Κραυγή αγωνίας από καρκινοπαθή στο iefimerida: Γιατί δεν έχουν περιλάβει ήδη τις ευπαθείς ομάδες στον εμβολιασμό;

Εμβόλιο Moderna / Φωτογραφία: Αpimages

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν, όμως την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ένα σημαντικό κενό που αφορά τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι και χθες, 18 Φεβρουαρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 634.037 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 430.124 αφορούν σε πρώτη δόση εμβολίων, ενώ 203.913 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Σε αυτούς, ωστόσο, τους χιλιάδες ανθρώπους δεν περιλαμβάνονται άτομα νεότερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν μια σειρά -συχνά ανίατων- ασθενειών και αναπηρίες. Το σχετικό «καμπανάκι» έκρουσε, με χθεσινή της ανακοίνωση, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κάνοντας λόγο για «δειλά βήματα» από την πλευρά της πολιτείας.

Η ΕΣΑμεΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και σε Πολιτείες των ΗΠΑ άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηριών ή χρόνιας πάθησης εμβολιάζονται ταυτόχρονα με τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς είναι το ίδιο ευάλωτα στον ιό», και πρόσθεσε:

«Η ΕΣΑμεΑ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και ζητά την ορθή προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος ταυτόχρονα με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς είναι το ίδιο ευάλωτα στον ιό, όπως έχει αποδειχθεί με βάναυσο και τρομερό τρόπο».

Καρκινοπαθής στο iefimerida: Γιατί δεν μας έχουν περιλάβει στον εμβολιασμό;

Η M.T. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του iefimerida) είναι 56 ετών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ηρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού λίγο μετά την ηλικία των 30 και εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια δίνει τη δική της μάχη, με αξιοπρέπεια.

«Είχα αλλεπάλληλες μεταστάσεις και τώρα είμαι στο τελευταίο στάδιο. Εμείς οι καρκινοπαθείς, όπως και οι άλλοι άνθρωποι με σοβαρά, χρόνια νοσήματα, έχουμε ένα διαρκές άγχος. Βήχουμε και κάνουμε αξονική μήπως συμβαίνει κάτι στον πνεύμονα. Γιατί λοιπόν μας βασανίζουν έτσι; Γιατί η επιτροπή εμβολιασμού δεν μας έχει ήδη συμπεριλάβει στον εμβολιασμό» διερωτάται, με αγωνία, μιλώντας στο iefimerida.gr.

Η Μ.Τ. βλέπει πολύ θετικά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Ομως απορεί: «Πολλοί εκ των ηλικιωμένων που έλαβαν προτεραιότητα είναι υπερήλικοι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους. Εχω άνθρωπο, γνωστό, 97 ετών, που εδώ και 10 χρόνια παραμένει στο σπίτι. Ταυτόχρονα, δεν εμβολιάζεται ο καρκινοπαθής που εργάζεται ή ο νεφροπαθής που πηγαίνει για αιμοκάθαρση. Εχει λογική αυτό;».

Ασαφή τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τη Μ.Τ., μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες Αρχές του κράτους δεν έχουν δώσεις σαφείς εξηγήσεις για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

«Λένε ένα “ευπαθείς ομάδες” και θεωρούν ότι αρκεί. Ποιοι από τις ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτοι; Υπάρχουν καρκινοπαθείς πρώτου σταδίου και τελικού σταδίου. Υπάρχουν τόσες άλλες κατηγορίες σοβαρών νοσημάτων, ή καρκινοπαθείς διαφόρων ηλικιών. Εγώ είμαι σε τελευταίο στάδιο, παίρνω αναπηρική και μπορώ να μην εργάζομαι. Υπάρχουν όμως νεότεροι καρκινοπαθείς που είναι κάθε μέρα στον δρόμο. Είναι φοβερό να σκέφτεται κάποιος με σοβαρό νόσημα ότι αν ήταν συγγενής υπουργού μπορεί να είχε ήδη εμβολιαστεί», αναφέρει η Μ.Τ. στο iefimerida.

Και ο ογκολόγος της, όπως λέει, συμμερίζεται την ίδια άποψη. «Δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάταξη, αν θα ληφθούν υπ' όψιν τα στάδια, αν θα πρέπει να υποβάλει κάποιο έγγραφο ο ίδιος και πού θα το στείλει. Αυτό δεν γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, το γνωρίζουμε αυτό. Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αρχείο νεοπλασιών. Δηλαδή, ένα αρχείο που να λέει “η Μ.Τ. είχε καρκίνο από τότε και σήμερα είναι έτσι”».

«Είμαστε ασθενείς, αλλά καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει»

Η Μ.Τ. περιγράφει τη διαδικασία ως ένα «βασανιστήριο» από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων:

«Το ότι είμαστε ασθενείς δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε. Εχω τελειώσει Πολυτεχνείο, έχω δύο μεταπτυχιακά. Εχω υποστεί μόνο στη μνήμη μικρή βλάβη, καθώς είχα δύο φορές καρκίνο στον εγκέφαλο. Ομως δεν τα έχω χάσει. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός εργαζομένων και μη. Οι άνθρωποι που έχουν σοβαρό νόσημα και εργάζονται να έχουν προτεραιότητα. Εγώ, που εργαζόμουν από φοιτήτρια και παίρνω σύνταξη, μπορώ να πάω λίγο πιο πίσω. Επιπλέον, οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να εμβολιαστούμε μόνο σε νοσοκομεία, γιατί έχουμε και παράπλευρες ασθένειες. Να υπάρχει ένας εντατικολόγος, ένας καρδιολόγος. Δεν μπορούμε να εμβολιαστούμε στο τάδε κέντρο υγείας, που δεν θα έχει τις υποδομές. Να πάψει λοιπόν να μας “βασανίζει” η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και να βγάλει τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες. Ολοι έχουμε ευθύνη».

Τι έχει ειπωθεί για τις ευπαθείς ομάδες

Η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης για το ζήτημα ήρθε χθες από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη. Οπως είπε, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται, σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται κάθετα, χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Ποια νοσήματα περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες

Κατά την ενημέρωση που έκαναν τη Δευτέρα η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τονίστηκε ότι στις ομάδες «πολύ υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

-Μεταμοσχευμένοι (συμπαγές όργανο, μυελός οστών ή βλαστικών κυττάρων το τελευταίο εξάμηνο)
-Ατομα με νεφρική ανεπάρκεια
-Αιμοκαθαιρούμενοι
-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)
-Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) -Ανοσοκαταστολή
-Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου
-Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
-HIV με CD4<200 κύτταρα/μL -Αλλα νοσήματα
-Κυστική ίνωση
-Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
-Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
-Σύνδρομο Down
-Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Στην κατηγορία «αυξημένου κινδύνου» υπάγονται:

-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, όπως Ασθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία -Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος
-Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου -Σακχαρώδης διαβήτης
-Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
-Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο -Χρόνια ηπατική νόσος
-Κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα -Χρόνια νευρολογικά νοσήματα
-Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία -Ανοσοκαταστολή
-Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ