Φοιτητικό επίδομα: Λήγει η προθεσμία για το μηνιαίο βοήθημα ύψους έως 380 ευρώ -Δείτε τα κριτήρια | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Φοιτητικό επίδομα: Λήγει η προθεσμία για το μηνιαίο βοήθημα ύψους έως 380 ευρώ -Δείτε τα κριτήρια

Φοιτητές σε αμφιθέατρο / φοιτητικό επίδομα
Το ΙΚΥ έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ημέρες απομένουν για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας - Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ ανέρχεται σε 200 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και 380 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας τους.

Το ΙΚΥ ανακοίνωσε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα αποφασίστηκε η παράταση «για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 10-1-2020 και ώρα 15.00».

Με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι για το φοιτητικό επίδομα μπορούν:

  • α) να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας ή και
  • β) να προβούν στη διόρθωση στοιχείων της ήδη υποβληθείσας αιτήσεως τους

Η πλατφόρμα υποβολής αίτησης για το φοιτητικό επίδομα βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο του υπουργείου Παιδείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φοιτητικό επίδομα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχος του φοιτητικού επιδόματος λογίζεται ένας εκ των γονέων που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής -κάτι που ισχύει και στην περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε ετών, ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Απαραίτητα κριτήρια για τη λήψη του φοιτητικού επιδόματος είναι τα εξής:

  • α) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
  • β) Ο αιτών/ούσα φοιτητικού επιδόματος πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
  • γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.
  • δ) Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη για το φοιτητικό επίδομα -αγνοώντας την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Δεκεμβρίου 2019 που αναφέρεται στο έγγραφο- του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών:

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ