Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Μόλις 0,7% των εμβολιασμένων με ιστορικό αλλεργίας παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Μόλις 0,7% των εμβολιασμένων με ιστορικό αλλεργίας παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση

Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους
Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους / Φωτογραφία: IntimeNews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νεότερα για την πορεία των εμβολιασμών σε παιδιά και ενήλικες παρέθεσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πριν 4 ημέρες είχα την τύχη να έχω μάθημα στους τελειόφοιτους της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. «Το κλίμα της διαδραστικής επικοινωνίας ήταν χαρά για όλους. Οι αυριανοί γιατροί ήταν όλοι εμβολιασμένοι» συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών σημείωσε πως «ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά ένα θέμα συζήτησης. Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων αλλά και των ίδιων των εφήβων θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται».

Οι λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε αντιλήψεις που διακινούνται στην κοινωνία που υποστηρίζουν λανθασμένα πως το εμβόλιο ίσως επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλοιώσουν το DNA. «Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις πιστεύω ότι με την επικοινωνία με τους παιδίατρους θα εκλείψουν» είπε.

Όπως είπε, αυξημένη είναι και η κινητικότητα σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες 5-12 ετών. Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένη δοσολογία και φαίνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές μπορείς να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες, συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως δεν θα πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μας μέρας. Πρέπει να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί χωρίς αν αναβάλλονται.

Εμβόλια και αλλεργικές αντιδράσεις

Η Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε ωστόσο στοιχεία και για πιθανές αλλεργίες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. «Τέλος Αυγούστου δημοσιεύτηκε μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, που αφορά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021» είπε.

Σε αυτή συμμετείχαν 8.000 άτομα, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα που είχαν τις προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Η έρευνα έδειξε πως το 98% αυτών των ατόμων δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση, 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε αναφυλλακτική αντίδραση που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Φαίνεται έτσι πως η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της Pfizer ανέρχεται σε 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επομένως από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπήρχε και υπάρχει μια υπερκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από το εμβόλιο και αυτό ίσως έχει στερήσει την ανοσοποίηση ορισμένων από τον κορωνοϊό» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τι προβλέπεται για την τρίτη δόση του εμβολίου

Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού αναφέρθηκε και πάλι στην χορήγηση τρίτης δόση σε ανασοκατασταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών. Τόνισε δε, πως το χρονικό διάστημα χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπρόκρισης δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμιακές μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, ανάμεσά τους, οι υγειονομικοί. Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας, εκτίθενται κατεξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από μελέτες έχει βρεθεί η φθορά, η βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη θεαματική μείωση των περιπτώσεων λοίμωξης από Covid στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον μήνα Ιούλιο, μήνα εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον κορωνοϊό έπειτα από μοριακό έλεγχο. Έτσι, φαίνεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% για την προστασία από τη λοίμωξη και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων από τον ιό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση στο εργασιακό και το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά κυρίως για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει από την απουσία υγειονομικών από την εργασία τους» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως πολλά από τα σημεία του γρίφου του κορωνοϊού, διευκρινίζονται, αποκωδικοποιούνται, προσφέροντάς μας γνώσεις για την καλύτερη χορήγηση, εφαρμογή των εμβολίων και για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών εν γένει.

Θεμιστοκλέους: 140.000 παιδιά 12-17 έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγειάς για την πορεία του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεπεράσαμε σήμερα τους 11.710.00 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 6.265.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε 60% του γενικού πληθυσμού και 68,6% του ενήλικου πληθυσμού.

«Περισσότεροι από 5.850.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Και πρόσθεσε ότι αυτό αντιστοιχεί σε 56% του γενικού πληθυσμού και 65% του ενήλικου.

Επίσης, όπως ανέφερε, «102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, με τους περισσότερους να είναι κάτω των 35 ετών».

Οσον αφορά στα παιδιά, είπε συγκεκριμένα ότι στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή 90.000. «Καταγράφεται σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή 50.000 παιδιά. «Σύνολο, έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 140.000 παιδιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί - και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.

Τρίτη δόση εμβολίου και οι αμοιβές γιατρών / φαρμακοποιών

Για την τρίτη δόση του εμβολίου, επισήμανε πως ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους. «Αφορά 285.000 πολίτες. Ξεκίνησε ήδη προς τους πολίτες η αποστολή SMS προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση», είπε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο, για κάθε νέο ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη, η αμοιβή είναι 10 ευρώ. Τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί και φαρμακοποιοί, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού.

Σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην επιχείρηση «Ελευθερία», υπενθύμισε ότι οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και 50 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1000 ιδιώτες γιατροί, και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες γιατροί και 14 πολυϊατρεία.

Από τους ιδιώτες γιατρούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ' οίκον εμβολιασμοί. Το πρόγραμμα των ιδιωτών γιατρών, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν αφορά αναμνηστικές δόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το πρόγραμμα για εμβολιασμό κατ' οίκον, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.700 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί ήδη 7.590 πολίτες.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη θωράκιση του συστήματος με αφορμή τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας του προγράμματος και κυρίως δεν υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ