Θεοδωρίδου: Σε παιδιά κάτω των 17 ετών ένα στα πέντε νέα κρούσματα - iefimerida.gr

Θεοδωρίδου: Σε παιδιά κάτω των 17 ετών ένα στα πέντε νέα κρούσματα

Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους
Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και τους λόγους που κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός παιδιών εξέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συμπληρώθηκαν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορωνοϊό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία πρόσθεσε πως η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές, είπε, καθώς η δεύτερη σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου.

Ενα στα πέντε κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών

Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες κάτω των 17 ετών, είναι εντυπωσιακή, σημείωσε.

Τον Μάιο, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 7,5%, ενώ σήμερα φτάνει στο 20%. Ως εκ τούτου, ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά κάτω των 17 ετών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα τη Σκοτία, που τα σχολεία έχουν ανοίξει και όπου μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% στα παιδιά.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλει ώστε οι επιτροπές των διαφόρων κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών» επανέλαβε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, και συνέχισε: «Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και την ψυχική του υγεία, ώστε πιο προστατευμένο να πάει στον χώρο του σχολείου».

Ο εμβολιασμός στα παιδιά μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών κρίνεται αναγκαίος για τη μείωση της διασποράς, η οποία στην κοινότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις, σημείωσε.

Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής ζωής.

Το βάρος του lockdown στα μικρά παιδιά

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης από 28 μελέτες, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους την περίοδο του lockdown, και έδειξε ότι 25% των νεαρών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στα 5 εμφανίζουν συμπτωματολογία άγχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, αναφέρθηκε σε έρευνα σε παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών τους, που αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως πρόκειται για ενδεικτικές μελέτες, «που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών και που ελπίζουμε αυτός να αρθεί με τον εμβολιασμό».

Βασικός παράγοντας για να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών είναι η συμμετοχή των γονιών.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, ο εμβολιασμός των μαθητών ίσως να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που παραμένουν ανεμβολίαστα, να εμβολιαστούν. «Άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων αναφορικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων.

«Η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό» είπε, και σημείωσε πως άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες με ανάγκη να πάρουν μια αναμνηστική δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτά τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, προκειμένου να καθοριστούν οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που θα λάβουν την τρίτη δόση» είπε η Μ. Θεοδωρίδου, ενώ τόνισε πως αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη χορήγηση αυτής της τρίτης δόσης.

«Το κουδούνι χτυπάει άμεσα για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και ας ελπίσουμε και των διστακτικών» είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Θεμιστοκλέους: 5.715.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.350.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 57,3% του γενικού πληθυσμού και 66,5% επί του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επίσης, όπως είπε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ενάντια στον κορωνοϊό, περισσότεροι από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% στο γενικό πληθυσμό και 63,6% στον ενήλικο πληθυσμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20..000 σε καθημερινή βάση , ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 164.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,7% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 85%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 79,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,9%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 76,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77,1%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 73,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74,6%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 70,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 67,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,7%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 62,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 64,1%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 55,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 57%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 54,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 55,9%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 52,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,8%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 42,7% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 44,8%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 16,5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 19,5%.
  • Η ηλικιακή ομάδα 12-14 το 6,5% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 8,4%.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 7.330 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.

Κοντοζαμάνης: Yστατη έκκληση για εμβολιασμό των υγειονομικών

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τόνισε ότι, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε pvw, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. Οπως είπε: «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».

Βίντεο: Η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όσα ανακοίνωσαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους από το υπουργείο Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ