Το ΓΕΛ Φιλοθέης – Ψυχικού μετονομάζεται σε Λύκειο «Χρήστος Μαλεβίτσης» -Ποιος ήταν ο Φιλοθεάτης στοχαστής - iefimerida.gr

Το ΓΕΛ Φιλοθέης – Ψυχικού μετονομάζεται σε Λύκειο «Χρήστος Μαλεβίτσης» -Ποιος ήταν ο Φιλοθεάτης στοχαστής

ΓΕΛ Φιλοθέης Ψυχικού
Ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού με τον γιο του Χρήστου Μαλεβίτση, Κωνσταντίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μετονομασία του ΓΕΛ Φιλοθέης – Ψυχικού σε Λύκειο «Χρήστος Μαλεβίτσης» ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να τιμηθεί «η μνήμη του διακεκριμένου Φιλοθεάτη στοχαστή και φιλοσόφου Χρήστου Μαλεβίτση». Σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, ο Χρήστος Μαλεβίτσης «υπήρξε στοχαστής, φιλόσοφος και συγγραφέας δοκιμίων που αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του εικοστού αιώνα. Με σεμνή παρουσία στα ελληνικά γράμματα, άντλησε από τους θησαυρούς της θρησκείας, της φιλοσοφίας και της τέχνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανάρτησή του, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ο Χρήστος Μαλεβίτσης «στα δοκίμιά του επιδιώκει να απαντήσει στο πρωταρχικό ερώτημα “πώς να ζήσω αυθεντικά την ύπαρξή μου και να φανώ αντάξιος της έκτακτης και μοναδικής παρουσίας μου στον κόσμο”, εκφράζοντας την αγωνία του για το μυστήριο, την τραγικότητα και την έσχατη μέριμνα του ανθρώπου.»

Στη φωτογραφία ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης με τον γιο του Χρήστου Μαλεβίτση, Κωνσταντίνο, μπροστά από την προτομή του πατέρα του, απέναντι στο ΓΕΛ Φιλοθέης:

Το έργο του Χρήστου Μαλεβίτση

Εκτός από το εκτενές δοκιμιακό του έργο, εξίσου αξιόλογες είναι οι μεταφράσεις φιλοσοφικών βιβλίων των Γιάσπερς, Χάιντεγκερ, Μπερντιάεφ και άλλων κορυφαίων σύγχρονων διανοητών, με στόχο να διευρύνει τον φιλοσοφικό στοχασμό στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε στην Καλοσκοπή Παρνασσίδος (1927) και βίωσε από τη νεανική του ηλικία τα τραύματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην Αθήνα και εργάστηκε επί τριανταπέντε χρόνια στο δημόσιο τομέα. Από το 1963 μέχρι το τέλος της ζωής του έζησε με την οικογένειά του στη Φιλοθέη Αττικής, διάστημα κατά το οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερα από είκοσι βιβλία δοκιμίων και δέκα βιβλία μεταφράσεων κλασικών έργων της σύγχρονης σκέψης.

Βραβεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα για το βιβλίο «Εσωτερική Διάσταση», τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο «Η Τραγωδία της Ιστορίας», με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Οι Αγραυλούντες», με το Βραβείο Ουράνη για το βιβλίο «Εφημερία» και με το Βραβείο Δοκιμίου του ελληνικού Pen Club για το βιβλίο «Ο Φωτισμός του Ανθρώπου».

Η ανάρτηση του δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού ΓΕΛ Λύκειο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ