Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για βιασμό -Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά που ζήτησε - iefimerida.gr

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για βιασμό -Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά που ζήτησε

Ο Πέτρος Φιλιππίδης
Ο Πέτρος Φιλιππίδης / Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένοχος ομόφωνα κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών που είχαν συναντηθεί μαζί του για επαγγελματικούς λόγους, η πρώτη το 2010 στο θέατρο Μουσούρη και η δεύτερη το 2014, στο Παλαιό Ψυχικό.

Αντιθέτως, το δικαστήριο απάλλαξε τον ηθοποιό από την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή και τον κήρυξε αθώο λόγω αμφιβολιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την καταγγελία της πρώτης μηνύτριας, ο ηθοποιός τής είχε επιτεθεί σεξουαλικά το 2008 στο θέατρο Ήβη και σε γραφεία θεατρικής εταιρείας.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τη συζήτηση για το εάν και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωρίσει το δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Φιλιππίδης: Η εισαγγελική πρόταση για ελαφρυντικά

Η Εισαγγελέας του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου, πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος για αναγνώριση ελαφρυντικών στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η υπεράσπιση του ηθοποιού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού, έχει ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου σύννομου βίου.

Για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη η εισαγγελέας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Για την αναγνώριση του ελαφρυντικού απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη. Απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής και αξιώνεται η ηθική και ψυχική μεταστροφή του δράστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νομοθέτης δεν αξιώνει παθητική στάση, απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής και απομάκρυνσης από το παρελθόν του και όχι μόνο μια καλή στάση στη δίκη, η οποία μπορεί και να είναι προσχηματική. Πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν του.

Ακούστηκαν στο δικαστήριο καταγγελίες σε βάρος του και από την κα Παπαμερή το 2016 και από την κα Δροσάκη το 2018».

Σε ό,τι αφορά το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί, επισημαίνοντας ότι: «Το λευκό ποινικό μητρώο δεν σημαίνει ότι ο καταδικασθείς είχε σύννομο βίο. Το έγκλημα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και έκπληξη. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν και ελεήμων, σύμφωνα με την υπεράσπιση.

Όμως, ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται αορίστως. Η συμπεριφορά του δεν ήταν ούτε παραφωνία ούτε έκπληξη. Είχαν υπάρξει και καταγγελίες από την κα Παπούλια για το 1996».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση εκδόθηκε με καθυστέρηση που ξεπέρασε τις δυόμισι ώρες, καθώς αρχικά το δικαστήριο είχε πει ότι θα ανακοίνωνε την ετυμηγορία του περί τις 14:00.

Η απόφαση θα εκδιδόταν χθες, όμως λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», που κράτησε κλειστά τα δικαστήρια, μετατέθηκε κατά μία ημέρα.

Αναγνώριση δύο ελαφρυντικών ζήτησε η πλευρά Φιλιππίδη

Η πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Κάνω έκκληση να του αναγνωρίσετε ένα ελαφρυντικό, ώστε η ποινή που θα επιβάλετε να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση. Ο βίος του εξακολουθεί να είναι άμεμπτος», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη και συμπλήρωσε:

«Είναι σε μια ηλικία ώριμη που βλέπουμε ότι στο ποινικό του μητρώο δεν έχει καμία ποινική παράβαση. Δεν πιστεύω ότι δεν θα δώσετε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, επειδή είχε άπιστη ζωή. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με 300 ηθοποιούς. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έλεγε κανείς τίποτα για τον Φιλιππίδη. Πως θα ακυρώσετε το σύννομο βίο; Επειδή υπήρξε άπιστος; Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε. Τα ελαφρυντικά συνέχονται με την πράξη. Εδώ καταδικάσατε για απόπειρα που άνοιξε υποτίθεται ο δράστης μόνος του στα φερόμενα θύματα. Αυτές οι απόπειρες που έχετε αποδεχτεί μόνο ως πλημμελήματα μπορούν να σταθούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέτρος Φιλιππίδης: Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά που ζήτησε

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Πέτρος Φιλιππίδης απορρίφθηκαν.

Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα δεν αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Αυτήν την ώρα η εισαγγελέας προτείνει επί των ποινών.

Δάκρυσε μόλις άκουσε την απόφαση η πρώτη γυναίκα, που μήνυσε τον Φιλιππίδη για βιασμό

Μόλις ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση της έτερης συνηγόρου υπεράσπισης του ηθοποιού, Κικής Πακιρτζίδου, τον λόγο στη συνέχεια θα έπαιρνε η εισαγγελέας της έδρας για να προτείνει επί των ελαφρυντικών.

Στο άκουσμα της απόφασης η πρώτη μηνύτρια που είχε καταγγείλει βιασμό δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ενώ οι δύο άλλες μηνύτριες που είχαν καταγγείλει απόπειρα αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους φανερά ικανοποιημένες.

Οι καταγγελίες κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Η πρώτη από τις τρεις καταγγέλλουσες έχει υποστηρίξει ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε σεξουαλικά και την κακοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο θέατρο Ήβη, ενώ κατά την ανάκριση κατήγγειλε ότι λίγους μήνες πριν από τον βιασμό στο θέατρο, την είχε βιάσει πάλι σε γραφεία θεατρικής εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010, ενώ η τρίτη γυναίκα έχει καταγγείλει τον ηθοποιό ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει το 2014 μέσα στο αυτοκίνητό του, στο Παλαιό Ψυχικό.

Η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια έχει προτείνει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, αλλά ζήτησε την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Το «σύνδρομο του εξουσιαστή»

Στην πολύωρη αγόρευσή της σκιαγράφησε το προφίλ του κατηγορούμενου ηθοποιού, σημειώνοντας ότι είχε το «σύνδρομο του εξουσιαστή».

Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση ο κατηγορούμενος, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί, που δεν μπορούσε να ακούσει "όχι". Και όταν άκουγε το "όχι" γινόταν αγρίμι. Το "όχι" το άκουγε σαν "ναι". Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί τού λένε "όχι". Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, νόμιζε ότι μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε ότι δεν είχε λόγο να βιάσει. Αναρωτιέμαι, χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται, έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλου ατόμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηθοποιοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες

Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες κατέθεσαν στο δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν πολλοί ηθοποιοί, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, ο Τάσος Χαλκιάς, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Εβελίνα Παπούλια, η Θάλεια Ματίκα, η Αλίνα Κωτσοβούλου, η Ράνια Σχίζα και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέχρι πρότινος στενός φίλος του Πέτρου Φιλιππίδη, Σπύρος Μπιμπίλας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ