fbpx Επίδομα 400 ευρώ: Οι 7 κλάδοι επιστημόνων που θα το λάβουν -Πώς και πότε θα καταβληθεί | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Επίδομα 400 ευρώ: Οι 7 κλάδοι επιστημόνων που θα το λάβουν -Πώς και πότε θα καταβληθεί

επίδομα: Μια κοπέλα περπατά με τον σκύλο της στην Ερμού
08|01|2021 | 09:25
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Στο άμεσο διάστημα αναμένεται να καταβληθεί σε συγκεκριμένους κλάδους επιστημόνων ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ, με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης.

Το επίδομα, που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τελικά θα δοθεί σε 7 κλάδους αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Οι κλάδοι αυτοί είναι οι εξής:

  1. δικηγόροι
  2. μηχανικοί
  3. οδοντίατροι
  4. γεωτεχνικοί
  5. οικονομολόγοι
  6. συμβολαιογράφοι
  7. δικαστικοί επιμελητές

Το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 35 με 40 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμανθεί ανάμεσα στους 80.000 και 100.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Επίδομα 400 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα δοθεί

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η απόφαση και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα 400 ευρώ αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η χορήγηση του έκτακτου αυτού επιδόματος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο με το Νόμο 4756/2020 (άρθρο 66) και επρόκειτο να δοθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη συμπλήρωση αιτήσεων στα μέσα Ιανουαρίου -αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα γίνει μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ ή πλατφόρμας του ΟΑΕΔ- και την καταβολή του επιδόματος στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Το ποσό θα εκταμιευτεί από τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ανεργίας στον οποίο κατατίθεται μηνιαία εισφορά 10 ευρώ τόσο από τους αυτοαπασχολούμενους όσο και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αιτήσεις, κατά το ίδιο δημοσίευμα, θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποιοι «χάνουν» το επίδομα

Ο στόχος είναι το επίδομα των 400 ευρώ να δοθεί σε νέους επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν κλείσει την πρώτη πενταετία, καθώς πλήττονται σημαντικά από το lockdown καθώς και σε όσους εν γένει επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα.

Από την καταβολή του έκτακτου επιδόματος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα μείνουν εκτός όσοι είναι μισθωτοί από τις εν λόγω ειδικότητες, αφενός γιατί δεν επιβαρύνονται με την εισφορά ανεργίας όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και αφετέρου διότι ως μισθωτοί ενδέχεται να καλύπτονται από τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας με τη χορήγηση ανάλογου επιδόματος. Εξετάζεται επίσης να μην μπορούν να κάνουν αιτήσεις και όσοι έχουν παράλληλη δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, κριτήρια εισοδήματος θα υπάρξουν αλλά δεν θα μπουν κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η χρήση των κριτηρίων θα εξεταστεί μετά το πέρας των αιτήσεων και εφόσον ξεπεραστεί το όριο των 100.000 δικαιούχων, δηλαδή αφού εξαντληθεί το κονδύλι των 40 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση προβλέπει ότι θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων η μείωση του τζίρου τους για το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ώστε οι δικαιούχοι να περιοριστούν στα επίπεδα του συνολικού προϋπολογισθέντος επιδόματος των 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή να μην ξεπεράσουν τους 100.000.

ΣΧΟΛΙΑ