Οδηγός εργασίας: Τα 7 «SOS» για το επίδομα, τις αναστολές και το Δώρο Χριστουγέννων -Τι ισχύει για τις άδειες γονέων | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Οδηγός εργασίας: Τα 7 «SOS» για το επίδομα, τις αναστολές και το Δώρο Χριστουγέννων -Τι ισχύει για τις άδειες γονέων

Εργαζόμενοι: Ενας νέος στο μετρό μοναστηράκι
Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κατά την παράταση του lockdown.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν χθες 8 μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο που μεταξύ άλλων προβλέπουν δυνατότητα αναστολής πληρωμών δόσεων φορολογικών οφειλών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, επέκταση του συστήματος μείωσης ενοικίου και αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάσει τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται το καθεστώς της υποχρεωτικής τηλεργασίας για όλη την επικράτεια σε ποσοστό 50% του προσωπικού, καθώς και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που έρχεται τον Ιανουάριο. Παρά ταύτα, αρκετοί διατυπώνουν ερωτήματα για το σύστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας, τις άδειες ειδικού σκοπού και την τηλεργασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγός εργασίας: Τα 7 «SOS» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος δίνει μέσα από το iefimerida.gr τις απαντήσεις στα 7 πιο «καυτά» ερωτήματα για τους εργαζόμενους.

Ακολουθούν τα ερωτήματα και οι απαντήσεις:

1) Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να τεθούν σε αναστολή τον Δεκέμβριο;

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που και για τον μήνα Δεκέμβριο έχουν υποχρεωτικά αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση κρατικής αρχής καθώς και σε επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες βάσει λίστας ΚΑΔ, μπορούν να τεθούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Βασική ωστόσο προϋπόθεση είναι να είχαν προσληφθεί και να αποτελούσαν εργαζόμενοι της επιχείρησης κατά την 4η Νοεμβρίου 2020. Επομένως, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μεταγενέστερα, πχ 5 ή 6 Νοεμβρίου δεν έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή και επομένως να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, που θα καταβληθεί από τον κρατικό μηχανισμό.

2) Οι εργαζόμενοι μιας κλειστής επιχείρησης μπορούν να τεθούν σε τηλεργασία;

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υποχρεωτικά με κρατική απόφαση, τίθενται αυτόματα σε αναστολή της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο, αν η επιχείρηση διαθέτει επιπλέον δραστηριότητες, οι οποίες εξαιρούνται από την απαγόρευση λειτουργίας (πχ e shop), οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές, και εφόσον δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες τους. Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, τηρείται το συμβατικό ωράριο εργασίας τους, ενώ καταβάλλεται κανονικά ο ονομαστικός μισθός τους από τον εργοδότη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το μήνα Δεκέμβριο, μπορούν να τεθούν σε αναστολή;

Υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα προβεί προηγουμένως σε τροποποίηση και διόρθωση της δήλωσης α φάσης στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επομένως, ο εργοδότης καλείται πριν υποβάλλει τη δήλωση αναστολών για το μήνα Δεκέμβριο, να τροποποιήσει την αντίστοιχη δήλωση α φάσης του προγράμματος ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, αφαιρώντας τους εργαζόμενους που επιθυμεί να εντάξει στο μέτρο της αναστολής. Μεταγενέστερα, στην πλατφόρμα του ΠΣ Εργάνη, θα υποβάλλει τη δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος
Ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

4) Οι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι του προγράμματος 100.000 θέσεων εργασίας μπορούν να τεθούν σε αναστολή;

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, λόγω της ήδη επιδότησής τους από τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών για διάστημα έξι μηνών, δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός κάμπτεται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους. Όμοια εξαίρεση, υφίσταται όταν η επιχείρηση είναι πληττόμενη μεν, αλλά έχει θέσει σε αναστολή το 100% των εργαζομένων της στο μέτρο της αναστολής. Στις παραπάνω εξαιρετικές περιπτώσεις, για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή, για τόσο θα επεκταθεί η επιδότηση του κράτους αναφορικά με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, παρατείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σύμβαση εργασίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5) Ποιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο;

Η κρατική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου ανέρχεται στα 534 ευρώ και όχι στα 800, όπως για το μήνα Νοέμβριο. Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 534 ευρώ αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής. Επομένως, αν ο εργαζόμενος τεθεί λιγότερες από 30 ημέρες σε αναστολή, θα λάβει την αναλογία των 534 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για όλο το διάστημα της αναστολής οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, η οποία θα καλύπτεται απευθείας από τον κρατικό μηχανισμό.

6) Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια των εορτών;

Η άδεια ειδικού σκοπού ως διευκόλυνση για τους εργαζόμενους γονείς, που έχουν τέκνα που φοιτούν έως τη Γ' τάξη γυμνασίου, έχει παραταθεί και εξακολουθεί να υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα, οι σχολικές δομές θα αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Ωστόσο, για το διάστημα των εορτών, κατά το οποίο έτσι και αλλιώς οι σχολικές μονάδες ακόμα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα παρέμεναν κλειστές, οι εργαζόμενοι φαίνεται να μη δικαιούνται την σχετική άδεια. Όμοια αντιμετώπιση είχε υιοθετηθεί άλλωστε και για το διάστημα εορτών του Πάσχα, με το ίδιο σκεπτικό από το οικείο Υπουργείο.

7) Πώς και πότε θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων;

Τον Ιανουάριο θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή την εκκαθάριση του Δώρου Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί με τρεις πιστώσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή :

  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου.
  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τις αναστολές Μαίου – Νοεμβρίου, δηλαδή τα επτά όγδοα του τμήματος του Δώρου που καταβάλλει το κράτος.
  • Τον Ιανουάριο θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου, δηλαδή το ένα όγδοο του τμήματος του Δώρου που καταβάλλει το κράτος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, ειδικά για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του Δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του Δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Γιάννης Κ. Καρούζος είναι δικηγόρος - εργατολόγος με έδρα την Αθήνα

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ