Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγείται απόψε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Fragile X.
Η κίνηση πραγματοποιείται ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης τόσο προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά μια από τις συχνότερες κληρονομικές αιτίες νοητικής αναπηρίας όσο και προς εκείνους που αγωνίζονται καθημερινά για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Το Σύνδρομο Fragile X θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοητικής υστέρησης που εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια, μετά το Σύνδρομο Down. Πρόκειται για μια γενετική κληρονομική ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές αυτιστικού τύπου, μέτρια προς μεγάλη νοητική υστέρηση, υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διεθνώς η συχνότητα του Συνδρόμου Fragile X ανέρχεται στα 1:3600-1:4000 στα αγόρια και 1:4000-1:6000 στα κορίτσια. Βέβαια, παρά τη σημαντική επίδρασή του σε παιδιά και οικογένειες σε όλο τον κόσμο, το Σύνδρομο Fragile X και τα συμπτώματά του παραμένουν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Η Βουλή των Ελλήνων με αίσθημα βαθιάς ευθύνης και γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στέκεται στο πλευρό των ατόμων που ζουν με το Σύνδρομο Fragile X και των οικογενειών τους.
Η φωταγώγηση του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχει ως στόχο να φωτίσει -κυριολεκτικά και συμβολικά- την ανάγκη για ταχύτερη διάγνωση, στήριξη και περαιτέρω επιστημονική έρευνα.
ΑΠΕ ΜΠΕ