα οδήγησης

 1. Ο αριθμός άδειας οδήγησης
 2. Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
 3. Η ημερομηνία γέννησης
 4. Ο τόπος γέννησης
 5. Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
 6. Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
 7. Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
 8. Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
 9. Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
 10. Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
 11. Η φωτογραφία του κατόχου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ