Επιχείρηση Όντιν: Πώς συνέλαβαν τον συνεργάτη της Χαμάς στην Κρήτη -Θα έφτιαχνε εκρηκτικά, σχεδίαζε επίθεση - iefimerida.gr

Επιχείρηση Όντιν: Πώς συνέλαβαν τον συνεργάτη της Χαμάς στην Κρήτη -Θα έφτιαχνε εκρηκτικά, σχεδίαζε επίθεση

H πολυκατοικία που διέμενε ο Παλαιστίνιος
H πολυκατοικία που διέμενε ο Παλαιστίνιος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πληροφορίες που έφτασαν στην ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική για ενδεχόμενη σχέση του 37χρονου Παλαιστίνιου στην Κρήτη με τέσσερις συμπατριώτες του που πιάστηκαν να ετοιμάζουν χτύπημα στην Κύπρο, οδήγησαν στη σύλληψή του.

Ο 37χρονος που απολογείται σήμερα στον εισαγγελέα Αγίου Νικολάου, ζούσε στη Λωρίδα της Γάζας και από εκεί πηγαινοερχόταν λόγω ασύλου. Στην Ελλάδα έμενε μόνος του, αλλά στη Γάζα έχει δύο παιδιά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί φέρεται να ήρθε σε επαφή με στελέχη της Χαμάς οι οποίοι τον έστειλαν για εκπαίδευση στη Μαλαισία μαζί με τον έναν εκ των συλληφθέντων στην Κύπρο.

Στη Μαλαισία εκπαιδεύτηκαν για το πώς θα φτιάξουν εκρηκτικά με απλά χημικά υλικά, όπως για παράδειγμα με λιπάσματα. 

Ο Παλαιστίνιος αιτήθηκε άσυλο στην Ελλάδα και βρισκόταν νόμιμα εδώ. Ζούσε στα Πατήσια επί της οδού Αχαρνών όπου έγιναν και οι έρευνες στο σπίτι του, ενώ εργαζόταν αυτή την περίοδο σε ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο.

H επιχείρηση Όντιν

Η επιχείρηση για τη σύλληψή του με την κωδική ονομασία «Όντιν» (θεός των Βίκινγκς, ο οποίος ταυτίστηκε αργότερα με τον Άγιο Νικόλαο… περιοχή όπου συνελήφθη) έγινε στις 5 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 7 το απόγευμα είχε ομολογήσει τη δράση του στα στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί πως επιχείρησε μέσω διαδικτύου να προμηθευτεί τα υλικά για τον εκρηκτικό μηχανισμό που ετοίμαζε.

Οσον αφορά το κρουαζιερόπλοιο που φέρεται να ήταν ο στόχος του, σε αυτό καταλήγουν οι Αρχές καθώς πρόκειται για κρουαζιέρα Ισραηλινών πολιτών που έφτανε στην περιοχή και είναι πολύ πιθανό να ήταν αυτός ο μεγάλος τους στόχος. Το κρουαζιερόπλοιο, το Crown Iris που έχει γίνει συχνά στόχος διαδηλωτών, θα έφταωε στην Κρήτη την Τρίτη, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο συλληφθείς βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο όπου εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος σε γνωστό ξενοδοχείο και κατά τη σύλληψή του φέρεται να ομολόγησε τις κινήσεις του για τρομοκρατικό χτύπημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχέση του με τους τρομοκράτες στην Κύπρο

Η σύλληψή του ενδεχομένως δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχε φτάσει στα αυτιά των Αρχών η σύλληψη 4 υπόπτων στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε το Philenews, κάτω υπό άκρα μυστικότητα 4 Παλαστίνιοι συνελήφθησαν καθώς βρέθηκαν εκρηκτικά (με παρόμοια υλικά) με τα οποία ετοίμαζαν χτύπημα κατά Ισραηλινών στην Κύπρο.

Από τους τέσσερις, κρατούνται οι δύο, 32 και 38 ετών, ενώ ύποπτοι ως συνεργάτες τους, είναι ένας 54χρονος και ένας 57χρονος.

Τα πρόσωπα αυτά ζουν εδώ και πολλά χρόνια στο νησί και έχουν και κυπριακή υπηκοότητα, αναφέρει το Μέσο. Η σύλληψή τους έγινε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο Λάρνακας.

Ο 32χρονος και ο 38χρονος φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στην υπόθεση και διερευνάται κατά πόσο συνεργάζονταν και με άλλα άτομα στην Κύπρο. Ο 32χρονος, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει συνδεθεί τόσο με το σπίτι στην Ακτή του Κυβερνήτη, όσο και με διαμέρισμα στις Καμάρες Λάρνακας, στο οποίο διέμενε με την οικογένειά του. Στα δύο σπίτια εντοπίστηκαν υλικά κατασκευής εκρηκτικών, ανάμεσά τους και νιτρική αμμωνία. Με αυτά φαίνεται να έχει συνδεθεί και ο 38χρονος, που διέμενε παράνομα στην Κύπρο και εκτιμάται πως κατάφερε να εισέλθει στο έδαφος της Κύπρου από τα Κατεχόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη μεγάλη ποσότητα των υλικών κατασκευής εκρηκτικών εντοπίστηκε στην κατοικία στην Ακτή του Κυβερνήτη, την Πέμπτη 21 Μαΐου. Δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε και δεύτερη μεγάλη ποσότητα σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, που βρίσκεται στις Καμάρες και το οποίο παρακολουθείτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη χαμάς τρομοκρατία Κύπρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ