Εστίαση: Βάζει «λουκέτα» πανελλαδικά στις 16 Νοεμβρίου -Τα αιτήματα του κλάδου - iefimerida.gr

Εστίαση: Βάζει «λουκέτα» πανελλαδικά στις 16 Νοεμβρίου -Τα αιτήματα του κλάδου

karekles
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), στα πλαίσια της αντίδρασης για τα νέα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, «την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας».

Τα αιτήματα του κλάδου:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνονται:

  1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  3. Εξ' ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καββαθάς: Το λάθος που γίνεται στους ελέγχους στο take away

Σύγχυση σε ένα σημαντικό κομμάτι ιδιοκτητών της εστίασης και πελατών έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, υπάρχει κακή πληροφόρηση ορισμένων επιχειρήσεων στην εστίαση σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την πανδημία, με συνέπεια να προκαλούνται αναίτια προβλήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι ένα βασικό λάθος που γίνεται αφορά το take away. «Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω, αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά, η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ακόμη, ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο δυσκολεύουν πάρα τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Μάλιστα, έκανε λόγο για μείωση τζίρου 30% με 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.

«Είχαμε 600 σκαναρίσματα QR σε μονάδα εστίασης το Σαββατοκύριακο… Επτά ήταν τα rapid tests, τα υπόλοιπα οι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι απέχουν από την εστίαση, κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» ήταν η διαπίστωσή του. «Από τους περίπου 96.000 ελέγχους  η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ