Golden Visa: Σαρωτικοί έλεγχοι στα ακίνητα -Τα κόλπα με τις ανακαινίσεις και οι ενοικιάσεις με υψηλό μίσθωμα - iefimerida.gr

Golden Visa: Σαρωτικοί έλεγχοι στα ακίνητα -Τα κόλπα με τις ανακαινίσεις και οι ενοικιάσεις με υψηλό μίσθωμα

Ακίνητα πανοραμική εικόνα από σπίτια στην Καστέλα του Πειραιά
Καστέλα, Φωτογραφία: INTIME NEWS
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ελέγχους στους επενδυτές του προγράμματος Golden Visa πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Οι έρευνες διεξάγονται τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για τις περιπτώσεις χορήγησης Golden Visa σε αλλοδαπούς επενδυτές τρίτων χωρών και επικεντρώνονται στην Αθήνα και άλλες περιοχές.

Τα «χρυσά κόλπα» γύρω από την Golden Visa

Με δημοσίευμα στις 7 Οκτωβρίου 2020 (Χρυσές μπίζνες με τη «Xρυσή Bίζα» -Πώς θησαυρίζουν οι επιτήδειοι, το κόλπο με τις ανακαινίσεις στα ακίνητα), ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, είχε περιγράψει στο iefimerida.gr τα «χρυσά κόλπα» που σκαρφίζονται τα τελευταία χρόνια «επιτήδειοι» που στοχεύουν αποκλειστικά στο εν λόγω πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακαίνιση σε ακίνητα πολύ χαμηλότερης αξίας

Μεταξύ αυτών, εταιρείες αγοράζουν ακίνητα πολύ χαμηλότερης αξίας, προχωρούν σε μια μικρή ανακαίνιση και στη συνέχεια τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους έναντι 250.000 ευρώ που έχουν τεθεί ως όριο για την παροχή άδειας πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών. Επίσης, πολλοί αλλοδαποί επενδυτές, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προέβησαν σε αγορά δύο ή και τριών ακινήτων συνολικής αξίας 250.000 ευρώ σε περιοχές που η βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίαζε τρομερή ζήτηση ώστε η επένδυσή τους να έχει εξασφαλισμένη απόδοση (π.χ. 1.000€/μήνα) που υπόσχονταν οι μεσιτικές εταιρείες-πρακτορεία που διαμεσολαβούσαν για την αγορά του ακινήτου.

Οι υψηλές μισθώσεις μέσω εταιρειών διαχείρισης συμφερόντων τους

Το επόμενο βήμα που «εμπνεύστηκαν» οι εν λόγω εταιρείες, για να είναι περισσότερο δελεαστικό το ακίνητο που πρότειναν στους αλλοδαπούς επενδυτές, ήταν να αγοράζουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας, να τα ανακαινίζουν, να τα μισθώνουν σε εταιρείες διαχείρισης συμφερόντων τους με μίσθωμα πολύ υψηλότερο από το σύνηθες μίσθωμα της περιοχής, ώστε να αποτελεί επενδυτική «ευκαιρία» για τον Κινέζο αγοραστή που θα καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ. Οι «χρυσές» μπίζνες όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εν λόγω εταιρείες διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με ατζέντηδες στη Κίνα, αλλά και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα και γνωρίζουν τις διαδικασίες, έκαναν συμμέτοχους – συνεταίρους τους ίδιους τους αλλοδαπούς αγοραστές.

Αναγκαία η λήψη μέτρων και η αυστηροποίηση του πλαισίου

Ο κ. Μπάκας αναφέρει ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων στο πρόγραμμα Golden Visa προτείνοντας τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής που αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής.
«Τέτοιου είδους αγοραπωλησίες εν μέσω πανδημίας, που η κτηματαγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής, στρεβλώνουν τις τιμές της εκάστοτε περιοχής και δημιουργούν για άλλη μια φορά πλασματικές αξίες. Σε όλες αυτές τις συναλλαγές παράγεται πλούτος που πολλές φορές αποτελεί προϊόν εξαπάτησης του νομοθετικού πλαισίου», τονίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates και ζητά τη λήψη μέτρων ώστε οι επενδύσεις να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και έλεγχο.
Με αφορμή δημοσίευμα του iefimerida.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης είχε προαναγγείλει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών καθώς και τη μελέτη της αυστηροποίησης του πλαισίου του προγράμματος. Το υπουργείο μελετούσε αλλαγές που θα έβαζαν τέλος στις υπερτιμολογήσεις ακινήτων και στη δράση κυκλωμάτων που δυσφημίζουν τη χώρα και στρεβλώνουν την εγχώρια κτηματαγορά και τις αξίες των ακινήτων.

Οι αλλαγές θα σχετίζονταν με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός ιδιοκτήτης που στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Στο πλαίσιο αυτό εξεταζόταν να μην αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ότι, δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό, ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις που ακίνητο αντικειμενικής αξίας 45.000 ευρώ φτάνει να πωλείται έναντι 270.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του E- Real Estates.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι στις τρεις πρώτες θέσεις του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Tο πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa, με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Αν σ’ αυτόν τον αριθμό υπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής αγγίζουμε συνολικά τις 28.773 άδειες διαμονής μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Από τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι το τα τέλη του 2021 προκύπτει ότι το 66,44% (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι Κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές) Τουρκικής υπηκοότητας καταλαμβάνοντας τη 2η θέση και το 6,22% (599 επενδυτές) Ρωσικής υπηκοότητας που καταλαμβάνουν τη 3η θέση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ