Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους»: «Ο ζιφιός θα μπορούσε να ζήσει, αν είχε άλλη αντιμετώπιση -Όλα έγιναν λάθος» - iefimerida.gr

Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους»: «Ο ζιφιός θα μπορούσε να ζήσει, αν είχε άλλη αντιμετώπιση -Όλα έγιναν λάθος»

Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης αναφέρεται στα λάθη για τη διάσωση του ζιφιού
Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», Θοδωρής Τσιμπίδης, αναφέρεται στα λάθη για τη διάσωση του ζιφιού / Intime.gr

Ο ζιφιός που, δυστυχώς, απεβίωσε στα νερά του Σαρωνικού, θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει, σύμφωνα με τον διευθυντή του «Αρχιπελάγους», Θοδωρή Τσιμπίδη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται ενεργά στις ελληνικές θάλασσες για τις καταγραφές, διασώσεις και περιθάλψεις των κητωδών, είχε επισημάνει με ανακοίνωσή της από χθες τα «σοβαρά λάθη» και τις «παραλείψεις» που έγιναν τις τελευταίες ημέρες κατά τις -φιλότιμες και καλοπροαίρετες, αν μη τι άλλο- προσπάθειες ειδικών και εθελοντών για την περίθαλψη του ζώου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, σήμερα το απόγευμα το «Αρχιπέλαγος» επιβεβαιώθηκε, αφού το θαλάσσιο κήτος ανασύρθηκε από τις Αρχές νεκρό, σε ακτή της Σαλαμίνας.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή της οργάνωσης, Θοδωρή Τσιμπίδη, ο οποίος τόνισε ότι «το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, αφού δεν υπήρχε κανένα περιθώριο με αυτή την αντιμετώπιση που είχε ο ζιφιός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ότι άντεξε τόσες μέρες, σημαίνει ότι θα μπορούσε πράγματι να έχει σωθεί, αν είχε λάβει τη σωστή περίθαλψη, αλλά και πάλι οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του», ξεκαθαρίζει.

Το «Αρχιπέλαγος» είχε κανονίσει να μεταβεί στη χώρα μας εσπευσμένα ένας ειδικός από το εξωτερικό και είχαν κανονίσει τα εισιτήριά του, καθώς αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν πολύ εξειδικευμένη αντιμετώπιση και είναι ελάχιστοι οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο. Η αρνητική όμως εξέλιξη ακύρωσε το ταξίδι του.

«Όλα έγιναν λάθος»

«Στην ουσία, όλα έγιναν λάθος», επισημαίνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, αν και η θερμοκρασία του νερού έτυχε να είναι η κατάλληλη ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες περίθαλψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται μάλιστα για περιπτώσεις που συμβαίνουν συχνά στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο η συγκεκριμένη έγινε τόσο γνωστή επειδή σημειώθηκε στην Αττική, τονίζει.

Τα δύο σημαντικότερα λάθη, κατά τον Θοδωρή Τσιμπίδη, πέραν όσων αναφέρονται στην αναλυτική ανακοίνωση, είναι το στρες που ανέπτυξε το ζώο εξαιτίας της μεγάλης ανθρώπινης παρουσίας και, κυρίως, το γεγονός ότι αποφασίστηκε να το αφήσουν να φύγει στα ανοιχτά, με τη λογική ότι αν δεν επιστρέψει, «θα γίνει καλά».

«Δεν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο. Το κήτος έπρεπε να έχει θεραπευτεί και μετά να αφεθεί να φύγει. Δεν απομακρύνεις ένα ζώο σε αυτή την κατάσταση. Η καλύτερη προστασία του θα ήταν να κρατηθεί και να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία για όσο χρειαστεί», υποστηρίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» αναφέρθηκε στο πρότυπο -παγκοσμίως- κέντρο περίθαλψης κητωδών, το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στους Λειψούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ