Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για την 4η δόση -«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική» - iefimerida.gr

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για την 4η δόση -«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική»

Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό
Η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία αρχείου: Intimenews / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκεπτικοί εμφανίζονται οι ειδικοί αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν είναι βιώσιμη στρατηγική και πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που να σταματά τη μετάδοση του ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρίδου: «Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική»

Στις δύο βασικές ιδιότητες της μετάλλαξης Όμικρον, την μεγάλη μεταδοτικότητα και την ανοσιακή διαφυγή που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς στα νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και «είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει που δεν μπορεί το εμβόλιο να κτίσει το τείχος και να σταματήσει την μετάδοση. Όμως το 50% είναι κριτήριο σύμφωνα με τον FDA χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με δεδομένα μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή και με την Όμικρον με την 3η δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε με την παραλλαγή Δέλτα, σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτυπώνεται από τρεις διαφορετικές μελέτες. Η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δύο δόσεις μετά από 4-6 μήνες είναι της τάξεως του 44 έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83 έως 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της ενισχυτικής δόσης είναι διπλός, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Αύξηση της χημικής ανοσίας και ταυτόχρονα των Β και Τ λεμφοκυττάρων που εκπροσωπούν την κυτταρική ανοσία, η οποία για την παραλλαγή Όμικρον είναι σημαντική, καθώς προστατεύει από σοβαρή νόσο. Χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά χαμηλό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων, ενώ αντίθετα στην Αμερική με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουν αυξημένο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες διεθνώς είναι σκεπτικοί για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης. Σημείωσε ότι το Ισραήλ άρχισε τη χορήγηση 4ης δόσης και διαπίστωσαν ότι μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, κάτι αναμενόμενο, αλλά αποτελέσματα για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων και θανάτων θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδειξης νέων στελεχών. Το μεγάλο στοίχημα, τόνισε, είναι η παρασκευή εμβολίων που θα σταματούν την μετάδοση του ιού και θα έχουν ευρεία και μακρά προστασία.

Όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της επιδημίας τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε, τέλος, στο σύνδρομο long-covid, το οποίο έχει συγκεντρώσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον των επιστημόνων κι όπου σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφανισής του. Το σύνδρομο μετά-covid, όπως είπε, είναι άγνωστης παθογένειας που πιθανόν να οφείλεται σε μία φλεγμονώδη αντίδραση του ατόμου και εμφανίζεται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την λοίμωξη, με συμπτώματα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχή νοητικών λειτουργιών.

Δεδομένα από τη Βρετανία με αυτοαναφορές κατέγραψαν 1.266.000 άτομα με συμπτωματολογία σαν του long-covid. Βρέθηκε ότι σε ποσοστό 3 έως 12% υπήρχαν άτομα με συμπτώματα μετά από 12 εβδομάδες. Φαίνεται από την καταγραφή στην Αγγλία ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

Θεμιστοκλέους: 83,8% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «ξεπεράσαμε τα 19.400.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.660.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί έστω και με μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% του ενήλικου.

Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών, και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων, και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 7/2 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της J&J, ώστε το πιστοποιητικό τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, 230.000 έχουν εμβολιαστεί με έστω μία δόση, ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Χαρακτηριστικά, 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 12.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ άλλοι 12.000 έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας σημείωσε ότι «έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας εμβολιασμός σε 75.000 συμπολίτες μας και οι κινητές ομάδες έχουν διενεργήσει περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς στα σπίτια και εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες. Κατά προτεραιότητα είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση και στη συνέχεια η αναμνηστική.

Όσον αφορά το εμβόλιο Novavax, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το επόμενο διάστημα (Φεβρουάριο και Μάρτιο) 474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή να αναμένεται στις 21/2 με 168.000 δόσεις». Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Δείτε την ενημέρωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ