Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καλούνται για ανωμοτί κατάθεση για λάθη ή παραλείψεις 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής - iefimerida.gr

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καλούνται για ανωμοτί κατάθεση για λάθη ή παραλείψεις 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής

Η φωτιά που έκαψε τη Βαρυμπόμπη το 2021
Η φωτιά που έκαψε τη Βαρυμπόμπη το 2021 -Φωτογραφία: Intimenews/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σημαντική εξέλιξη σημειώνεται σε σχέση με την περσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη, καθώς καλούνται για λάθη ή παραλείψεις 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης κατέκαψε 100.000 στρέμματα πευκοδάσους, προκαλώντας αγωνία στους κατοίκους και καταστροφές.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Τατόι, καλούνται ως ύποπτοι 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εν λόγω αξιωματικοί καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση, μετά από δικογραφίες που κατατέθηκαν από πολίτες των περιοχών που κάηκαν.

Η Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, είχε κάνει παραγγελία προκαταρκτικής σε πταισματοδίκη, από την οποία ζήτησε να ανευρεθεί πόσοι και ποιοι από την πυροσβεστική συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της εν λόγω πυρκαγιάς. Ανάμεσά τους είναι πυροσβέστες, οδηγοί κλπ. Πρόκειται για τα 107 προαναφερθέντα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που καλούνται για παροχή εξηγήσεων στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Mega, στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα πραγματογνωμόνων που αναφέρουν ότι δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα εναέρια επιτήρηση, υπήρχε καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστών, ενώ αποδίδονται και ευθύνες για τη μεγάλη αναζωπύρωση της επόμενης μέρας, με την καταστροφή να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόρισμα για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς κάηκαν 100.000 στρέμματα πευκοδάσους

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που επικαλείται το 42σέλιδο πόρισμα της Πυροσβεστικής, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό για τη φωτιά που κατέκαψε 100.000 στρέμματα πευκοδάσους, ευθύνεται ο μη επαρκής καθαρισμός στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις αυτοψίες στην περιοχή, την πορεία της πυρκαγιάς και τη φορά του ανέμου, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150ΚV) με ονομασία ΧΑ 44, η αρχική εστία της φωτιάς. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου.

Σημειώνεται ότι ο πυλώνας ΧΑ 44 είχε ύψος περίπου 25 μέτρων και τα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν ήταν κοντά στους αγωγούς, ούτε πλησίαζαν αυτούς. Καταγράφεται λοιπόν, σύμφωνα και με τους αρμόδιους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής, ως αίτια πρόσκληση των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων ο μη επαρκής καθορισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις κ.λπ.

Όπως προσδιορίζεται από το έγγραφο, οι θερμοκρασίες εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου και η υγρασία μικρότερη του 20%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αναφορικά με το πόρισμα, αποκλείεται το ενδεχόμενο της σύμπτωσης, να είχε δηλαδή προκληθεί από κάποιον άλλον λόγο πυρκαγιά στο ίδιο σημείο που προκάλεσε την καταστροφή του μονωτήρα, τα ηλεκτρικά τόξα κ.λπ.

Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε το δημοσίευμα -Η απάντησή του

Λίγη ώρα μετά την κυκλοφορία του δημοσιεύματος, ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε απάντηση, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ και αναφέροντας ότι «η φωτιά προκάλεσε το βραχυκύκλωμα και όχι το αντίθετο».

Αναλυτικά, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.

Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός, ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο βραχυκύκλωμα προκλήθηκε μισή ώρα μετά τη φωτιά

»Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

O ΑΔΜΗΕ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα

»Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς, και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ. Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ