Στο Πόρτο Γερμενό εστιάζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το μέτωπο της φωτιάς έχει επεκταθεί.
- Στο Πόρτο Γερμενό μαίνεται το μεγαλύτερο μέτωπο τη νύχτα. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης μετέβη στο σημείο για να ενημερωθεί επιτόπου για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς.
- Στην Ξηρονομή Βοιωτίας, η αναζωπύρωση της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων δημιούργησε πύρινο κλοιό γύρω από παραλιακούς οικισμούς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στα δύο μεγάλα μέτωπα της περιοχής.
- Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές στην Κάρυστο Ευβοίας και στο Ποικίλο Όρος. Αν και προηγήθηκαν εκκενώσεις οικισμών, τα μέτωπα είναι πλέον χωρίς ενεργή εστία ή σε ύφεση, με ισχυρές δυνάμεις να παραμένουν στα σημεία.
- Πολλαπλά πύρινα μέτωπα αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις σε Ρέθυμνο, Αργολίδα και Αχαΐα, ενώ η φωτιά στη Κάρυστο κάηκε ένα σπίτι και δύο αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές.
Οι φλόγες στις 22:30 είχαν φτάσει περίπου 200 μέτρα από τα σπίτια στον οικισμό Προσήλι, ενώ κατακαίουν όλη τη βουνοπλαγιά.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και χωρίς εναέρια μέσα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Live οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα:
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μετέβη στο Πόρτο Γερμενό, όπου ενημερώθηκε επιτόπου για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς από επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων και τον δήμαρχο. Στη συνέχεια επέστρεψε στο ΕΣΚΕΔΙΚ.
Μαίνεται η φωτιά στην Ξηρονομή Βοιωτίας [βίντεο]
Αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε στην Ξηρονομή Βοιωτίας, καθώς από το απόγευμα οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση.
Οι ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι κινούν με μεγάλη ταχύτητα τη φωτιά, με την κατάσταση στην περιοχή να είναι αποπνικτική, ενώ έχουν καεί στρέμματα με ελιές.
Οι φλόγες έχουν δημιουργήσει έναν πύρινο κλοιό γύρω από τους παραλιακούς οικισμούς Αγίου Βασιλείου και Αγίου Νικολάου, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν να επιχειρούν στα δύο μεγάλα μέτωπα.
Νωρίτερα το μεσημέρι, το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να απομακρύνει 229 άτομα διά θαλάσσης από την παραλία του Αγίου Βασιλείου προς την περιοχή της Λιβαδόστρας.
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Κάρυστο Ευβοίας
Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε, αυτή τη φορά σε χαμηλή βλάστηση στον Αετό Καρύστου Ευβοίας, η οποία είναι χωρίς ενεργό μέτωπο από τις 10 το βράδυ.
Στο σημείο παραμένουν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 20ης ΕΜΟΔΕ και 15 οχήματα.
Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του Δήμου Καρύστου.
Στις 20:20 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Επέκτασης Καρύστου με κατεύθυνση πρός Αετό.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Την ίδια ώρα, η ένταση της φωτιάς έχει μειωθεί αισθητά στο Ποικίλο Όρος, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης.
Λόγω της φωτιάς είχαν εκκενωθεί οικισμοί στο Χαϊδάρι, ενώ προληπτικά μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία (Αττικόν και Δρομοκαΐτειο) τρόφιμοι με αναπνευστικά προβλήματα από την Ψυχιατρική Κλινική του Δαφνίου.
Τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς
Στο Ρέθυμνο οι φωτιές απείλησαν χωριά και οικισμούς, με τους πολίτες να λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα για εκκένωση από το 112.
Λίγο μετά τις 17:00, οι κάτοικοι που μένουν στο Δριμισκιανό Αμμούδι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Τριόπετρα.
Στην Αργολίδα οι φλόγες έπληξαν την περιοχή Φίχτι, όπου κάηκαν σπίτια.
Εκδόθηκαν δύο μηνύματα μέσω του 112, το πρώτο στις 12:23 για ενημέρωση όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και το δεύτερο στις 12:38 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στην περιοχή της Χινίτσας με κατεύθυνση προς Πόρτο Χέλι.
Η φωτιά τη νύχτα ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο.
Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 64 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ και 18 οχήματα.
Καλύτερη ήταν η εικόνα μετά τις 20:00 στο Κομπότι Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωματερή στη θέση Αγία Παρασκευή.
Στην περιοχή επιχειρούν 97 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρων τμημάτων. Παράλληλα, στη μάχη με τις φλόγες, συνδράμουν 5 υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και 10 χωματουργικά μηχανήματα έργου, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, χωρίς αγροτικούς δρόμους.
Πυρκαγιά καίει σε αγροτοδασική έκταση και στην περιοχή Nεραντζιές Αιγιαλείας Αχαΐας. Κινητοποιήθηκαν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων 9ης και 6ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, 1 Α/Φ και 1 Ε/Π.