Ενστάσεις από το ΣτΕ στο προεδρικό διάταγμα για την απόσπαση εργαζομένων μεταξύ χωρών της Ε.Ε. | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ενστάσεις από το ΣτΕ στο προεδρικό διάταγμα για την απόσπαση εργαζομένων μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπλόκο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δύο άρθρα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής οδηγίας είναι να διασφαλιστεί η προστασία των αποσπώμενων εργαζομένων από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα με τη θέσπιση υποχρεωτικών διατάξεων ως προς του όρους εργασίας, της υγείας και τη ασφάλειας τους.

Τα επίμαχα άρθρα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ε’τμήματος του ΣτΕ κρίνονται προβληματικά, καθώς προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που απαγορεύουν τη διπλή ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι στα άρθρα 7 και 8 του σχεδίου διατάγματος προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όσων εργοδοτών παραβιάσουν τις διατάξεις του προβλέπονται. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν: «Ενόψει της θέσπισης διοικητικών προστίμων, τα οποία, λόγω του αντικειμένου, της φύσεως και του ύψους τους, ενδέχεται να ισοδυναμούν με ποινική κύρωση, και της επιβολής σωρευτικώς ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του εργοδότη, όταν ο τελευταίος είναι φυσικό πρόσωπο και όχι επιχείρηση - νομικό πρόσωπο, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3, 4, 6, 10 και 12 του διατάγματος, επισημαίνεται στη Διοίκηση ότι τίθεται ζήτημα αντιθέσεως των ανωτέρω διατάξεων των άρθρων 7 και 8 του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος προς την αρχή “ne bis in idem” που κατοχυρώνεται στις διατάξεις του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1705/1987, και του άρθρου 50 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία απαγορεύει τη διπλή “ποινική δίωξη” ή καταδίκη του ίδιου προσώπου για την ίδια παραβατική συμπεριφορά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ομίλου επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε κράτος που έχει υπογράψει τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και δεν είναι μέλος της ΕΕ. Αντίθετα, δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις εμπορικής ναυτιλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ