Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό -Τι προβλέπεται για παιδιά 12-15 ετών - iefimerida.gr

Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό -Τι προβλέπεται για παιδιά 12-15 ετών

Η Μαρία Θεοδωρίδου
Η Μαρία Θεοδωρίδου / Φωτογραφία: Intime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν ενισχυτική δόση μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση έρχεται εν μέσω καλοκαιρινών αδειών, λόγω των οποίων η διαδικασία εμβολιασμού σημειώνει επιβράδυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας 10.988.838 δόσεις εμβολίων, ενώ περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται αιφνίδια και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν», σημείωσε, παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού υπενθύμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιδημιολογικά κριτήρια και στοχεύει στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης και, τέλος, στην προστασία των μεγάλων σε ηλικία ατόμων.

«Σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα, παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τόνισε πως εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό των εμβολίων, που ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια στις ΗΠΑ, είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους

Για όλα τα ερωτήματα και τις απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίο εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια.

Η ηλικία των 12-15 ετών είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο τα εμβόλια της εφηβείας. Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη του εμβολίου Covid και δεν χρειάζεται κανένα διάστημα μεταξύ των εμβολιασμών, πρόσθεσε.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε λοιπόν πως μετά τις διακοπές, εκτός από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, θα πρέπει να μπει στον προγραμματισμό και ο εμβολιασμός έναντι του Covid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συμβαίνει με την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου

Αλλάζοντας θέμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, είπε.

Όπως σημείωσε, μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει ομάδες μεταμοσχευμένων, ατόμων με νεοπλασίες και άλλες ειδικές ομάδες, στις οποίες φαίνεται πως μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων.

«Το 44% των περιπτώσεων νόσησης, παρά τον εμβολιασμό, συμβαίνει αποκλειστικά στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων», σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε στην έκκληση του ΠΟΥ για ένα μορατόριουμ, μια παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες ομάδες πληθυσμού χρειάζονται ενισχυτική δόση

Στις 13 Αυγούστου το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα η ενισχυτική δόση. Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, αυτοί είναι:

 • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
 • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
 • Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη
 • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συνοπτικά, το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις και θέσεις των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών και η απόκριση ήταν άμεση.

Πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 11 εκατ. εμβολιασμούς

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα ξεπεράσαμε τους 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς» επισήμανε, και διευκρίνισε:

«Περισσότεροι από 5. 515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό. Σήμερα αναμένεται να γίνουν 30.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5.850.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με, τουλάχιστον, μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, γύρω στις 23.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 72.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση».

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

 • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,1% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,3%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,9%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 76,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73,1%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 69,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 69,7%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66,6%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 61,6%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 53,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,2%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 51,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52,5%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 50% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50,9%.
 • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 39,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 40,5%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 11,1% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 12,6%.
 • Η ηλικιακή ομάδα 12-14 το 3% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 4%.

«Σχετικά με τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 5.274 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί ήδη 4.000 πολίτες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, και σημείωσε: «Περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες».

Ανησυχούν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα βιώσουμε την κορύφωση αυτού του τέταρτου πανδημικού κύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, και η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν επιστρέφοντας από τις διακοπές, ειδάλλως εξέφρασε την ανησυχία πως ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ