Ενεργειακή κρίση: Στροφή στα φωτοβολταϊκά για φθηνότερο ρεύμα - iefimerida.gr

Ενεργειακή κρίση: Στροφή στα φωτοβολταϊκά για φθηνότερο ρεύμα

Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά και αιολικά για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου έως και 10 φορές υψηλότερα σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει καταστήσει πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένου ότι με το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο παράγεται περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οικογένειες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Η εξάρτηση του φυσικού αερίου από τις γεωπολιτικές αναταραχές οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αναζήτηση της λύσης για φθηνότερο ρεύμα με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια καθώς δεν εξαρτώνται από γεωπολιτικά συμφέροντα, και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής τους είναι δύο έως και τέσσερις φορές χαμηλότερο από εκείνο των μονάδων φυσικού αερίου και του λιγνίτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν πια την επιλογή των φωτοβολταϊκών για την ηλεκτροδότηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, ένα καινοτόμο πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδίασε και ανέπτυξε η εταιρεία ενέργειας ΗΡΩΝ.

Μέσω του ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και χωρίς μάλιστα την ταλαιπωρία της εγκατάστασης συστημάτων πάνελ στην ταράτσα τους, για αυτό και υπερέχει έναντι του Net Metering, δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό της κατανάλωσης, και του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στη στέγη» με το οποίο οι καταναλωτές πωλούν σε συγκεκριμένη τιμή το ρεύμα που παράγουν στο δίκτυο.

Τα πλεονεκτήματα του ΗΡΩΝ ΕΝ.Α έναντι των άλλων δύο εναλλακτικών είναι:

  • Δεν χρειάζεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη.
  • Εξοικονομούνται δαπάνες από το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης των ηλιακών πάνελ.
  • Διατηρείται σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.
  • Μεταβιβάζεται σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο Πελάτη ΗΡΩΝ της επιλογής τους.
  • Δεν υπάρχει ο περιορισμός ισχύος των 6 KW, καθώς παρέχεται η δυνατότητα επαύξησης ως και το 75% της συμφωνημένης ισχύος της κατανάλωσής του, εντός της αρχικής τριετίας από την έναρξη του προγράμματος.

Χωρίς φωτοβολταϊκό στη στέγη

Με το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. οι οικιακοί καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στη φθηνότερη και «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να απαιτείται το κόστος και η ταλαιπωρία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος. Αποτελεί την ιδανική επίσης λύση και για όσους μένουν σε πολυκατοικίες, αφού αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τις προστριβές με τους γείτονες τους για το αν δικαιούνται ή όχι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στην οροφή του κτιρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η επιλογή ενός προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ΗΡΩΝ και η καταβολή του ελάχιστου ποσού των εκατό (100) ευρώ. Στη συνέχεια, εφόσον συμμετάσχουν στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, γίνονται «παραγωγοί» της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής τους στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τους επιστρέφεται με εκπτώσεις στις χρεώσεις προμήθειας του ρεύματος στους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.450 kWh, ετησίως. Κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκπτωση που θα λαμβάνει ο συμμετέχων στο πρόγραμμα ανέρχεται – με βάση τις φετινές τιμές ενέργειας - σε 350 ευρώ (https://www.heron.gr/ena-calculator-v0.9.0/index.html?lang=el). Πρόκειται για μία σημαντικότατη απόδοση, η οποία μάλιστα ανεβαίνει όσο οι τιμές αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια – κι άρα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών - είναι μεγαλύτερη.

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. παρέχει ευελιξία στο ποσό της συμμετοχής, αλλά και ελευθερία ως προς το χρόνο αποχώρησης από το πρόγραμμα. Ο καταναλωτής που θέλει να διακόψει τη συμμετοχή του δεν επιβαρύνεται με ποινή πρόωρης αποχώρησης και του επιστρέφεται το ποσό της συμμετοχής του, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο της αποχώρησής του αφαιρουμένων των εκπτώσεων που θα έχει ήδη λάβει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ