Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο Αύγουστος στη ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις.
Όπως διαβάζουμε στο meteo.gr, στο παρακάτω γράφημα (Εικόνα 1), σύμφωνα με το 96% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C, μεταξύ 1 και 2°C και άνω των 2°C είναι 35%, 38% και 23%, αντίστοιχα.
Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C είναι 4%.
Η μέση τιμή των 400 σεναρίων είναι +1.34°C.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά, ο χάρτης της Εικόνας 2 απεικονίζει την απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας Αυγούστου με βάση τη μέση τιμή των 400 σεναρίων.
Όπως προκύπτει, θετικές αποκλίσεις αναμένονται σε όλη την ήπειρο, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου ξεπερνούν τους +2°C.
Στη Μεσόγειο, οι εντονότερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα δυτικά και μειώνονται προς τα ανατολικά.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 400 πιθανά σενάρια από τα εξής 8 κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), CMCC (Ιταλία) και BOM (Αυστραλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.
Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.


Όσον αφορά τον περασμένο Ιούνιο, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση στη ΝΑ Ευρώπη ήταν +1.71°C, ενώ η μέση τιμή όλων των σεναρίων της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που εκδόθηκε τον Μάιο του 2025 ήταν +0.99°C.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα (Εικόνα 3), το μέγεθος της απόκλισης που παρατηρήθηκε είχε πιθανότητα 34% και ήταν το 2ο πιθανότερο πεδίο τιμών στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.
