Γιατροί που νόσησαν βαριά με Covid περιγράφουν -«Η νόσος με ισοπέδωσε, μετά έπρεπε να μάθω τη ζωή από το άλφα» | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Γιατροί που νόσησαν βαριά με Covid περιγράφουν -«Η νόσος με ισοπέδωσε, μετά έπρεπε να μάθω τη ζωή από το άλφα»

Συνέντευξη του Βασίλειου Βασιλικού
Συνέντευξη του γιατρού Βασίλη Βασιλικού στο περίπτερο του ΙΣΘ στη ΔΕΘ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν από Covid-19 και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας καταγράφηκαν σε μία σειρά βίντεο, στο πλαίσιο της εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Έτσι μπήκα με κορωνοϊό στη ΜΕΘ»

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός αναφέρει ότι βρέθηκε με Covid-19 στο νοσοκομείο, όπου έμεινε τρεις εβδομάδες, και ενώ είχε αρνητικοποιηθεί και ήταν έτοιμος να πάρει εξιτήριο, ξαφνικά η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, διασωληνώθηκε και οδηγήθηκε στην εντατική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην εντατική ήμασταν όλοι μαζί. Να σας θυμίσω ήταν σε κατάσταση επιστράτευσης, γιατί δεν υπήρχαν κλίνες και βάλαμε κάποια κρεβάτια στα χειρουργεία, και αναρωτήθηκα πώς θα αντέξω εκεί μέσα. Αλλά από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι τίποτα. Δεν θυμάμαι να μου λένε ότι θα με διασωληνώσουν. Και κατηγορήθηκα ή κατηγορήθηκαν συνεργάτες μου ότι άργησαν να με διασωληνώσουν, ακριβώς γιατί το είχα ζητήσει, το οποίο βέβαια δεν ισχύει.

»Ο άρρωστος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό που του λέει η συνείδησή του. Εμείς, ξέρετε, οι γιατροί είμαστε λίγο ''χοντρόπετσοι'' και αν δεν αρρωστήσουμε, δεν θα καταλάβουμε.

»Όταν πανικοβλήθηκα, όταν χρειάστηκε να μπω στην εντατική, τότε συνειδητοποίησα κάποια πράγματα ξανά. Σε μια στιγμή που είχα ξυπνήσει ήταν για μένα η χειρότερη εμπειρία. Ένιωθα αβοήθητος, είχα τις φυσικές μου ανάγκες, κρύωνα, ας πούμε, και δεν μπορούσα να μιλήσω. Σχεδόν 5 μήνες, στην εντατική διασωληνωμένος 2 μήνες, άλλες 5 εβδομάδες στην εντατική για να μπορέσω να κινητοποιηθώ και άλλες 3 εβδομάδες στον θάλαμο για να μπορέσω να κάνω τα πρακτικά, τα βασικά μου πράγματα, για να μπορώ να πάω σπίτι μου, δηλαδή. Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα. Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα, αλλά με την τραχειοστομία δεν μπορούσα να συνεννοηθώ. Και ερχόταν η σύζυγός μου και της έλεγα ''κάνε μου αυτό, κάνε μου εκείνο'', και δεν καταλάβαινε. Κι αντιθέτως, ερχόταν η νοσηλευτήρια, η οποία ήταν εκπαιδευμένη, και καταλάβαινε. Και ενώ είχα την αίσθηση ότι επικοινωνούσα γραπτά καλά, μου έδειξε η σύζυγός μου τις σημειώσεις μου, και τα γράμματά μου δεν ήταν ούτε νηπιαγωγείου, τα οποία κι έχω κρατήσει.

Δείτε τη μαρτυρία του Βασίλη Βασιλικού ΕΔΩ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νικόλαος Μπάτζιος: Επιασα τον εαυτό μου να… κλέβει στην οξυμετρία

Ο ΩΡΛ και αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Μπάτζιος, μιλάει για τη νόσησή του και τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

«Στην αρχή το αντιμετώπισα σχετικά καλά ως και πολύ καλά, σκεπτόμενος ότι με τη νόσησή μου θα αποκτήσω ανοσία. Γενικά, η κατάστασή μου ήταν ομαλή, με δύο πυρετικά κύματα τη μέρα. Τα χρειάστηκα όταν εξαντλήθηκαν όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα -πήρα και ρεμδεσιβίρη- και άρχισαν να μιλάνε για διασωλήνωση στον ασθενή δίπλα μου. Δεν φανταζόμουν πόσο πολύ θα μπορούσαν να χαραχτούν γεγονότα στο υποσυνείδητό μου… Επίσης, αν και γιατρός, έπιασα τον εαυτό μου να… κλέβω στην οξυμετρία. Έπαιρνα μεγάλες ανάσες για περισσότερο οξυγόνο, ώστε να μην καταγραφεί χαμηλός κορεσμός και χρειαστώ διασωλήνωση. Γενικά, τις πρώτες ημέρες το παράδοξο ήταν ότι ήμουν αρκετά καλά για να πάω νοσοκομείο, αλλά αρκετά άσχημα για να μείνω στο σπίτι… Μετά τη θεραπεία πήγα στο σπίτι και συνεχίζω εκεί την υποστηρικτική αγωγή… Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι μόνον η νοσηλεία, αλλά και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Νομίζω ότι ποτέ δεν έγινα το ίδιο καλά όπως ήμουν πριν από τη νόσηση. Ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι όταν κουράζομαι, π.χ. όταν περπατάω πολύ. Στις τελευταίες αξονικές μου φαίνονται κάποια υπολείμματα και ίσως στο μέλλον θα φανούν οι επιπτώσεις πιο ξεκάθαρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεμιστοκλής Τουφεκτσής: Η νόσος με ισοπέδωσε

Ο Θεμιστοκλής Τουφεκτσής, αγγειοχειρουργός, αφηγείται ότι στην αρχή είχε ρίγος και πυρετό και κάποια δύσπνοια.

«Περίπου στην εβδομάδα πάνω είδα ότι άρχισε να πέφτει ο κορεσμός. Εντάξει, εγώ ήμουν και καπνιστής, δεν είχα ποτέ υψηλούς κορεσμούς. Και μετά από ένα σημείο, και που είχα κατεβεί και κάτω από το 90, ενώ το όριο ήταν το 93 υποτίθεται, λέω καλύτερα να μην το ρισκάρω άλλο. Η επιδείνωσή μου στην κλινική ήταν ραγδαία. Θυμάμαι όταν ήρθε η ώρα και είχα εξασθένηση, δεν μπορούσα, με σέρνανε να με πάνε στον αξονικό τομογράφο, δεν μπορούσα καν να σταθώ να καθίσω σε αμαξίδιο… Είχα φοβερή δύσπνοια, παρόλο που έπαιρνα οξυγόνο. Την τελευταία μέρα -πριν από τη διασωλήνωση- θυμάμαι που πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα, για να μην της το ανακοινώσει άλλος. Έχω, υποτίθεται, κάποιες αναμνήσεις, αλλά θεωρώ ότι είναι από τα φάρμακα… Είχα εξαντληθεί. Με ισοπέδωσε η νόσος. Σιγά σιγά, με δύσπνοια, φουλ δόσεις οξυγόνου και υποστήριξη αναπνευστική, δεν μπορούσα να κινηθώ. Είχαν αδυνατίσει όλοι μου οι μύες, δεν μπορούσα να σταθώ σε όρθια θέση. Έκανα περίπου μία βδομάδα για να καταφέρω να είμαι σε καθιστή θέση στο κρεβάτι, τέτοια ήταν η μυϊκή αδυναμία. Για να καταφέρω να πάω τουαλέτα, δύο βήματα, έκανα 14 μέρες. Ναι, ήταν αγώνας. Δεν πήγα σε κέντρο αποκατάστασης, δεν άντεχα».

Δείτε τη μαρτυρία του Θεμιστοκλή Τουφεκτσή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασίλης Ανδρεάδης: Παγίδα η χαλάρωση του πρώτου κύματος

Ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης αναφέρει ότι κόλλησε από τη σύζυγό του, η οποία είναι εκπαιδευτικός, και σημειώνει ότι επειδή είχε ήπια συμπτώματα παγιδεύτηκε στη γενική αντίληψη που επικράτησε στο πρώτο κύμα, ότι απειλούνται κυρίως οι ηλικιωμένοι.

«Γρήγορα όμως διαψεύστηκα και βρέθηκα στο νοσοκομείο. Αρκετοί, που δεν προσέφυγαν σε γιατρούς, λόγω φόβου που επικρατούσε στις δομές υγείας του ΕΣΥ, άργησαν και δεν τα κατάφεραν. Νοσηλεύτηκα σε απλή μονάδα κορωνοϊού. Λόγω της φύσης της νόσου, δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά -π.χ. φαρμακευτική αγωγή-, αλλά υπήρχε το δίχτυ ασφαλείας της ΜΕΘ σε περίπτωση επιδείνωσης. Δεν πίστευα ότι μια τέτοια ίωση θα μπορούσε να μου δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα. Ευτυχώς, ανταποκρίθηκε ο οργανισμός μου και χρειάστηκα έναν μήνα για να επανέλθω στο αρχικό στάδιο. Εμβολιάστηκα μετά από τρεις μήνες της νόσησης, διότι δεν υπήρχαν οι μελέτες των έξι μηνών. Δυστυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι καλά τα ποσοστά εμβολιασμού και βλέπω να υποτροπιάζουν τα πράγματα. Έβλεπα ένα πολιτικό θέμα (καραντίνα, επιδόματα κ.λπ.) και ένα ιατρικό θέμα (εμβόλια). Παραδόξως, και οι δύο αυτές πλευρές ανταποκρίθηκαν και τελικά δεν ανταποκρίθηκε η κοινωνία! Όσο για τους εμβολιασμούς και των παιδιών ακολουθήστε το δικό μας παράδειγμα, το παράδειγμα των γιατρών. Εγώ έχω τρία παιδιά και εμβολιάστηκαν όλα».

Δείτε τι λέει ο Βασίλης Ανδρεάδης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελένη Ιασωνίδου: Μια νέα νόσος, η long Covid

Η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου, αναφερόμενη στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου, τη λεγόμενη long covid, λέει:

«Εγώ νόσησα ήπια στην αρχή, ως μια απλή ίωση. Στις είκοσι ημέρες ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω και με είδε καρδιολόγος, που βρήκε περικαρδίτιδα από τον ιό. Αυτή η επίπτωση δεν είναι μόνο για μένα ή για συνομήλικούς μου, είναι και για παιδιά. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το ξαναλέω, ή τα υποκείμενα νοσήματα. Μπορεί να μην πεθάνεις από κορωνοϊό, αλλά να πάθεις long covid, μια διαφορά που δεν έχει επικοινωνηθεί. Υγιή και αθλητικά άτομα έχουν πάθει long covid, αθλητές έχουν χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Για να καταλάβετε, στην πρώτη καραντίνα έβγαζα αυστηρό πρόγραμμα αεροβικής μιας ώρας και σήμερα δυσκολεύομαι να περπατήσω ή να ανέβω μια σκάλα ή μια ανηφόρα! Η αξονική μου βγήκε καθαρή, όμως αντιμετώπισα νευρολογικά προβλήματα, επώδυνη ουλίτιδα, δέρμα σαν καμένο, δύσπνοια που συνεχίζεται, κ.λπ. Δηλαδή, μιλάμε για μία νέα νόσο που μοιάζει με κάποιες άλλες παλαιότερες, όμως αυτές προκύπτουν από την Covid-19.

Ακούστε την Ελένη Ιασωνίδου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός γιατροί ΜΕΘ Θεσσαλονίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ