Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου παραμένουν περίπου 442 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν με έντονο τρόπο να απομακρυνθούν από τον πρόχειρο χώρο φιλοξενίας.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν στο σημείο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν για ημέρες εγκλωβισμένοι, χωρίς να γνωρίζουν πότε και πού θα μετακινηθούν.
Εκατοντάδες μετανάστες στο λιμάνι Ρεθύμνου
Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Στο λιμάνι του Ρεθύμνου συνεχίζονται να βρίσκονται περίπου οι 442 μετανάστες οι οποίοι περιμένουν να αναχωρήσουν τμηματικά σε δομή στην υπόλοιποι Ελλάδα.
Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Η ανθρωπιστική δύναμη μεγάλη, καθώς εθελοντές, o Eρυθρός Σταύρος και ο Δήμος προσπαθούν και φροντίζουν για την ασφαλή παραμονή τους.
Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρει ότι η αυτοδιοίκηση έχει υπερβεί τα όριά της, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο και πρέπει να βρεθεί λύση.
Αρναουτάκης: «Είμαστε μόνοι μας»
Την εγρήγορση των κρατικών υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και εγκαίρως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που “ξεβράζονται” κατά εκατοντάδες στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου, ζητάει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εν αναμονή της σύσκεψης για το ζήτημα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο κ. Αρναουτάκης, μιλώντας στην εκπομπή "ΕΡΤζιανοί" της ΕΡΤ Χανίων, με την Ευτυχία Πενταράκη και τον Περικλή Κουκλάκη, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες και ζητά άμεσες παρεμβάσεις ώστε να αμβλυνθεί η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους πρόχειρους χώρους πρώτης υποδοχής στις μητροπόλεις των νομών του νησιού.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως παρά τις προτεινόμενες λύσεις που έχει εισηγηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και τρία χρόνια, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. “Πρέπει να βρεθούν οι λύσεις που έχουμε προτείνει σα νησί, εδώ και τρία χρόνια, επί Υπουργίας Δημήτρη Καιρίδη στο Υπ. Μετανάστευσης, για εξειδικευμένους χώρους προσωρινής υποδοχής, σε ανενεργά στρατόπεδα. Νομίζω έστω δύο τέτοιοι χώροι είναι αναγκαίο να συσταθούν, ώστε να βοηθηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι“, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης. Είπε μάλιστα, ότι όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο δεν είχε γίνει τίποτα ουσιαστικό.
Μετά τις απανωτές επισκέψεις των υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Μετανάστευσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης αποκάλυψε πως έχουν εντοπίσει προτεινόμενους χώρους, σε συγκεκριμένα σημεία, “ωστόσο, μετά τη συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα, θα μπορούμε να έχουμε πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε να δημιουργηθούν αυτοί οι προσωρινοί χώροι“, σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.
«Κάθε μέρα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνοι μας, οι δήμοι και η Περιφέρεια της Κρήτης, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με ίδια μέσα, αλλά δεν πάει άλλο. Πρέπει να παρθούν ουσιαστικές λύσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Δείτε εικόνες από το Ρέθυμνο:




Φωτογραφίες: cretapost.gr