Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εκπαίδευση σκύλου σημαίνει «κάτσε», «μείνε» και στρατιωτικά παραγγέλματα -Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση του σκύλου

Δεν χρειάζεται να χωρίζεις από τον καλύτερο σου φίλο στις διακοπές.

Η απόκτηση σκύλου δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να λαμβάνεται αψήφιστα.

Δεν είναι μια στιγμή παρόρμησης που μπορεί να κάνεις “undo”. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «πρέπει να είμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου υπεύθυνοι κηδεμόνες, να φροντίζουμε για τις ανάγκες του, για τη σωστή διαπαιδαγώγησή του, να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως για παράδειγμα το να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, να σεβόμαστε τον σκύλο μας αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

Εδώ λοιπόν έρχεται στην εικόνα η ανάγκη επικοινωνίας με έναν ειδικό για τις
κατάλληλες συμβουλές αλλά και την δυνατότητα εκπαίδευσης του τετράποδου φίλου μας.

Ο Αλέξανδρος Παράσχης είναι ο μοναδικός Έλληνας πιστοποιημένος σύμβουλος συμπεριφοράς από την παγκόσμια ομοσπονδία εκπαιδευτών CCPDT. Είναι υπεύθυνος της ακαδημίας εκπαιδευτών Dog Friendly. Είναι, μεταξύ πολλών άλλων, συντονιστής ενός καινοτόμου προγράμματος όπου κρατούμενες σε φυλακές μαθαίνουν την τέχνη της εκπαίδευσης σκύλων σε συνεργασία με το καταφύγιο Save A Greek Stray. Ένα πρόγραμμα αμφίδρομου οφέλους για τα σκυλιά που μπορούν να «υιοθετηθούν» πιο εύκολα όντας εκπαιδευμένα, αλλά και για τις κρατούμενες που αποκτούν δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή τους καθώς επίσης και μια σχέση συναισθηματικής επικοινωνίας με τα
εκπαιδευόμενα σκυλιά.

Ο κ Παράσχης επισημαίνει: «Οι σκύλοι γίνονται όλο και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τους παίρνουμε παντού μαζί μας, στις εξόδους μας, στις διακοπές μας, στα ψώνια μας, στις δραστηριότητές μας, ακόμα και στη δουλειά μας! Ο κόσμος από την άλλη, ακόμη και όσοι δεν είναι κηδεμόνες σκύλων, συνηθίζει την ύπαρξη των σκύλων τριγύρω του».

Αυτή η συνύπαρξη όμως απαιτεί υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση.
«Δεν αισθάνονται όλοι οι σκύλοι άνετα σε όλες τις καταστάσεις! Δεν μπορούμε να “σέρνουμε” παντού μαζί μας τον σκύλο μας, αν δεν τον έχουμε κοινωνικοποιήσει σωστά και δεν έχουμε φροντίσει για την εκπαίδευσή του. Είναι συνηθισμένη πρακτική να παίρνουμε παντού τους σκύλους μαζί μας ανεξαρτήτως με το αν αυτοί αισθάνονται άνετα με τον κόσμο ή με άλλους σκύλους στον ίδιο χώρο. Αδιαφορούμε για το άγχος και το στρες που τους προκαλούμε» τονίζει ο κ. Παράσχης.

Η συμβίωση με έναν σκύλο δεν είναι μόδα, αλλά ευθύνη, δέσμευση και συναισθηματική επιλογή προσφοράς. Ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα και να μας συνοδεύσει ακόμα και στις διακοπές μας, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της Ακαδημίας Dogfriendly, της μοναδικής σχολής που εκπαιδεύει τους εκπαιδευτές με τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας πιστοποίησης επαγγελματιών εκπαιδευτών CCPDT υπογραμμίζει ότι «λανθασμένα πολλοί νομίζουν ότι η εκπαίδευση του σκύλου είναι τα “κάτσε”, “μείνε” και τα στρατιωτικά παραγγέλματα, ενώ δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της
προσωπικότητάς του ζώου.

Για να φτάσει ο σκύλος μας σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να τον δουλέψουμε από πολύ μικρή ηλικία. Να λάβουμε υπόψιν μας τις ανάγκες του και τα συναισθήματά του και όχι να τον σέρνουμε παντού μαζί μας φωνάζοντάς του παραγγέλματα και μαλώνοντάς τον συνεχώς».

Εξάλλου η ζωή μ’ έναν σκύλο είναι μια «δια βίου εκπαίδευση» και για τις δύο άκρες του λουριού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκπαιδευτής Εκπαιδευτής σκύλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ