Απίστευτη απάτη στην πλάτη του ΕΟΠΥΥ -Θησαύριζαν με παράνομες συνταγογραφήσεις -54 γιατροί στην οργάνωση, μία λογίστρια σε ρόλο consigliere

Ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την απάτη στον ΕΟΠΥΥ -Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί και τα αρχηγικά μέλη, συνελήφθησαν, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι διέπρατταν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Φαίνεται μάλιστα πως 26 γιατροί παραπέμπονται μόνο για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, ενώ οι υπόλοιποι 28 ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Η οργάνωση «ψάρευε» τους αριθμούς ΑΜΚΑ από τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις παράνομες συνταγογραφήσεις τους.

Όπως εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Ο ρόλος λογίστριας στην οργάνωση της απάτης

Κεντρικό ρόλο στην ασύλληπτη κομπίνα φαίνεται πως διαδραμάτισε μια λογίστρια.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η γυναίκα εμφανίζεται να παίζει ρόλο consigliere της μαφίας, του ανθρώπου δηλαδή που συμβουλεύει τα ηγετικά στελέχη, κινεί τα νήματα και δίνει εντολές στα μέλη της ομάδας. Άλλωστε, με πρωτοβουλία της φαίνεται πως ιδρύθηκαν 11 εικονικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων νομιμοποιούνταν τα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους.

Συνταγογραφήσεις εκατομμυρίων μέσω ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια, μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του Οργανισμού και την αποζημίωσή τους για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια, συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων», συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στη νόμιμη λειτουργία των εταιρειών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από αριστερά: Ο επικεφαλής Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος, ο εκπρόσωπος ΕΛΑΣ Αποστ. Σκρέκας και η διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη-Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Δίκτυο εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων

Από την αστυνομική έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Οι κατηγορούμενοι, με αυτό τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Τη στρατολόγηση γιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για τον σκοπό αυτό επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του τομέα τους, έστελναν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες στη συνέχεια παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση, μέσω των εταιρειών τους.

Παράλληλα, προέβαιναν στις δωροδοκίες των γιατρών μέσω της καταβολής μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των γιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο γιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος και ο εκπρόσωπος ΕΛΑΣ Αποστ. Σκρέκας -Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Απορροφούσαν τα έσοδα μέσω δικτύου επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών-επιχειρήσεων και αναμειγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.

Σημειώνεται ότι εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρείτο η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Αμέσως μετά, τα χρήματα είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητάς τους, όπως σύσταση νέων υποκαταστημάτων και μίσθωση χώρων, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δαπάνες.

Τι ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: το ποσό των 246.980 ευρώ, 2 πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα, 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Δηλώσεις του Διευθυντή Οικονομικής Αστυνομίας

Σε συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος, δήλωσε πως «τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες».

«Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή» πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη σημείωσε πως η υπόθεση αυτή έχει ζημιώσει τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια το Δημόσιο. «Εννοείται, αυτονόητα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους» τόνισε.

Ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για την υπόθεση

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος και ανέλαβε την υπεράσπιση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, με ανακοίνωσή του καταγγέλει την ΕΛ.ΑΣ. για μια χωρίςνομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων και την παράνομη προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, χωρίς οι κατηγορούμενοι κι εμείς οι δικηγόροι τους να λάβουμε γνώση έστω και ενός εγγράφου απ’ αυτήν τη δικογραφία των 3.000 σελίδων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση σημειώνει:

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων στην σήμερα παρανόμως δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, όπου γνωστοί επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν με νοσοκομειακά υλικά μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας κατηγορούνται ότι δήθεν είναι μέλη εγκληματικής οργανώσεως, που διαπράττει απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και δωροδοκεί γιατρούς, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους για την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους.

Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να καταγγείλουμε τους αρμόδιους αστυνομικούς της οικονομικής υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την χωρίς καμία νομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων και την παράνομη προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, χωρίς οι κατηγορούμενοι κι εμείς οι δικηγόροι τους να λάβουμε γνώση έστω και ενός εγγράφου απ’ αυτήν τη δικογραφία των 3.000 σελίδων.

Είμαστε βέβαιοι, τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας, κος Αλέξιος Κούγιας, όσο κι εμείς, οι υπόλοιποι συνεργάτες του, ότι αυτή η ιδιαίτερα διογκωμένη και χωρίς αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία υπόθεσις δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να αποφύγει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει 2.000.000 ευρώ, τα οποία οφείλονται στους εντολείς μας και θα καταρρεύσει αύριο ενώπιον της κυρίας Ανακριτού Διαφθοράς, η οποία θα διενεργήσει την ανάκριση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ