fbpx Γιατί πήγε ο Μητσοτάκης στο Μάτι, μετά τη Γαλλία -Αλλαγή πορείας και κουλτούρας [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ»

Γιατί πήγε ο Μητσοτάκης στο Μάτι, μετά τη Γαλλία -Αλλαγή πορείας και κουλτούρας [εικόνες & βίντεο]

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι
23|08|2019 | 12:38
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι

Λιγότερο από ένα μήνα χρειαζόταν τελικά για να καθαριστεί το οικόπεδο-βόμβα στο Μάτι, όπου είχαν μεταφερθεί περίπου 85.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης.

Ενας τεράστιος όγκος που μεταφέρθηκε εκεί μετά την καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 με τους 102 νεκρούς. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το οικόπεδο για να μεταφέρει ο ίδιος το μήνυμα, πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως υποχρέωσή της να κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει η ζωή στην περιοχή στους καθημερινούς ρυθμούς της και να μην κινδυνέψει ποτέ κανείς.

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα το οικόπεδο καθαρίστηκε

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 εκατ.ευρώ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι μια απλή άσκηση επικοινωνιακής πρακτικής.

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε το οικόπεδο

Παράλληλα, είχε μια ιδιαιτέρως ζεστή συνομιλία με τους εργάτες, που σήμερα ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, έχοντας δίπλα του τους κατοίκους που βρέθηκαν στο χώρο. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στους κατοίκους να συναντηθούν εκ νέου έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή, που όπως είπε, επιθυμεί να καταστεί ως ένας «πρότυπος οικισμός». 

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όσα έγιναν και όσα θα ακολουθήσουν στο Μάτι

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του δήλωσε: «Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι φαινόταν. Άρα, δεν υπήρχε καμία εξήγηση γιατί αυτό δεν είχε ήδη γίνει, γιατί υπήρχε αυτή η βόμβα στην ουσία με 90.000 κυβικά τα οποία είχαν βρεθεί εδώ πέρα καύσιμης ύλης. αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, επίσης, είναι ότι αυτό έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ, ενώ πριν υπήρχε μια σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ που δεν συμπεριλάμβανε τη μεταφορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μάτι αμέσως μετά το κρίσιμο ταξίδι του στη Γαλλία

Εμείς ήρθαμε σε μια άμεση συνεννόηση με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβαν οι ίδιες το κόστος του θρυμματισμού των ξύλων, της μεταφοράς και να το τονίσω και αυτό βέβαια της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα εναπόθεσής της πάλι σε κάποιον άλλο χώρο. Αυτό έγινε σε λιγότερο από ένα μήνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και έγινε βέβαια χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ. Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο απλό. Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί.

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
85.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης μεταφέρθηκαν άμεσα

Αυτό το οποίο θέλω επίσης να πω, όπως γνωρίζετε, είναι ότι έχουμε ήδη ζητήσει από το ΤΕΕ να εκπονήσει το σχέδιο της νέας χωρικής ανάπτυξης του Ματιού και να είναι έτοιμο αυτό εντός ενός έτους και γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει προσφορά και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να συνεργαστούν, έτσι ώστε να ξανασχεδιάσουμε το Μάτι και να γίνει ένας πρότυπος οικισμός. Και το γεγονός ότι, βέβαια, προχωράμε στη σύσταση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τη συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας, αλλά κυρίως της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να σηματοδοτήσουμε και με αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα έρχεται από κάτω προς τα πάνω, που η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα έχει λόγο και θα λογοδοτεί, βέβαια, με τη σειρά της για τον τρόπο με τον οποίον θα οργανώνεται η ζωή στις τοπικές κοινωνίες.

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Εκεί είχαν μεταφερθεί μετά τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε στο Μάτι, αλλά επειδή όλοι συγκλονιστήκαμε από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή και αδικαιολόγητη και αχρείαστη απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι προσωπική δική μου δέσμευση και της κυβέρνησης το Μάτι να το ξαναφτιάξουμε πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν και να ξαναζήσει, με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος, τελικά, να επουλώσουμε οριστικά τις πολύ μεγάλες πληγές που άνοιξε η περσινή πυρκαγιά. 

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου

Οπότε θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι προσέφεραν στο να καθαρίσει καταρχάς αυτό το οικόπεδο, τονίζω, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν θέτουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αυτά πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει κανονικότητα τελικά. Τα αυτονόητα να γίνονται, ο πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος είναι παρών εκεί που πρέπει να είναι παρών. Και, βέβαια, δεν θα κουραστώ να το λέω, η πρώτη υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας. Γι’ αυτό και με το που θα τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα προχωρήσουμε, όπως έχω δεσμευθεί, σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και θα θέσουμε σε εφαρμογή, βέβαια, και μια δασική πολιτική, η οποία θα μας επιτρέπει να κάνουμε δράσεις πρόληψης στα δάση μας το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, όποτε πρέπει να γίνονται, δηλαδή, για να είμαστε πιο έτοιμοι ενόψη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. 

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονόμησε το ποσό του 1 εκατ.ευρώ από τον καθαρισμό που ανέλαβαν οι εταιρίες

Και μιας και είμαι εδώ, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Πολιτική Προστασία και στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, αλλά είναι βέβαιον ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό, με τα ίδια κονδύλια, ούτε ανθρώπους προφτάσαμε να προσλάβουμε, απλά τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση και νομίζω ότι εμφυσήσαμε μια διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε το κράτος με τις ελλείψεις του, οι οποίες είναι δεδομένες, καταγεγραμμένες, να μπορεί να ανταποκρίνεται έτσι όπως το απαιτούν οι Έλληνες πολιτες. 

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Τεράστια προσπάθεια έγινε για τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα

Όπως βλέπετε θέλουμε να ερχόμαστε όταν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Οπότε αυτό είναι ένα μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει. Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Θα συνεχίσει ο καθαρισμός. Και, βέβαια, κάποια στιγμή θέλω να ξανάρθω σε αυτό το οικόπεδο και ελπίζω να το δω φυτεμένο με αμπέλια, όπως είναι εδώ δίπλα.

Το οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε
Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο καθαρισμός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες

Επίσης, θέλω να πω και κάτι ακόμα για τους εγκαυματίες. Διαπιστώσαμε ότι, δυστυχώς, υπήρχαν κομμάτια της θεραπείας τους τα οποία δεν καλυπτόντουσαν σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διορθώνουμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι επέζησαν και βίωσαν στην κυριολεξία αυτήν την τραγωδία, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα -και συνεχίζουν να τη ζουν και θα τη ζουν για πολύ καιρό ακόμα- να γνωρίζουν ότι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να καλύπτουμε, δηλαδή, πλήρως τη θεραπείας τους, θα γίνεται χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι τις δαπάνες αυτής της θεραπείας. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι εις το επανιδείν».

Βίντεο από το οικόπεδο-βόμβα στο Μάτι σήμερα

Βίντεο και φωτό από το οικόπεδο-βόμβα στο Μάτι πριν περίπου ένα μήνα

Το οικόπεδο στο Μάτι πριν τον καθαρισμό του
ΣΧΟΛΙΑ