Γιατί αυξήθηκαν φέτος οι «επιδρομές» των κουνουπιών -Πώς μπορούμε να προστατευτούμε - iefimerida.gr

Γιατί αυξήθηκαν φέτος οι «επιδρομές» των κουνουπιών -Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Κουνούπια
Φωτογραφία αρχείου: SHUTTERSTOCK

Με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε «κόκκινο», οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με ακόμα ένα πρόβλημα εκτός του καύσωνα. Τα κουνούπια, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος, καταρχάς λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων τους προηγούμενους μήνες, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και πρώην νομίατρο, Νίκο Πλατανησιώτη ο οποίος δίνει απλές συμβουλές για το πως μπορούμε να προστατευτούμε από τα ενοχλητικά έντομα, με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να έχουμε τις μπαλκονόπορτες κλειστές 24 ώρες το 24ωρο και να χρησιμοποιούμε συνεχώς το αιρκοντίσιον.

Σύμφωνα με τον κύριο Πλατανησιώτη θα πρέπει οι πολίτες:

  • Να ποτίζουν τα λουλούδια το πρωί και όχι το βράδυ.
  • Να μην βρέχουν τα μπαλκόνια και να μην τα γεμίζουν με λιμνάζοντα νερά.
  • Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά (τόσο χώρου όσο και σώματος)
  • Οι γονείς των βρεφών να χρησιμοποιούν ειδικά εντομοαπωθητικά αυτοκόλλητα.
  • Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης χρησιμοποιούμε αντισταμινική κρέμα.
  • Σε περίπτωση επιμόλυνσης πηγαίνουμε κατευθείαν στον δερματολόγο.

Τι γίνεται με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια

Με τους πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας να διαμαρτύρονται για αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών ο κύριος Πλατανησιώτης επισημαίνει:

«Πράγματι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στους πληθυσμούς των κουνουπιών. Εδώ υπάρχει το εξής φαινόμενο. Οι ψεκασμοί στον περιαστικό ιστό είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Παραδείγματος χάρης στον Κηφισό τους ψεκασμούς πρέπει να τους κάνει η Περιφέρεια. Στα φρεάτια του δήμου Πειραιά θα πρέπει να τους κάνει ο δήμος. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται Μάιο και Ιούνιο. Είχαμε όμως τις βροχές και έτσι θα πρέπει να επαναληφθούν οι ψεκασμοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι αυξάνεται στην Ευρώπη ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού.

Η Ευρώπη κατέγραψε μέσα στο 2022 σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία, αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

«Καμπανάκι» για δάγκειο πυρετό, ιό Τσικουνγκούνια και ιό Δυτικού Νείλου

Ανάμεσα στις ασθένειες που μεταδίδονται με τσίμπημα κουνουπιού είναι ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», λέει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων», λέει.

Το κουνούπι τίγρης πιθανόν να κάνει νέες επιδρομές

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο και πιθανόν να κάνει και νέες επιδρομές, προστίθεται.

Ενώ τα ποσοστά κάποιων νόσων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ή ακόμη και έχουν μειωθεί λίγο (π.χ του ιού Ζίκα και της ελονοσίας), τα ποσοστά άλλων -όπως ο δάγκειος πυρετός- έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά», προσθέτει το ECDC.

Αυξάνονται παγκοσμίως τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού

Τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό τον χρόνο η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν και πρόσφατα το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουνούπια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ