Η φρεγάτα «Κίμων» πλέει προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας -Στη δημοσιότητα βίντεο από το Πολεμικό Ναυτικό - iefimerida.gr

Η φρεγάτα «Κίμων» πλέει προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας -Στη δημοσιότητα βίντεο από το Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα Belharra «Κίμων»
Η φρεγάτα Belharra «Κίμων»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βίντεο με την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra «Κίμων», που βρίσκεται εν πλω προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδικότερα, διακρίνεται να πλέει στη Μεσόγειο, όπου συναντήθηκε με τη φρεγάτα του ελληνικού στόλου «Αιγαίον», η οποία είναι ενταγμένη στη δύναμη «Irini» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη άσκηση επικοινωνίας έγινε μεταξύ των δύο ελληνικών μονάδων, οι οποίες στο μέλλον αναμένεται να βρεθούν σε ασκήσεις και γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην Ελλάδα την Πέμπτη η πιο βαριά οπλισμένη φρεγάτα της Ευρώπης -Ετοιμάζεται εντυπωσιακή υποδοχή

Η νεότευκτη φρεγάτα θα καταπλεύσει την Πέμπτη στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

Μετά την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας, που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Λοριάν, στη Γαλλία, στις 18 Δεκεμβρίου, έφτασε η ώρα η φρεγάτα «Κίμων» να έρθει στην Ελλάδα και να λάβει την επιχειρησιακή της θέση.

Το ταξίδι της πρώτης Belharra προς τη Σαλαμίνα

Η φρεγάτα «Κίμων» ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Λοριάν και στη συνέχεια κατέπλευσε στη Βρέστη, για να παραλάβει τον αρχικό φόρτο οπλισμού της. Εκεί ολοκληρώθηκε η πρώτη πλήρης σύζευξη των αισθητήρων, του συστήματος μάχης και των οπλικών συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, το υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο θα ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία ένταξης στον Στόλο με πιστοποιήσεις, δοκιμές σε ελληνικά δίκτυα, εκπαίδευση σε εθνικές διαδικασίες και σταδιακή ανάληψη ρόλων.

Τασούλας, Μητσοτάκης, Δένδιας με ελικόπτερο στη φρεγάτα «Κίμων»

Για την υποδοχή της ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού έχει προγραμματιστεί μια τελετή υποδοχής υψηλού συμβολισμού, η οποία θα καλυφθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.

Στις 11 το πρωί περίπου, όταν ο «Κίμωνας» θα βρίσκεται περίπου στο ύψος της Αίγινας, θα προσνηωθούν με ελικόπτερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την ώρα θα σχηματιστούν στη θάλασσα δύο παράλληλες στήλες σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενες από πυραυλακάτους, φρεγάτες, κανονιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V των ΟΥΚ. Ανάμεσά τους θα περάσει ο «Κίμων» και θα αποδοθούν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι ανάλογο με την επιθεώρηση του ύπατου πολιτειακού παράγοντα κατά τη ναυτική εβδομάδα.

Στη συνέχεια, η νεότευκτη φρεγάτα θα κινηθεί προς το Τροκαντερό, όπου στις 12:00 αναμένεται να λάβει θέση δίπλα στο ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και στην τριήρη «Ολυμπιάς». Θα αποδοθούν επίσης τιμές και οι μεν επίσημοι θα αποχωρήσουν, ο δε «Κίμων» θα περάσει από τον Πειραιά για να καταπλεύσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Εκεί δεν θα γίνει αύριο κάποια επίσημη υποδοχή, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και δημοσιογράφων.

Φθάνοντας η φρεγάτα «Κίμων» στα ανοιχτά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, θα την περιμένουν για να τη συνοδεύσουν στον πλου της εισόδου δύο πλοία με βαριά ιστορία: το θωρηκτό «Αβέρωφ» και η τριήρης «Ολυμπιάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπαίδευση του πληρώματος της φρεγάτας «Κίμων» έχει ήδη ξεκινήσει

Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση του πληρώματος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, και το απαιτητικό πρόγραμμα αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το Αρχηγείο Στόλου σχεδιάζει ήδη τις πρώτες οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Κίμων».

Αφού αποκτηθεί η απαραίτητη εμπειρία στους βασικούς ελιγμούς εντός και εκτός λιμένος, η πρώτη ελληνική FDI θα ξεκινήσει συνεργασίες με μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτιμάται ότι έως το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά αντικείμενα εκπαίδευσης, επιτρέποντας στο πλοίο να συμμετάσχει σε ασκήσεις μεγαλύτερης κλίμακας και σε διεθνείς συνεργασίες. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει και τις άλλες δύο φρεγάτες της κλάσης, τις «Φορμίων» και «Νέαρχος», που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης. Η τέταρτη της κλάσης, η «Θεμιστοκλής», προγραμματίζεται να αποδοθεί το 2028, στη διαμόρφωση ΗΝ++, με την προσθήκη πυραύλων στρατηγικού πλήγματος, ολοκληρώνοντας έναν από τους πιο φιλόδοξους εκσυγχρονισμούς του ελληνικού Στόλου.

Ο ρόλος των Belharra στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την άμυνα της χώρας, καθώς πρόκειται για τα πιο βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων Belharra, είναι σε εξέλιξη ή επίκεινται:

  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ
  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ
  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του ΠΝ, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα
  • Η απόκτηση τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας
  • Η μελλοντική συμμετοχή της χώρας στον σχεδιασμό και στη συνέχεια στη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION
  • Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας
  • Η δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο (κατά τα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome)
  • Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων
  • Με τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας

Η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα

Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών FDI HN τις καθιστά κυρίαρχες στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης, εκτοπίσματος 4.500 τόνων, πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, το οποίο διαθέτει:

  • Υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών.
  • Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.
  • Διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό οπλισμό (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα).
  • Η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει, ακόμη, τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).
  • Ενσωματώνει όλη την τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεχνικές προδιαγραφές και κύριοι οπλισμοί των Belharra

Τεχνικές προδιαγραφές:

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Μήκος: περίπου 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Εγκαταστάσεις για εναέρια μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Κύριοι οπλισμοί:

  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group
  • Πυροβόλο 76 χιλιοστών
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group

Με χαρακτηριστικά υπερόπλου

Επιπλέον, παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών, καθώς ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φρεγάτες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL, τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ.) και με μεγάλη ακρίβεια.

Η τελετή ονοματοδοσίας στη φρεγάτα «Κίμων» και η ύψωση της ελληνικής σημαίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φρεγάτα ναύσταθμός Σαλαμίνας Belharra
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ