ΕΜΠ: Επαγγελματική «αναγέννηση» των μηχανικών στην αγορά εργασίας -Τα 11 ατού - iefimerida.gr

ΕΜΠ: Επαγγελματική «αναγέννηση» των μηχανικών στην αγορά εργασίας -Τα 11 ατού

πολυτεχνειο απο ψηλα
Ερευνα του ΕΜΠ για την αγορά εργασίας / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις περιέχει η νέα έρευνα που διεξήγαγε το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, για την ένταξη των διπλωματούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αγορά εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η έρευνα αφορά στους διπλωματούχους της περιόδου 2011-2019 και διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου 2023 σε ευρύ δείγμα 1.307 διπλωματούχων του ΕΜΠ, ποσοστό 10,5% επί του συνόλου των αποφοίτων της περιόδου. Εξετάστηκε μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με την επαγγελματική εξέλιξη των μηχανικών, μετά την αποφοίτησή τους από το ΕΜΠ, δηλαδή, κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαγγελματική εξέλιξη των μηχανικών

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά απασχόλησης των αποφοίτων του ΕΜΠ, η κατάσταση της αγοράς εργασίας, μετά την «κρίση χρέους», οι προκλήσεις που εμφανίζονται στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, η οργάνωση της εργασιακής διαδικασίας, μετά την πανδημία, η επίδραση της ενεργειακής κρίσης κλπ.

Τα 11+1 σημεία της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των διπλωματούχων του ΕΜΠ (2011-2019)

Με βάση την έρευνα, (1) οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ προσεγγίζουν το 2023 μία κατάσταση «πλήρους απασχόλησης». Οι άνεργοι του δείγματος ανέρχονται μόλις στο 2%, στοιχείο που αναδεικνύει τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των διπλωματούχων του ΕΜΠ και την «αναγέννηση» της αγοράς εργασίας των μηχανικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(2) Το ΕΜΠ συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, στοιχείο το οποίο τεκμηριώνει την ελκυστικότητα των σπουδών που προσφέρει το Ίδρυμα.

(3) Το 52% των διπλωματούχων συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και το 16,8% για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου.

(4) Σύμφωνα με την αξιολόγηση των διπλωματούχων του δείγματος, αναδείχθηκε ότι το ΕΜΠ συνεχίζει να αναβαθμίζει το επίπεδο των γνώσεων, αλλά και των δεξιοτήτων, που προσφέρει στους φοιτητές του, βελτιώνοντας την προσαρμογή των νέων μηχανικών στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

(5) Οι διπλωματούχοι συνεχίζουν να θεωρούν το δίπλωμα του ΕΜΠ ως το βασικότερο εφόδιο στην προσπάθειά τους να προσληφθούν σε μία θέση εργασίας που επιθυμούν.

(6) Σχεδόν το 60% των διπλωματούχων του δείγματος εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(7) Οι διπλωματούχοι του δείγματος βρίσκουν την πρώτη θέση απασχόλησής τους σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, μετά την αποφοίτησή τους, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει την εξαιρετικά γρήγορη απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

(8) Το 9,4% των διπλωματούχων του δείγματος διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό.

(9) Οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ, μετά την εκτόνωση των επιπτώσεων της ελληνικής «κρίσης χρέους», αναζητούν τη σταθερότητα, μέσω της μισθωτής εργασίας. Η αύξηση των μισθωτών διπλωματούχων του ΕΜΠ ακολουθεί τη γενικότερη τάση στο σύνολο της οικονομίας.

(10) Η «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία αποτέλεσε μία επαγγελματική διέξοδο κατά την πρώιμη φάση της «κρίσης χρέους», δέχεται τις επιπτώσεις των «πολλαπλών κρίσεων», παρουσιάζοντας συρρίκνωση. Για τις επιχειρήσεις των μηχανικών του δείγματος, η περιορισμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και το θέμα του ανταγωνισμού αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη περίοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(11) Ο κλάδος των κατασκευών, παρά την πίεση που έχει δεχθεί σε όρους αριθμού επιχειρήσεων, κύκλου εργασιών και αριθμού απασχολουμένων, συνεχίζει να αποτελεί την κατεξοχήν «πύλη εισόδου» των μηχανικών στην αγορά εργασίας.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΜΠ: hƩp://career.central.ntua.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ