Οι γάμοι στον κόσμο των Τσιγγάνων: Οι «καθαριστές», οι «προξενητές» και τα διαζύγια μέσω... TikTok - iefimerida.gr

Οι γάμοι στον κόσμο των Τσιγγάνων: Οι «καθαριστές», οι «προξενητές» και τα διαζύγια μέσω... TikTok

Τσιγγάνοι διαζύγια χρήματα
Τσιγγάνος δίνει πίσω τα χρήματα που έλαβε ως προίκα για να «βγει» το διαζύγιο / glomex / Alpha
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον παράξενο κόσμο των Τσιγγάνων τα προβλήματα λύνονται μέσω συμβουλίων και τα διαζύγια επικυρώνονται μέσω TikTok.

Ειδικότερα, στη χθεσινή εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ «Αυτοψία», Τσιγγάνοι εξήγησαν πώς γίνεται κάποιος να πάρει διαζύγιο, καθώς στην τσιγγάνικη κοινωνία δεν έχουν λόγο και ρόλο τα επίσημα δικαστήρια, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ των οικογενειών του ζευγαριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «καθαριστές» και η επιβεβαίωση της συμφωνίας μέσω... TikTok

Οι επονομαζόμενοι «καθαριστές» παίζουν τον ρόλο των δικαστών όταν κάποιος θέλει να πάρει διαζύγιο. Ο ρόλος τους όταν θέλει ένας από τους δύο να χωρίσει από το ζευγάρι, είναι να μην υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των δύο οικογενειών. «Δεν πηγαίνουμε στα δικαστήρια, γιατί παντρευόμαστε από μικροί 12-13 χρονών. Εμείς έχουμε ρόλο παρατηρητή και μπαίνουμε στη μέση όταν ένα ζευγάρι θέλει να χωρίσει, για να μην έχουμε επεισόδια και μαλώματα», τόνισαν ο Γιάννης και ο Άλκης.

«Όταν ένας δώσει την κόρη του σε κάποιον και εκείνος την παρατήσει, εκείνος μετά θα θέλει να του κάνει κακό. Εμείς σαν "καθαριστές" δεν θέλουμε να γίνει αυτό, δηλαδή να έχουμε σκοτωμούς και βεντέτες. Εμείς έχουμε τον ρόλο πυροσβέστη», ανέφεραν ο Γιάννης και ο Άλκης.

Στον Μαρίνο Λιακόπουλο -Τσιγγάνος και αυτός- δεν αρέσει ο τίτλος του «καθαριστή», αλλά ο τίτλος του «εγγυητή». Εκείνος αποτελεί εγγυητής συμφωνίας μεταξύ δύο συμπεθέρων και δεν φτάνουν αυτές οι υποθέσεις στα δικαστήρια αλλά και σε τσακωμούς μεταξύ οικογενειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω παίξει τον ρόλο του εγγυητή πάρα πολλές φορές και έχω γλιτώσει καταστάσεις που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βεντέτες. Φάρα σε φάρα δηλαδή. Δεν ήμουν εγγυητής μόνο σε χωρισμούς ζευγαριών, αλλά και σε αγοραπωλησίες σπιτιών, σε προβλήματα μεταξύ γειτόνων και σε άλλα πολλά. Μας ακούνε, γιατί αυτοί μας καλούνε για να τους λύσουμε το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Λιακόπουλος.

Το πρώτο κριτήριο για να επιλεγεί κάποιος ως «καθαριστής» είναι κυρίως να προέρχεται από δυνατή φάρα, δηλαδή οικογένεια. Το δεύτερο κριτήριο, είναι να απολαμβάνει τον σεβασμό από την τοπική κοινότητα.

Ο αρχηγός μιας οικογένειας Τσιγγάνων είναι πρώτα ο πατέρας και μετά ακολουθεί ο παππούς. Οι πατεράδες είναι αυτοί που αποφασίζουν πως θα χωρίσει ένα ζευγάρι μεταξύ του. Η συμφωνία του διαζυγίου κλείνει με ένα TikTok, λέει ένας από τους «καθαριστές». «Πάω σε ένα σπίτι συζητάω με την μία οικογένεια με άλλους δύο τρεις μάρτυρες από την άλλη οικογένεια και ύστερα κάνω ένα βίντεο στο TikTok για να επικυρώσω την συμφωνία. Δημοσιεύω το βίντεο εκεί καθώς είναι πολύ διάσημο μέσο στους τσιγγάνους και μπορεί γρήγορα να μαθευτεί το νέο», τόνισε ένας από τους «καθαριστές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καλεσμένοι στους γάμους δίνουν χρήματα στους συμπέθερους του ζευγαριού αντί για δώρα και στο τέλος σημειώνεται το τελικό ποσό που τους δόθηκε, σε περίπτωση που χρειαστεί το ζευγάρι να χωρίσει.

Ο ρόλος του «προξενητή» στην κοινωνία των Τσιγγάνων

Στην επιλογή του συζύγου η γυναίκα δεν έχει καμία συμμετοχή. Θα χορέψει, θα το διαλέξουν και θα το ζητήσουν σε γάμο. Στην επιλογή παίζει μεγάλο ρόλο ο «προξενητής». Αυτός θα πάει κατά τη διάρκεια ενός γάμου στο τραπέζι του πατέρα του κοριτσιού και θα μεταφέρει την πρόταση του πατέρα του αγοριού. Ο προξενητής θα μεσολαβήσει σε μια συμφωνία που περιέχει τα πάντα, από τον τόπο κατοικίας του ζεύγους, τα χωράφια, τα χρήματα και γενικά όλη την περιουσία. Θα καθορίσει στην ουσία όλη την προίκα. Αν τα βρουν οι δύο οικογένειες τότε γίνεται αμέσως ο αρραβώνας του ζευγαριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος των τσιγγάνων στη Θεσσαλία τόνισε ότι πραγματοποιούνται δράσεις για να καταπολεμήσουν τον πρόωρο γάμο, ειδικά στις ηλικίες των 12 έως 13 ετών που γίνεται συνήθως. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας που όπως λέει ότι δεν την έχουν.

«Έχω δεχθεί ρατσισμό και από Έλληνες και από Ρομά»

Μια 21χρονη Ρομά, η Μαρία μίλησε στην εκπομπή «Αυτοψία» για τις σπουδές και για τον πρόωρο γάμο. «Από τους 6.000 νέους στον οικισμό εδώ δεν σπουδάζει κανένας, εκτός από εμένα. Απλά 2-3 κορίτσια έχουν τελειώσει το σχολείο. Οι γονείς μου δεν με πίεσαν να παντρευτώ όταν ήμουν μικρή και ειδικά το θέμα του σχολείου είναι κάτι το οποίο προσπάθησαν πάρα πολύ. Εδώ στον οικισμό υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο που είναι πολύ κακές οι συνθήκες του και εν τέλει ύστερα από μεγάλο αγώνα με πήρανε στο ελληνικό σχολείο».

«Ήθελα να ξεφύγω από την νοοτροπία του να παντρευτώ μικρή και να κάνω παιδιά από μικρή ηλικία. Ηθελα να σπουδάσω και να προοδεύσω, για να μπορέσω να ακολουθήσω τα όνειρα μου. Είμαι αντίθετη σε όλα τα τσιγγάνικα έθιμα. Δυσκολεύτηκε η τοπική κοινωνία πολύ να με δεχθεί για τις επιλογές μου. Εχω δεχθεί ρατσισμό από τους Έλληνες γιατί είμαι Ρομά, αλλά και από τους ίδιους τους Ρομά γιατί είμαι τελείως αντίθετη από αυτούς. Εχω δεχθεί ρατσισμό από τους τσιγγάνους γιατί μιλάω ελληνικά, ντύνομαι διαφορετικά και επειδή κάνω όλα αυτά που δεν κάνουνε αυτοί», τόνισε η Μαρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τσιγγάνοι Ρομά γάμοι διαζύγιο γάμος TIKTOK
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ