Φοιτητικό σπίτι: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές με χαμηλά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση στις σχολές - iefimerida.gr

Φοιτητικό σπίτι: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές με χαμηλά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση στις σχολές

ενοίκια τα εξάρχεια από ψηλά
Μουσείο, Πολυτεχνείο και Εξάρχεια από ψηλά / Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας, με στόχο τη συγκατοίκηση, προτείνει μέσω του iefimerida.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Τη φετινή χρονιά, λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές αναμένεται να υιοθετήσουν τη συγκατοίκηση, αναζητώντας οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλακτικές περιοχές που προσφέρουν χαμηλά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση στις σχολές

«Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω, που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σε όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής που διαθέτουν σταθμό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ. Καβάλας ) μπορεί κανείς να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Επιπλέον, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση.

Η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις συγκεκριμένες περιοχές ενώ φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, καθώς μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φοιτητικές γειτονιές πέριξ του κέντρου

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη.

Η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορεί κανείς να μετακινηθεί σ’ όλη την Αθήνα. Επίσης, από τον Υμηττό και τον Βύρωνα είναι εύκολη η μετακίνηση με λεωφορείο μέσω της Λ. Βουλιαγμένης-Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τ.μ., με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ -550€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€ αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

«Σαφάρι» κατοικίας για πρωτοετείς φοιτητές δύο ακαδημαϊκών ετών

Το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021) ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, καθώς οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορωνοϊού, με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης», λέει ο κ. Μπάκας.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την περσινή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2021-2022) και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από μέρος των φοιτητών του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» τη φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

«Τη φετινή χρονιά, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας θα καταγράψει ραγδαία αύξηση της ζήτησης, διότι θα αναζητούν κατοικία οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, καθώς και οι φοιτητές των προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας είτε εγκατέλειψαν τη φοιτητική κατοικία τους, είτε δεν προέβησαν σε μίσθωση», τονίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας -Ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 ΥΔ άνω των 60 τ.μ.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου,  *ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο. ** Επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.
Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου, *ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο. ** Επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Αύξηση ενοικίου, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά). Ο πληθωρισμός καλπάζει και τον μήνα Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο 12%, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος

Σε μια τέτοια συγκυρία, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, επανέρχεται στο προσκήνιο η λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας.

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 12% αποτελεί αρωγό που «ξεκλειδώνει» κεφάλαια που θα απορροφηθούν από την κτηματαγορά για όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.

Ο κ. Μπάκας αναφέρει σχετικά ότι «αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές, με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό, που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€-120.000€ για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις, όπως Χανιά, Ρόδος κ.λπ.».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση), λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά, παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα επιστρέφουν στην πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ