Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά με πολλές μικροεστίες παραμένει η πυρκαγιά που καίει στον Φενεό Κορινθίας, ενώ η έκταση της καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά από τα δορυφορικά δεδομένα.
Η φωτιά που είχε αναζωπυρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης σε δύσβατη χαράδρα, δυτικά των περιοχών Μάτι, Αχλαδέα και Αμυγδαλέα, δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, όμως το έργο της κατάσβεσης παραμένει δύσκολο. Η Πυροσβεστική συνεχίζει να επιχειρεί με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διάσπαρτες εστίες που επιμένουν σε δυσπρόσιτα σημεία.
Στάλθηκε 112 για τη φωτιά στον Φενεό -Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες
Για τον λόγο αυτό είχε σταλεί χθες μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά. Στο σημείο επιχειρούν 360 πυροσβέστες, 15 ομάδες πεζοπόρων από 7 ΕΜΟΔΕ (1η έως 10η), 75 οχήματα, ομάδα ΣμηΕΑ, εθελοντές και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Σημαντική είναι και η εναέρια συνδρομή με 22 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 χρησιμοποιούνται για συντονισμό των εναέριων μέσων. Παράλληλα, στην επιχείρηση συμμετέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ.
Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ένας εποχικός πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Και οι δύο διακομίστηκαν προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
11.450 στρέμματα κατεστραμμένης γης -Οι δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τη ζημιά
Η σοβαρότητα της καταστροφής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα δορυφορικά δεδομένα. Σύμφωνα με εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο WorldView-3 (αισθητήρας VHR2) και την ανάλυση που πραγματοποίησε το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι τις 12:23 το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουλίου είχαν καεί περίπου 11.450 στρέμματα.
Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS δείχνουν πως οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν κυρίως δασικές και χορτολιβαδικές περιοχές μεταξύ Καστανιάς, Λάυκας, Μοσιάς και του Οροπεδίου Φενεού. Η ζημιά θεωρείται σοβαρή, με δεδομένο τον ορεινό χαρακτήρα και την οικολογική αξία της περιοχής.
Η επιφυλακή των αρχών συνεχίζεται, ενώ οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και επιτήρησης αναμένεται να διαρκέσουν όσο χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθούν νέες αναζωπυρώσεις.