Γιατί 2 εκατομμύρια καταναλωτές στην Αττική ψωνίζουν κατά βάση από τις λαϊκές αγορές - iefimerida.gr

Γιατί 2 εκατομμύρια καταναλωτές στην Αττική ψωνίζουν κατά βάση από τις λαϊκές αγορές

Ψώνια στη λαϊκή αγορά
Γιατί 2 εκατομμύρια καταναλωτές στην Αττική ψωνίζουν κατά βάση από τις λαϊκές αγορές
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα 96 χρόνια λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Ο συνδυασμός της ποιότητας, των φρέσκων προϊόντων και των προσιτών τιμών είναι οι βασικοί λόγοι που περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές της Αττικής προτιμούν να ψωνίζουν βασικά είδη από τις 271 λαϊκές αγορές του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, η έλλειψη πάρκινγκ, η ασφάλεια του περιβάλλοντος και η καθαριότητα θεωρούνται ως τα μειονεκτήματα των αγορών. Τα παραπάνω δυο συμπεράσματα αποτελούν μέρος των αποτελεσμάτων της πρώτης,  στα 96 χρόνια λειτουργίας των λαϊκών αγορών, έρευνας γνώμης που διεξήγαγε για λογαριασμό του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τις αντιλήψεις και τις προκλήσεις για τις λαϊκές αγορές της Αττικής και  παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis κ. Στράτος Φαναράς στο 1ο συνέδριο του Φορέα με θέμα  «Το Παρόν και το Μέλλον των Λαϊκών Αγορών». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η λαϊκή αγορά συνεχίζει να υπηρετεί τον σημαντικό οικονομικό αλλά και κοινωνικό της ρόλο. Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το νοικοκυριό τους επισκέπτεται τη λαϊκή, και μάλιστα από αυτούς οι 3 στους 4 σε εβδομαδιαία βάση και με υψηλό δείκτη συνολικής ικανοποίησης καθώς πάνω από 8 στους 10 δηλώνουν απόλυτα/αρκετά ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στη λαϊκή αγορά, η οποία αποτελεί και ένα σημείο κοινωνικής επαφής.

Οι βασικοί λόγοι που οι καταναλωτές προτιμούν τις λαϊκές αγορές είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών και φρέσκων προϊόντων σε προσιτές τιμές και σε μεγάλη ποικιλία, ενώ πάνω από 8 στους 10 εξ αυτών συμφωνούν ότι η εξυπηρέτηση εκ μέρους των πωλητών είναι χαρακτηριστικό της λαϊκής αγοράς. Από την άλλη, οι βασικότεροι λόγοι που άλλοι καταναλωτές δεν επιλέγουν τη λαϊκή αγορά είναι το μη βολικό ωράριο/ημέρα λειτουργίας και η τοποθεσία, ενώ τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών είναι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και η αύξηση του κόστους λειτουργίας, που συμπιέζουν σήμερα τη λαϊκή αγορά.

Η σφαιρική αξιολόγηση των λαϊκών αγορών που επιχείρησε η έρευνα υποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό για τη ζωή της πόλης, ο οποίος χρειάζεται να υποστηριχθεί ουσιαστικά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολυδιάστατες, επομένως απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών: των καταναλωτών, των επαγγελματιών, της τοπικής κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους καταναλωτές τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 49% των κατοίκων της Αττικής, περίπου 2 εκατομμύρια, ψωνίζουν κατά βάση από τις 271 λαϊκές αγορές της, ενώ το 68% και από τις λαϊκές αγορές και από τα σούπερ μάρκετ. Το 70% αγοράζει φρούτα και λαχανικά και το υπόλοιπο αγοράζει ψάρια, αυγά, μέλι, ξηρούς καρπούς, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού κ.λπ. Το 71% προτιμούν τις λαϊκές αγορές λόγω ποιότητας και ποικιλίας. Tο 67% λόγω των τιμών. Mέχρι 20 ευρώ δαπανά  το 27%, από 20–40 ευρώ  το 48%, ενώ από 40–60 ευρώ το 19% των καταναλωτών. Το 83% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από τα προϊόντα και τις τιμές των λαϊκών αγορών. Το 16% μερικά ικανοποιημένοι και 1% καθόλου ικανοποιημένοι

Ως μειονεκτήματα των αγορών οι καταναλωτές των αγορών θεωρούν την έλλειψη πάρκινγκ, την ασφάλεια του περιβάλλοντος και την καθαριότητα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι δεν ψωνίζουν ποτέ από τις λαϊκές αγορές, θεωρούν σε ποσοστό 75% ότι θα το έκαναν αν υπήρχαν απογευματινές αγορές που  θα τους εξυπηρετούσαν. Στην έρευνα ρωτήθηκαν και οι παραγωγοί- πωλητές οι οποίοι σε ποσοστό  79% θεωρούν ότι οι σημερινές εποχές είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών από πλευρά  τζίρου.

Το 61% θεωρεί ότι τα πράγματα  θα πάνε προς το χειρότερο και μόνο το 5% ότι θα πάνε προς το καλύτερο. Το 75% πιστεύει ότι η κακή αυτή κατάσταση οφείλεται στη μείωση της  αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ενώ, το 56% ότι οφείλεται στην ακρίβεια των τιμών . Το 40% των πωλητών προσδοκά καλύτερες μέρες για το τζίρο τους. Το 30% των πωλητών την αναγνώριση του επαγγέλματος τους, ενώ ένα 10% δεν έχει καμία προσδοκία. Σημαντικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι  2 στους 3 πωλητές δεν είναι ευχαριστημένοι με το επάγγελμά τους. Το 60% των πωλητών προτιμά το ωράριο που λειτουργούν σήμερα οι αγορές: 8:00 – 15:30, ενώ το 40% προτιμά με ωράριο 9:00 – 17:00

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση είναι γεγονός ότι  οι δήμαρχοι της Αττικής, αναγνωρίζουν την προσφορά των λαϊκών αγορών σε ποιοτικά προϊόντα και τιμές προς τους  δημότες-καταναλωτές  και αναγνωρίζουν ότι η λαϊκή αγορά είναι ένας χώρος συνάντησης και ανθρώπινης επαφής. Επισημαίνουν ως προς τα προβλήματα που δημιουργούν οι λαϊκές αγορές, τις διαμαρτυρίες  των κατοίκων των οδών όπου λειτουργούν.

Επίσης, 6 στους 10 Δημάρχους αποδέχονται την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους των δρόμων που λειτουργούν οι αγορές, ζητούν όμως νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν να το κάνουν. Τονίζουν ταυτόχρονα τη μη τήρηση του κανονισμού λειτουργίας των αγορών από τους πωλητές , σε ό,τι αφορά το ωράριο προσέλευσης -αποχώρησης και την καθαριότητα. Τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία των αγορών.  Όμως, παρά τα προβλήματα που επισημαίνουν οι δήμαρχοι, στο σύνολο τους επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή της ανακήρυξης της 18ης Μαΐου από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, ως Ημέρας των Λαϊκών Αγορών. Μάλιστα, υτή είναι η ημέρα κατά την οποία το 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε την πρώτη λαϊκή αγορά στο Θησείο, που από τότε ως σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας στον καταναλωτή άμεση πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα με ανταγωνιστικό κόστος, στους παραγωγούς άμεση δυνατότητα πώλησης στο καταναλωτικό κοινό και ταυτόχρονα θέσεις εργασίας αλλά και τη δυνατότητα κοινωνικής συναναστροφής, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ