«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τα 4 οφέλη του προγράμματος -Φέρνει έργα 1,5 δισ., έως 60.000 αναβαθμίσεις κατοικιών ετησίως - iefimerida.gr

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τα 4 οφέλη του προγράμματος -Φέρνει έργα 1,5 δισ., έως 60.000 αναβαθμίσεις κατοικιών ετησίως

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ : Πανοραμική εικόνα από πολυκατοικίες στην Αθήνα
Ο κορωνοϊός φρέναρε τις τιμές των ακινήτων / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα οφέλη που θα προκύψουν από το πρόγραμμα επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παρουσίασε η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κυρία Σδούκου μίλησε για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» χθες το απόγευμα σε εκδήλωση στη Λάρισα που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25-40 νέες θέσεις εργασίας και ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου και στη Θεσσαλία  θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου) θα οδηγήσει στην υλοποίηση έργων ύψους 1,5 δις. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο, που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία και ιδίως τον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τέθηκε σε λειτουργία το helpdesk (εξυπηρέτηση κοινού) για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα 4 μεγάλα οφέλη του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Oπως παρατήρησε η κυρία Σδούκου, «η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο τα κτίρια, τη σημασία που έχουν για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και τις αδυναμίες τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, το σπίτι έγινε το επίκεντρο της καθημερινότητάς μας. Αυτή η νέα συνθήκη, που έφερε μαζί της η υγειονομική κρίση, ανέδειξε την ανακαίνιση των κατοικιών και γενικά των κτιρίων με όρους ενεργειακής αποδοτικότητας, ως στρατηγική προτεραιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, πριν μια εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της  για την ενεργειακή εξοικονόμηση με τίτλο «Κύμα Ανακαινίσεων», στοχεύοντας στον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών ανακαινίσεων για την επόμενη δεκαετία και στην επίτευξη υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης με αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Mε αυτόν τον τρόπο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. θα βελτιωθεί δραστικά η ποιότητα ζωής των ενοίκων και όσων χρησιμοποιούν τα κτίρια,
  2. θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη,
  3. θα ενταθεί η ψηφιοποίηση,
  4. και θα ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των υλικών

Δείτε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Όπως υπενθύμισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, «όλα αυτά γίνονται για να εκπληρωθεί ο ευρωπαϊκός στόχος (στον  οποίο έχει δεσμευτεί και η Ελλάδα) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος, προαπαιτούμενο είναι να μειωθούν –σε επίπεδο ΕΕ- οι ρύποι από τα κτίρια σε ποσοστό 60% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά 14%. Επομένως,  αν θέλουμε να βαδίσουμε προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον  έως το 2050, πρέπει να επενδύσουμε στην ανακαίνιση των κτιρίων. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας . Και ο τρίτος λόγος είναι ότι οι επενδύσεις στα κτίρια δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και κινητοποιούν επενδύσεις που βασίζονται συχνά σε τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργούν ζήτηση για εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία στα ακίνητα»

Σδούκου: Στόχος η αναβάθμιση 60.000 κατοικιών τον χρόνο

Η κυρία Σδούκου προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι έως το 2030, θα μπορούσαν να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτίρια και να δημιουργηθούν μέχρι και 160. 000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας να ανέβουμε στο  “Κύμα Ανακαινίσεων”. Κι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που προβλέπει για φέτος τη διάθεση πόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ.»

Οπως είπε, «την ίδια στιγμή, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ ευρώ μόνο για δράσεις τύπου “Εξοικονομώ”, και ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και τούτο διότι έχουμε δεσμευτεί να αναβαθμίζουμε 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030, ο αριθμός αυτός να φθάσει στις 600.000 κατοικίες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας τις βασικές αρχές του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε τη διεύρυνση των εισοδηματικών κτιρίων καθώς και την αύξηση των ποσοστών επιδότησης και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορωνοϊού,  αλλά και για την ενίσχυση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 10 βασικοί τύποι ενεργειακών αναβαθμίσεων που υποστηρίζει το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Και οι κοινόχρηστοι χώροι

Οπως εξήγησε, «ακριβώς επειδή προσφέρουμε αρκετά υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων, δεν μπορούμε να «σκορπάμε»  αφειδώς τα χρήματα. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει αυστηρές προδιαγραφές, όπως π.χ. την αναβάθμιση του σπιτιού κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα». Υπογράμμισε επίσης τα καινούρια στοιχεία του προγράμματος στο σκέλος των ηλεκτρομηχανολογικών παρεμβάσεων που αφορούν στην επιλεξιμότητα συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που θα συνεργάζονται με τα συστήματα παραγωγής. «Σε συνέχεια του νόμου περί ηλεκτροκίνησης, επιδοτούμε και σε αυτό το πρόγραμμα τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Επιδοτούμε επίσης τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, ώστε να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας που επιβαρύνει τους κοινόχρηστους λογαριασμούς των πολυκατοικιών».

Αναφερόμενη τέλος ειδικότερα στις πολυκατοικίες, επισήμανε ότι από φέτος εισάγεται μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Και καθώς έχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες, είμαι σίγουρη ότι και σε αυτό το τομέα, το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί αισθητά βελτιωμένο και πιο ελκυστικό από τα προηγούμενα», κατέληξε η κυρία Σδούκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ