Παρά τη συνεχή πίεση από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και τη διαρκή αγωνία των νοικοκυριών για το κόστος ζωής, οι Έλληνες εξακολουθούν να πετούν τεράστιες ποσότητες τροφίμων στα σκουπίδια.
Η πιο πρόσφατη και ολοκληρωμένη ελληνική επιστημονική μελέτη για τη σπατάλη τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2026 στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings της MDPI με τίτλο «Food Waste Behavior Among Greece Consumers: A Cluster Analysis», αποτυπώνει με σχεδόν σοκαριστικό τρόπο τη μεγάλη αντίφαση της ελληνικής κοινωνίας όπου οι πολίτες δηλώνουν ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο πρόβλημα, όμως η καθημερινή τους συμπεριφορά δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Η έρευνα των Ζαχαρία Παπανικολάου, Χρήστου Καρελάκη, Απόστολου Γούλα και Ηλία Τσότσα, ανέλυσε τις διατροφικές συμπεριφορές 870 καταναλωτών από την Κεντρική Μακεδονία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες στατιστικές μεθόδους και ανάλυση ομάδων καταναλωτών, προκειμένου να καταγράψουν όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στο φαγητό.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωνε ότι θεωρεί τη σπατάλη τροφίμων σοβαρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και πιστεύει ότι η ίδια διαχειρίζεται υπεύθυνα το φαγητό μέσα στο σπίτι. Όταν όμως οι ερευνητές προχώρησαν σε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις γύρω από τις καθημερινές πρακτικές κατανάλωσης, αποθήκευσης και αγορών, η εικόνα άλλαξε δραματικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να πετούν σημαντικές ποσότητες τροφίμων, πολλές φορές χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.
Φρούτα και λαχανικά πρώτα στη λίστα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια
Στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που καταλήγουν συχνότερα στα σκουπίδια βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ακολουθούν το ψωμί και τα αρτοποιήματα, τα μαγειρεμένα φαγητά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες αλλά και ακριβότερα προϊόντα όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά. Οι βασικότεροι λόγοι πίσω από τη σπατάλη είναι οι υπερβολικές αγορές, οι παρορμητικές καταναλωτικές συνήθειες, οι προσφορές τύπου «1+1», η λανθασμένη αποθήκευση, ο κακός προγραμματισμός γευμάτων και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού που τελικά μένουν αχρησιμοποίητες μέσα στα ψυγεία.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας αφορά τους νεότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μικρότερες ηλικίες εμφανίζουν σαφώς υψηλότερες τάσεις σπατάλης τροφίμων. Οι νέοι αγοράζουν συχνότερα χωρίς λίστα, επηρεάζονται περισσότερο από διαφημίσεις και προσφορές και καταλήγουν να πετούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα όσοι έχουν βιώσει περιόδους οικονομικών δυσκολιών ή στερήσεων, εμφανίζουν πιο προσεκτική διαχείριση τροφίμων και μεγαλύτερη τάση αξιοποίησης των leftovers.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην ένδειξη «ανάλωση έως» και στο «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», με αποτέλεσμα χιλιάδες τρόφιμα να απορρίπτονται ενώ παραμένουν απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, στα συσκευασμένα προϊόντα και στις ξηρές τροφές, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι μόνο η σωστή ενημέρωση των πολιτών θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τη σπατάλη.
Τα προφίλ των Ελλήνων καταναλωτών
Η έρευνα χαρτογράφησε ακόμη και διαφορετικά «προφίλ» Ελλήνων καταναλωτών. Μία ομάδα εμφανίζεται οργανωμένη, με οικολογική συνείδηση, σωστό προγραμματισμό αγορών και περιορισμένη σπατάλη. Μια δεύτερη ομάδα λειτουργεί παρορμητικά, αγοράζει χωρίς σχεδιασμό και εμφανίζει πολύ υψηλότερα ποσοστά απόρριψης τροφίμων. Υπάρχει επίσης μια ενδιάμεση κατηγορία πολιτών που επιθυμεί να μειώσει τη σπατάλη αλλά δυσκολεύεται να το πετύχει στην πράξη. Το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει μία ενιαία καταναλωτική συμπεριφορά και άρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντιες λύσεις για όλους.
Τα συμπεράσματα της ελληνικής μελέτης αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν συνδυάζονται με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σπατάλη τροφίμων. Υπολογίζεται ότι παράγονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ η συνολική σπατάλη φτάνει περίπου τα 201 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Οι αριθμοί αυτοί τοποθετούν τη χώρα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει μια πολυετή οικονομική κρίση που θεωρητικά θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε πιο συγκρατημένες καταναλωτικές συνήθειες.
Κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κατά μέσο όρο περίπου 98 κιλά τροφίμων ετησίως
Παράλληλα, άλλες μετρήσεις που παρουσιάζονται από περιβαλλοντικούς οργανισμούς όπως η WWF Ελλάς καταγράφουν ότι κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κατά μέσο όρο περίπου 98 κιλά τροφίμων ετησίως, ενώ περισσότεροι από 500.000 τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα απορρίμματα αντί να καταναλωθούν. Από αυτά, περίπου 55 κιλά ανά άτομο αφορούν τρόφιμα που παραμένουν απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση, ενώ μόνο 43 κιλά αντιστοιχούν σε μη βρώσιμα υπολείμματα όπως φλούδες ή κόκαλα.
Η κατανομή της σπατάλης ανά τομέα αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος ξεκινά από τα ίδια τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα σπίτια ευθύνονται για περίπου 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά κάτοικο ετησίως. Ακολουθούν η παραγωγή και η μεταποίηση με περίπου 35 κιλά η καθεμία, η εστίαση με 21 κιλά και το λιανεμπόριο με 14 κιλά ανά κάτοικο. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται περίπου στα 70 κιλά ανά πολίτη, με την Ελλάδα να καταγράφει αισθητά χειρότερες επιδόσεις και να βρίσκεται κοντά στις πρώτες θέσεις μαζί με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, προκαλώντας οικονομική ζημιά που υπολογίζεται στα 143 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για περίπου το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περίπου 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Η παραγωγή τροφίμων θεωρείται ήδη μία από τις πιο επιβαρυντικές δραστηριότητες για το περιβάλλον, καθώς απορροφά περίπου το 70% του καθαρού νερού και το 34% της διαθέσιμης γης παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων — περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων — είτε σαπίζει στα σκουπίδια είτε χάνεται κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά βαθιά πολιτισμικό και κοινωνικό. Η ελληνική κουλτούρα της αφθονίας, η ανάγκη για «γεμάτο τραπέζι», η υπερβολική προμήθεια τροφίμων και η σύνδεση της φιλοξενίας με την υπερκατανάλωση φαίνεται ότι συνεχίζουν να επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά των νοικοκυριών. Παράλληλα, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι συνεχείς προσφορές ενισχύουν ακόμη περισσότερο την τάση για υπερβολικές αγορές.
Η WWF Ελλάς προειδοποιεί ότι η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ ακόμη και το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές προβλέψεις για τη μείωση του προβλήματος έως το 2030. Η οργάνωση ζητά τη θέσπιση δεσμευτικού στόχου για μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού έως το 2030, ενώ παράλληλα υλοποιεί δράσεις όπως το πρόγραμμα «Hotel Kitchen» για τη μέτρηση και τον περιορισμό των απορριμμάτων τροφίμων σε ξενοδοχεία και την πρωτοβουλία «Food Providers Waste Fighters» στον χώρο του contract catering.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι λύσεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε γενικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Προτείνουν στοχευμένες πολιτικές ανά ηλικιακή και κοινωνική ομάδα, εκπαίδευση από το σχολείο για τη σωστή διαχείριση τροφίμων, καλύτερη ενημέρωση για τις ημερομηνίες λήξης, ενίσχυση της κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης φαγητού και πρακτικές συμβουλές meal planning μέσα στην οικογένεια.
Το πιο ανησυχητικό όμως εύρημα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σπατάλη τροφίμων αυξάνει το κόστος ζωής, επιβαρύνει το περιβάλλον και ενισχύει κοινωνικές ανισότητες. Παρ’ όλα αυτά, η γνώση αυτή δεν μετατρέπεται σε καθημερινή πράξη. Και κάπως έτσι, πίσω από τα γεμάτα ψυγεία, τις σακούλες των προσφορών και τα οικογενειακά τραπέζια όπου φαγητά περισσεύουν πάντα, η Ελλάδα συνεχίζει να πετά στα σκουπίδια εκατομμύρια τόνους φαγητού κάθε χρόνο.