Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου - iefimerida.gr

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικα cupcakes με γλάσο και κεράσια
Χριστουγεννιάτικα cupcakes με γλάσο και κεράσια / Φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρέτος, Σπυράκης, Σπυράκος, Σπήλιος, Σπυριδούλα, Σπυρούλα, Σπυρέτα, Σπυρίνα, Σπυρίδινα, Λούλα.

Σήμερα είναι

  • Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης
  • Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας

Σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου

  • 1820: Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.
  • 1868: Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
  • 1916: «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον Διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
  • 1969: Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.
  • 1973: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».
  • 1979: Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την Κολομβία και τον Ισημερινό, σκοτώνοντας 450 άτομα και δημιουργώντας ένα μεγάλο τσουνάμι.
  • 1994: Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.

Γεννήσεις στις 12 Δεκεμβρίου

  • 1863: Έντβαρντ Μουνκ, Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. («Η Κραυγή») (Θαν. 23/1/1944)
  • 1891: Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης, Έλληνας μεγαλοβιομήχανος. (Θαν. 18/1/1979)
  • 1934: Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, Ελληνίδα πολιτικός (Θαν. 26/9/2007)
  • 1944: Ζωή Λάσκαρη, Ελληνίδα ηθοποιός (Θαν. 18/8/2017)
  • 1955: Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».
  • 1985: Πατ Καλάθης, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι στις 12 Δεκεμβρίου

  • 1909: Καρλ Κρουμπάχερ, Γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (Γεν. 23/9/1856)
  • 1987: Νίκος Σταυρίδης, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1910)
  • 2008: Τάσσος Παπαδόπουλος, Ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. (Γεν. 7/1/1934)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εορτολόγιο γιορτές σαν σήμερα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ