Ακόμη ένα βήμα για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. έγινε χθες, με την παρουσίαση της εφαρμογής μέσω της οποίας οι ασθενείς θα αξιολογούν την εμπειρία τους στα νοσοκομεία.
Την ψηφιακή εφαρμογή παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Το έργο αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Αφορά στη δημιουργία εφαρμογής για τη μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας.
Σκοπός του έργου είναι η μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών που έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτοί που συμμετέχουν στην αξιολόγηση να είναι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν νοσηλευθεί από μία ημέρα και άνω σε δημόσιο νοσοκομείο.
Το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου -Τι θα αφορούν οι 35 ερωτήσεις
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει συνολικά 35 ερωτήσεις που έχουν οργανωθεί σε οκτώ θεματικούς άξονες, οι οποίοι αποτυπώνουν ολόκληρο το φάσμα της νοσηλευτικής εμπειρίας:
- Διαδικασία εισαγωγής και πρόσβαση στις υπηρεσίες: Τρόπος εισαγωγής (προγραμματισμένα ή μέσω ΤΕΠ), χρόνος αναμονής, διαθεσιμότητα προσωπικού και εξοπλισμού.







2. Σχέση με το προσωπικό: Συνεργασία, σεβασμός, διαθεσιμότητα και ενσυναίσθηση γιατρών και νοσηλευτών.

3. Ενημέρωση και συμμετοχή στις αποφάσεις: Επάρκεια ενημέρωσης, συχνότητα επικοινωνίας, πληροφόρηση για θεραπευτικούς κινδύνους και ενεργός ρόλος του ασθενούς.

4. Υποστήριξη και ανθρώπινη προσέγγιση: Κατά πόσο οι ασθενείς ένιωσαν ασφαλείς και υποστηριγμένοι.

5. Καθαριότητα, υγιεινή και ποιότητα σίτισης: Συνθήκες στους θαλάμους, στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και ποιότητα των γευμάτων.

6. Ενημέρωση κατά την έξοδο: Τι πληροφορίες έλαβε ο ασθενής με το εξιτήριο.

7. Λειτουργία Γραφείων Δικαιωμάτων Ασθενών: Εξυπηρέτηση, διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα.

8. Γενική εμπειρία νοσηλείας: Συνολική βαθμολογία σε κλίμακα 1 έως 5.

Τι γίνεται με τα δεδομένα που συλλέγονται
Αφού ο ασθενής έχει απαντήσει τις ερωτήσεις, τα δεδομένα συλλέγονται και αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων και παρέχεται η δυνατότητα συγκεντρωτικής παρουσίασής τους σε σύστημα διοικητικής πληροφόρησης.
Βάσει των δεδομένων προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά Άξονα Αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική, ώστε να είναι εφικτή η συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση & αποτίμηση της πορείας στον χρόνο, καθώς και η πραγματοποίηση συγκρίσεων.
Προβλέπεται διαβαθμισμένη πρόσβαση στα δεδομένα, μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
Το τέλος της διαδρομής των δεδομένων είναι η συγκέντρωσή τους στην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων, όπου αναφέρονται τα θετικά σημεία, οι αδυναμίες και οι ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Η διαδικασία από το εξιτήριο μέχρι τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου

- Ο πολίτης λαμβάνει το SMS κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Προϋπόθεση να έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση.
- Η δυνατότητα αξιολόγησης παραμένει ενεργή για 7 ημέρες.
Βήμα-βήμα η εφαρμογή
- Το SMS συμμετοχής στην αξιολόγηση
- Αυθεντικοποίηση χρήστη
- Σελίδα σύνδεσης



Τα προσδοκώμενα οφέλη
Τα οφέλη που προσδοκά το υπουργείο Υγείας μέσω της εφαρμογής είναι κατ' αρχάς ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η μείωση των ανεκπλήρωτων αναγκών του πληθυσμού, η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του Ε.Σ.Υ. και η πραγματοποίηση συγκρίσεων & εντοπισμός καλών πρακτικών.